FITCH: Rezultatul alegerilor din România nu diminuează incertitudinea fiscală pe termen mediu

J.P.
Miscellanea / 11 decembrie 2020

Rezultatul alegerilor din România nu diminuează incertitudinea fiscală pe termen mediu

Rezultatul alegerilor generale din România indică o continuare a incertitudinii politice şi în consecinţă un mediu dificil pentru elaborarea de politici, arată un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, potrivit căruia adoptarea bugetului pe 2021 va fi un test imediat al coeziunii următoarei administraţii şi un indiciu al direcţiei posibile a politicii fiscale, relatează Agerpres.

Gestionarea unei coaliţii formată din trei sau patru partide ar putea consuma energia politică, ceea ce va face mai dificil pentru PNL să îşi implementeze propria sa agendă şi să limiteze apetitul şi capacitatea sa de a adopta măsuri necesare pentru a opri deteriorarea pe termen lung a finanţelor publice ale României, susţine Fitch.

"Discuţiile cu privire la bugetul pe 2021 vor fi primul indiciu clar al direcţiei în care se va îndrepta politica fiscală a noi administraţii. PNL şi USR-PLUS au promis că vor implementa o consolidare fiscală graduală dar nu există un consens cu privire la amploarea şi calendarul măsurilor pe termen scurt, având în vedere provocările sanitare şi economice ridicate de pandemie", subliniază analiştii Fitch.

Agenţia de evaluare se aşteaptă ca deficitul guvernamental să se reducă uşor până la 7,1% din PIB în 2021, de la un nivel record de 9,8% din PIB în 2020, şi arată că riscurile sunt, în continuare, orientate în principal în jos.

Potrivit Fitch, PSD va rămâne cel mai mare partid din Parlament şi ar putea fi capabil să afecteze procesul de elaborare a politicilor. Cu toate acestea, Fitch nu se aşteaptă ca noul Parlament să vină cu iniţiative cu impact fiscal negativ, precum o majorare cu 40% a pensiilor.

"Volatilitatea politică din România din ultimii ani a crescut incertitudinea şi a subminat planurile fiscale pe termen mediu. Elaborarea unor planuri credibile de consolidare fiscală pe termen mediu rămân un factor important în evaluarea noastră asupra ratingului suveran având în vedere experienţa trecută a României şi nivelul ridicat al rigidităţii bugetare", precizează Fitch.

La finele lunii octombrie, Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade", recomandat pentru investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru eliminarea instabilitatii din tara este necesar sa eliminam dezbinarea prioritar prin UNIREA celor doua Biserici Ortodoxe. Dar Unirea sa fie corecta de data aceasta. In 1948 comunistii au unit cele doua biserici pe motiv ca asa scrie in Biblie "Sa fim Uniti" E adevarat.Dar in loc sa-i uneasca pe cei neuniti catre cei uniti, au facut invers. Si rezultatul este un dezastru.Acum facand Unirea corecta, rezultatu va fi exact cel bun. Adica EXCEPTIONAL PENTRU ROMANIA! Odata dezbinarea inlaturata, ura se topeste si face loc dragostei de aproapele nostru.Aceasta dragoste ne va salva pe noi si economia.Abia atunci vor fi conditii bune de a se afirma si contribui fiecare la dezvoltarea Ro. care deja a inceput.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb