Ministerul de Finanţe a început pre-finanţarea bugetului de anul viitor în condiţiile în care necesarul de finanţare pe 2020 a fost acoperit integral, a anunţat, ieri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, într-un interviu la Radio Guerilla. Totodată, Cîţu a precizat că veniturile fiscale la buget sunt mai mari în luna noiembrie din acest an comparativ cu luna noiembrie de anul trecut. Ministrul a adăugat că asta înseamnă că economia îşi revine conform estimărilor Guvernului. Veniturile fiscale reprezintă banii care intră la buget din impozite şi contribuţii sociale.
Ministrul a afirmat: "Am terminat cu anul acesta, finanţarea necesarului pentru 2020 este terminată de aproape 2-3 săptămâni. Ceea ce facem acum este pre-finanţare pentru anul viitor, ca să mă asigur că lăsăm un buffer important acolo, deci o sumă de bani pusă deoparte pentru perioada următoare. Nu ştim ce se întâmplă în perioada următoare, cât de volatilă va fi această iarnă, şi atunci vreau să fie finanţarea asigurată, să nu existe niciun risc pentru România".
Cîţu a precizat că împrumutul luat recent de 2,5 miliarde de euro a fost contractat la cel mai mic randament din istorie pentru România pe scadenţa 9 ani.
"Plus că ne-am împrumutat, pentru că a fost o cerere foarte mare, ne-am împrumutat sub curbă (curba randamentelor este graficul care reflectă, la un moment dat, ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piaţa secundară, pe toate scadenţele - n.r.). adică mai ieftin decât era în piaţă. (...) Ne împrumutăm ca să... am avut de finanţat anul acesta mai multe cheltuieli. Am avut împrumuturi din trecut (de plătit) de 50 de miliarde de lei, am avut de finanţat facturi restante de 30 de miliarde de lei, trebuia să le plătim. Mi se părea inadmisibil să lăsăm sectorul privat să ducă costul crizei şi astfel am plătit aceste facturi la timp şi, în acelaşi timp, am plătit deficitul pentru anul acesta care a însemnat cam 7% din PIB, măsuri pentru a ajuta economia", a explicat ministrul.
Ceea ce s-a întâmplat pe piaţa internaţională cu finanţarea României, inclusiv împrumutul recent în euroobligaţiuni, arată clar că Guvernul a reuşit să câştige încrederea investitorilor într-un an foarte important, a afirmat Florin Cîţu.
"E foarte important şi pentru agenţiile de rating şi sper să ţină cont de acest lucru. Până acum ratingul României a fost păstrat, dar, ştiţi foarte bine, vineri seară, pe la ora 23, vom avea încă... vom afla dacă S&P păstrează ratingul, BBB-. (...) Este un an dificil pentru că foarte multe ţări au avut în acest an retrogradări: Anglia, Italia a ajuns la ratingul României dacă vă puteţi imagina. Deci un an dificil. Dar este foarte important (ratingul) pentru că în 2008-2009, după ce a fost România retrogradată, a urmat o perioadă dificilă, dobânzi mari, acord cu FMI şi aşa mai departe. De aceea e important să păstrăm acest rating", a spus ministrul.
Întrebat despre un acord cu FMI anul viitor, Cîtu a spus: "Niciodată. Niciodată. Cât sunt eu la Finanţe nu şi nu este nevoie şi vedeţi ce uşor şi ieftin ne finanţăm din pieţele internaţionale".
Împrumutul recent în euro şi "modul în care a fost făcut" ajută la evaluarea făcută de S&P, a mai afirmat Cîţu.
"Cea mai mare cerere, asta arată că ai încrederea investitorilor. Ce s-a întamplat în 2008: când am pierdut încrederea investitorilor atunci a fost şi România retrogradată, pentru că este clar că o sa ai probleme de finanţare. La noi se arată clar că investitorii au încredere în ceea ce facem. (...) Eu sper să fie bine (vineri seară, cu ratingul), am emoţii totuşi", a precizat ministrul de Finanţe.
Cîţu a mai afirmat ieri că reglementările pe construcţii din OUG 114/2018 vor rămâne în vigoare, dar şi că bugetul pe 2021 de la MFP este construit pe structura actualului guvern cu actualul guvern de ministere. În privinţa execuţiei bugetare pe noiembrie, Cîţu a anunţat că veniturile fiscale sunt mai mari în noiembrie decât în luna similară din 2019.
