• ING a început, ieri, executarea silită a stocurilor din unele magazine
Negocierile eşuate între retai-lerul de electronice şi electrocasnice Flamingo Internaţional şi finanţatorul său, ING Bank, cu privire la restructurarea datoriilor de 17,5 milioane de euro, au obligat societatea să ceară instanţei iniţierea procedurii de insolvenţă, în cazul firmei Flanco International, pentru a nu fi executată silit, se arată într-un comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.
"În ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au eşuat, solicitarea de reducere suplimentară a datoriei fiind refuzată, banca luând decizia de a demara astăzi (n.r. ieri) executarea silită a stocurilor aflate în unele magazine ale companiei", spun reprezentanţii companiei.
Compania a derulat, anul acesta, un amplu program de reorganizare, în scopul de a revitaliza activitatea şi a depăşi momentul de criză. Potrivit societăţii, prima etapă a programului a fost aplicată în prima jumătate a anului, prin reducerea costurilor operaţionale. A doua etapă constă în diminuarea datoriilor către bănci şi furnizori, întrucât resursele financiare ale companiei sunt insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii.
"În acest context, în ciuda faptului că întreg planul de redresare a companiei se află în stadiu final de implementare, am luat decizia de a proteja compania împotriva creditorilor prin declanşarea procedurilor de reorganizare judiciară (insolvenţă)", se mai arată în comunicat.
De asemenea, Stefan Trei-ber, directorul general Flamingo International, explică: "Flamingo este în acest moment o companie res-tructurată operaţional, cu o structură de costuri optimizată, dar căreia îi lipseşte cash-ul necesar depăşirii unei scăderi a pieţei de 50%. Prin declanşarea procesului de reorganizare judiciară încercăm să dăm o şansă eforturilor întreprinse începând cu 2008 şi să readucem compania acolo unde ar trebui să fie".
• ING Bank se justifică
ING Bank îşi justifică acţiunile spunând că a fost nevoită să execute silit Flamingo International, deoarece compania nu a respectat termenii unei înţelegeri încheiate în noiembrie, privind restructurarea unui credit acordat în 2001, încălcând în mod repetat angajamentele contractului.
"Pe parcursul acestui an, ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucureşti şi echipa de conducere a Flamingo au purtat discuţii repetate privind necesitatea unor măsuri de restructurare şi regândire a modelului de business în condiţiile crizei economice", se arată în comunicatul transmis de bancă, ieri.
Potrivit ING, conducerea Flamingo a prezentat pe parcurs câteva planuri de business, însă niciunul dintre ele nu a produs rezultate în sensul îmbunătăţirii situaţiei companiei.
"Apariţia repetată a încălcărilor angajamentelor parte a contractului de împrumut şi continua deteriorare a situaţiei financiare a companiilor din grupul Flamingo, nu a lăsat ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucureşti altă opţiune decât să înceapă executarea silită a garanţiilor existente", se mai arată în comunicatul trimis de ING.
Criza a afectat din plin piaţa de retail anul acesta, Flamingo International adâncindu-şi puternic pierderile, în primele nouă luni din acest an, la 35,37 milioane lei.
Cel mai mare acţionar al Flamingo este Daniel Cincă, cu o deţinere de 25,2% din capital, în vreme ce omul de afaceri Dan Adamescu deţine, prin intermediul firmelor Nova Trade şi Astra, 17,54% din acţiuni. De asemenea, Alexandru Ion Ţiriac controlează 5,12% din capital, iar Flanco Holding are sub 5% din acţiunile companiei.
Flamingo Internaţional (FLA) are un capital social de 77,91 milioane lei, divizat în 779,05 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
După anunţul privind cererea iniţierii procedurii de insolvenţă, acţiunile companiei Flamingo, au căzut cu 14,90%, până la 0,0271 lei, cotaţie ce conferă companiei o capitalizare de numai 17 milioane de lei.