Florin Jianu, CNIPMMR: "Dacă eram în locul ministrului pentru Mediul de Afaceri, aş fi fost cu demisia pe masă"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 noiembrie 2017

Florin Jianu, CNIPMMR: "Dacă eram în locul ministrului pentru Mediul de Afaceri, aş fi fost cu demisia pe masă"

Florin Jianu: "Modificarea Codului Fiscal din SUA este discutată de şase ani de zile, pe când la noi, acestea nu se discută nici măcar şase luni"

Cristian Pârvan, PIAROM: "Fiscalitatea nu trebuie să fie un instrument de adunat bani pentru bugetul de stat"

Gabriel Biriş, consultant fiscal: "Din punct de vedere fiscal, 2017 este unul de coşmar"

Modificările Codului Fiscal, aprobate recent de Guvern, stârnesc în continuare ample dezbateri, iar mediul de afaceri şi patronatele continuă să sublinieze că aceste măsuri vor aduce dezavantaje mediului de afaceri.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat ieri, la o dezbatere, că "testul IMM" trebuie să fie efectuat pentru fiecare lege care se propune spre adoptare. Domnia sa a adăugat: "CNIPMMR a fost, poate, prima organizaţie care a ieşit public cu un test IMM referitor la efectele modificărilor fiscale asupra mediului de afaceri. De altfel, în 2014, atunci când am ocupat funcţia de ministru, am introdus obligativitatea testului IMM tocmai pentru ca fiecare lege să treacă prin acesta şi să se vadă cum afectează IMM-urile".

Preşedintele CNIPMMR a mai spus că deşi autorităţile au transims că recentele modificări aduse Codului Fiscal nu au niciun impact asupra mediului de afaceri, marea majoritate a întreprinzătorilor susţin că acestea îi afectează negativ şi le generează costuri suplimentare.

Totodată, domnia sa a subliniat caracterul impredictibil al acestor măsuri, afirmând: "Ce se va întâmpla dacă ordonanţa de urgenţă, care tocmai a fost aprobată, va fi modificată în Parlament, odată cu aprobarea legii de adoptare? Dacă în ianuarie Codul Fiscal va arăta altfel decât acum, va avea altă formă, iar unii angajatori vor fi început, deja, să modifice contractele pe baza actualei ordonanţe de urgenţă? Ce se va întâmpla atunci? Vorbim de şase milioane de contracte de muncă, atât din mediul privat, cât şi de la stat, care vor trebui schimbate. Tocmai de aici vine lipsa de încredere a antreprenorilor, pentru că mulţi dintre angajatori nu ştiu ce să facă".

O altă problemă este legată de destinaţia sumelor de bani plătite, acum, de către angajatori, a mai spus preşedintele CNIPMMR, menţionând că, cel mai probabil, acestea vor merge la bugetul de stat, tot în zona salarizării şi a prestaţiilor sociale, aşadar "într-o zonă nesustenabilă".

Domnul Jianu a mai precizat: "Dacă eram în locul ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în acest moment aş fi fost cu demisia pe masă, deoarece Codul Fiscal s-a modificat, domnia sa nu a avut nicio poziţie publică, s-au tăiat 78,5 milioane de lei de la Ministerul său, de la fonduri europene, adică de la programul Start-Up Nation, în principal. Toate acestea, în condiţiile în care ar fi trebuit să susţină aproape 10.000 de firme şi să mai primească 800 de milioane de lei, însă domnia sa nu are nicio poziţie publică şi nu spune nimic".

MMACA ar trebui să susţină testul IMM şi să militeze pentru reglarea situaţiei, insistând asupra acestor aspecte, a mai opinat Florin Jianu, adăugând că modificarea Codului Fiscal prin OUG nu face decât să arunce o armă în mâna Guvernului.

La dezbaterea de ieri, domnia sa a lansat public un apel către toate partidele politice, propunându-le să semneze un pact fiscal alături de PIAROM, cu CNIPMMR şi alte organizaţii.

Modificarea Codului Fiscal din SUA este discutată de şase ani de zile, pe când la noi acestea nu se discută nici măcar şase luni, a mai subliniat domnul Jianu.

Cristian Pârvan: "Creşterea economiei se datorează exclusiv investitorilor români şi străini"

Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) este hotărât să organizeze o masă critică pentru a dezbate aceste modificări, a afirmat, ieri, Cristian Pârvan preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa a declarat că antreprenorii sunt preocupaţi de climatul de afaceri din ţara noastră, subliniind că fiscalitatea nu trebuie să fie un instrument de adunat bani pentru bugetul de stat.

"Nu comentăm mărirea salariilor pentru bugetul de stat, dar sistemul acesta nu este unul reformat, ori aceste majorări salariale trebuie să fie susţinute de productivitatea angajaţilor. Nouă, mediului de afaceri, ni se creează concurenţă neloială", a adăugat preşedintele PIAROM.

Creşterea economiei se datorează exclusiv investitorilor români şi străini, nicidecum Guvernului, a mai opinat domnul Pârvan.

Totodată, Cristian Pârvan a subliniat că, spre deosebire de ţara noastră, în alte state, politicile de fiscalitate şi modificarea acestora sunt discutate şi dezbătute îndelung, şi nu aprobate peste noapte, precizând: "Fiscalitatea nu va îngheţa niciodată, peste tot în lume se modifică, dar la noi în ţară nu se discută înainte, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) este principalul vinovat, pentru că deşi are toate cifrele, nu judecă. MFP a fost tot timpul un executant şi nu a încercat niciodată să coordoneze activitatea celorlalte ministere, aşa cum se întâmplă în Germania, spre exemplu. La noi în ţară, MFP nu este nici respectat, şi nici ascultat, deşi aşa ar trebui".