"Avem execuţia la noiembrie şi noiembrie continuă cu veştile bune în economie: veniturile fiscale sunt mai mari decât în anul trecut pe noiembrie. Înseamnă că economia îşi revine aşa cum am estimat noi şi aş vrea să le mulţumesc antreprenorilor, românilor, că într-un an dificil am reuşit împreună să facem lucrurile să funcţioneze. A fost mai greu, am avut probleme, nu a fost totul perfect, dar uite că până la urmă când tragem linie lucrurile arată bine".
Execuţia bugetară pe primele 10 luni din an s-a încheiat cu un deficit în intensificare de 74,04 miliarde de lei, sau 7,05% din PIB, bani care au trebuit împrumutaţi din pieţe pentru a acoperi toate cheltuielile programate prin legea bugetului de stat. Sume în valoare de 40,74 miliarde de lei au fost lăsate în economie, potrivit raportului pe execuţie al MFP. Şi pe luna octombrie din acest an veniturile la buget au fost peste cele din octombrie 2019.
Venituri fiscale - reprezintă veniturile colectate de stat prin impozitare; în componenţa acestora, sunt incluse: impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital, impozitele şi taxele pe proprietate, impozitele şi taxe pe bunuri şi servicii, taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi, impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale, alte impozite şi taxe fiscale, contribuţiile la asigurările sociale.
Venituri nefiscale - reprezintă resursele băneşti care provin din alte surse decât impozitarea, cum ar fi: redevenţe, viramente din profitul companiilor de stat, amenzi, tarife etc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 14:31)
Du-te Cîțule. Pleacă. Mergi cu Domnul.
2. Catzu ar fi in stare
(mesaj trimis de Cristian în data de 04.12.2020, 16:31)
Catzu ar fi in stare s-o vândă și pe mă-sa la corporații numa sa câștige PNL alegerile.
Poporul însă le-a pregătit o surpriză acestor sectari.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 18:05)
Suntem satui de expresii ...cel mai ieftin, cele mai mici costuri. Lasa palavrageala pentru prosti, spune procentele .
Tot se aude ca ne imprumutam la dobanzi de 3, 4 ori mai mari ca alte stste, inclusiv Bulgaria, vino cu cifre sa -i contrazici pe cei care afirma asta. Pana nu o faci, latri degeaba, nu te credem.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 05:43)
stimate domnule Catu
ai reusit sa dai nastere unei intrebari existentiale: ORI ESTI PROST /ORI ESTI PROST
sincer nu pot sa depasec aceasta dilema! :)
tu chiar ne iei pe toti de necunoscator/fazani/prosti?
c hiar nu-ti crapa obrazul de rusine sa ne minti in halul acesta?
VINO CU CIFRE NU CU VORBE
ai inceput ca sef-tu sa iesiti la rampa in stare de ebrietate
dute , dute si lase-ne pana nu ne vinzi pe doi lei si o "ciunga"
4.1. Continuare la .4. (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 12:33)
stimate domnule Catu
recunosc că și electoratul e de vină. altfel era situația și a Finanțelor și generală în România...
cu doamna Dăncilă la Cotroceni Dragnea la Victoriei, Vâlcov strateg și în locul tău Catule , Teodorovici bun ministru de Finanțe.
dar pe 6 decembrie va arătăm noi. partidul meu cu peste 45%, cu Ponta și PRM vom lua înapoi guvernul și Parlamentul
scoate îl vom scoate pe domnul Dragnea unde laț-i băgat nevinovat politic
PS. și rectific greșelile gramaticale de la .4. ( de la sfârșit)
sef-tu, dute, dute... "ciungam"
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 13:45)
Tare teama am ca acest popor a fost atat de indobitocit incat nu vede ca ne ducem direct in dictatura mai rau ca pe vremea lui ceasca,macar Ceausescu a facut ceva pt.popor,pe cand cu gasca iohanista am ajuns sjlugi in tara noastrasau vanduti la bucata la cules de sparanghel in Germania ,de la Romania educata cu scoli inchise la Romania normala cu politie si jandarmii aia criticati pe vremea lui Dragnea care acum sunt buni sa ne vaneze si sa ne amendeze ca nu avem o amarata de declaratie sau mastile necomforme care mai rau au imbolnavit