Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat astăzi că trebuie găsită o formulă echilibrată pentru legislaţia privind securitatea ţării, care să răspundă atât solicitărilor legitime de respectare a vieţii private, cât şi nevoii de a proteja România de orice fel de ameninţări şi că trebuie să fim conştienţi că pentru avea prosperitate trebuie să generăm în primul rând securitate, potrivit Agerpres.
"E nevoie de o consultare cât mai largă atunci când vorbim despre modificarea unei legislaţii care vizează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, în contextul unei acutizări pe plan internaţional a pericolelor generate de instabilitate şi terorism. În mod evident, în ultima perioadă, s-au cristalizat două genuri de opinie: una care susţine că libertăţile fundamentale trebuie respectate fără excepţii şi alta care vorbeşte despre nevoia de securitate a statelor şi de crearea unui mecanism de apărare a cetăţeanului împotriva terorismului. Consider că la nivel de principii trebuie să găsim o formulă echilibrată, care să răspundă atât solicitărilor legitime de respectare a vieţii private, cât şi nevoii de a proteja România de orice fel de ameninţări. Dreptul la viaţă privată nu este un moft, este un drept fundamental prevăzut în Constituţie, de aceea orice discuţie pe această zonă trebuie să respecte deciziile în materie ale CCR care a spus extrem de clar că libertăţile cetăţenilor nu pot fi în niciun fel îngrădite. În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că pentru avea prosperitate trebuie să generăm în primul rând securitate, de aceea consider că trebuie să existe nişte legi şi principii foarte clare în acest domeniu", a spus Iordache la conferinţa "Protecţia datelor în era insecurităţii globale: România şi Europa", organizată de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.
În opinia sa, este important că există deja un consens la nivelul partidelor politice, conturat cu ocazia consultărilor din această primăvară iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis, cu privire la proiectele de lege privind securitatea.
"Din păcate, calendarul convenit atunci în ceea ce priveşte pachetul de trei legi referitor la cartelele pre-pay, siguranţa cibernetică şi cea împotriva terorismului e puţin întârziat. Sunt convins însă că Executivul va reuşi să accelereze discuţiile cu toţi partenerii şi să depună în Parlament acest pachet legislativ într-un timp cât mai scurt, astfel încât să îl dezbatem şi să îl adoptăm până când actualul legislativ îşi va încheia activitatea", a mai adăudat Iordache.