Nu suntem în pericol de instabilitate financiară, a declarat astăzi, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, care potrivit Agerpres, a prezentat Raportul asupra stabilităţii economice a ţării.
Oficialul a afirmat (conform sursei): "La momentul actual, nu se manifestă riscuri de natură severă la adresa stabilităţii financiare din România. Cu toate acestea, nivelul general de risc este în creştere, similar evoluţiilor pe plan global".
În context, Georgescu a subliniat că tensiunile macroeconomice sunt determinate de amplificarea deficitului bugetar şi de cont curent.
La începutul săptămânii, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat (aşa cum a relatat ziarul Bursa din 15 noiembrie 2019) că deficitul bugetar, în primele zece luni ale anului, a fost de 2,84%, dar că va depăşi 4%, dacă situaţia economică nu va fi îndreptată de Guvern.
BNR a estimat că pragul maxim de 3%, stabilit prin Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, şi Pactul de Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene, va fi, totuşi, depăşit, până la finele anului.
Prim-viceguvernatorul BNR a previzionat că soldul negativ al contului curent va ajunge, la 5,1% din PIB, conform Agerpres, care menţionează că pe plan regional, ţara noastră înregistrează cele mai ridicate valori ale celor două deficite.
Conform relatării, prim-viceguvernatorul BNR a mai declarat: "Convingerea mea este că situaţia macroeconomică este administrabilă în România. Important este să ştim să folosim în mod înţelept resursele, încât să modificăm modelul economic actual bazat pe consum, indus de politici prociclice şi să reaşezăm creşterea economică pe noi baze. Acestea trebuie să stimuleze investiţiile şi să permită dinamizarea sectoarelor performante cu aport sporit de inovaţie şi valoare adăugată".
Raportului asupra stabilităţii financiare este publicat de BNR, de două ori pe an, astăzi având loc a optsprezecea ediţie a studiului.