Trebuie neapărat să se facă informatizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi să se unifice bazele de date, a spus domnul Pârvan, adăugând că instituţia are probleme imense, şi implicit şi contribuabilii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice.

De asemenea, domnia sa a cerut eliminarea discriminării holdingurilor româneşti, precum şi consolidarea fiscală a acestora, susţinând că este nevoie de aplicarea unor "soluţii şoc".

Gabriel Biriş: "În ultimii doi ani, Codul Fiscal a fost modificat, în total, de 20 de ori"

În ultimii doi ani, Codul Fiscal a fost modificat, în total, de 20 de ori, prin ordine de ministru, prin ordonanţe de urgenţă, prin modificări ale modifcărilor etc., a afirmat, ieri, Gabriel Biriş, partener Biriş-Goran SPARL.

Domnia sa a spus: "Din punct de vedere fiscal, 2017 este un an de coşmar. Nu-mi aduc aminte ca în ultimii 23 de ani să fi fost vreun an fiscal mai rău decât anul curent, în ceea ce priveşte modificările fiscale, care generează eforturi imense de implementare".

Aceasta este prima mare modificare a Codului Fiscal pentru care nu au existat discuţii absolut deloc, motiv pentru care există foarte multe greşeli, a mai spus domnia sa.

Cred că încrederea în capacitatea acestui Guvern de a conduce frâiele naţiei este la minim istoric, deoarece toate măsurile fiscale adoptate recent cresc inechităţile şi dezbină naţiunea, a conchis domnul Biriş.

Dragoş Anastasiu, AHK: "Cu toţii va trebui să plătim factura acestei «relaxări fiscale»"

Cu toţii va trebui să plătim factura pachetului fiscal, adoptat recent de Guvern sub denumirea de "relaxare fiscală", a declarat, la dezbaterea de ieri, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).

Domnia sa este de părere că ţara noastră are potenţial de creştere şi că poate creşte sustenabil, însă nu bazându-se pe consum, ci cu ajutorul unui climat favorabil, pe care trebuie să şi-l creeze.

Preşedintele AHK a declarat: "Avem un potenţial extraordinar, dar trebuie să ne calmăm, să ne aşezăm cu autorităţile la masă şi să găsim un alt ton, pentru că avem nevoie de premise factuale, de încredere şi respect".

Potrivit domniei sale, în ţara noastră îşi desfăşoară activitatea 7.500 de firme cu capital german.

Dan Manolescu, Camera Consultanţilor Fiscali: "Problema porneşte din zona deciziei politice"

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu, consideră că problema, în cazul noului Cod Fiscal, porneşte din zona deciziei politice, şi nu din cea a Ministerului Finanţelor Publice.

Domnia sa a precizat, ieri, că a modifica o lege este cel mai uşor mod de a spune că s-a făcut ceva, însă a pune la punct şi a avea şi norme de aplicare pentru ANAF, pentru contribuabili este mai dificil.

"Noi ne-am făcut un obicei de a rezolva bugetele pe hârtie folosind fiscalitatea, deşi ar trebui să fie invers", a mai declarat Dan Manolescu, subliniind faptul că toată lumea trebuie să înţeleagă că situaţia nu mai poate continua în acest fel, deoarece nu se rezolvă nimic.

Angela Roşca, Taxhouse: "Ţara noastră nu îşi permite să alunge investitorii străini"

Modificările fiscale afectează atât multinaţionalele, cât şi companiile locale, iar percepţia potrivit căreia toate cheltuielile ar trebui să fie nedeductibile este total greşită, a declarat, ieri, Angela Roşca, partener Taxhouse, menţionând că este normal să existe un nivel rezonabil pe care ţara noastră să îl accepte pentru cheltuieli deductibile.

Există o tendinţă de a plasa dialogul într-o zonă publică extremă, însă în acest moment, ţara noastră nu îşi poate permite să alunge investitorii străini, a mai spus doamna Roşca, adăugând: "Eu nu cred că, oricât de mare şi de bun ar fi el, capitalul autohton poate să absoarbă forţa de muncă, angajată în prezent de multinaţionale, dacă acestea ar pleca mâine".

Trebuie să atragem cât mai mulţi investitori străini şi să nu îi alungăm pe cei pe care îi avem, a mai opinat domnia sa, menţionând că în ultimii 27 de ani, ţara noastră a avut 23 de miniştri de finanţe, iar Germania doar cinci.

Dan Bădin, Deloitte: "În ultimii ani, ponderea economiei subterane a scăzut în PIB, însă, din păcate, veniturile bugetare nu au crescut în acelaşi ritm"

Dan Bădin, partener Deloitte România, a vorbit, ieri, despre problema economiei subterane, cauzată de povara fiscală, în special pe muncă, incapacitatea instituţiilor, de corupţie şi de mită.

Conform domniei sale, în ultimii ani, ponderea economiei subterane a scăzut în PIB, astfel că dacă în 2003 aceasta era de circa 33%, în 2015 ajunsese la aproximativ 28%, cu menţiunea că, din păcate, veniturile bugetare nu au crescut în acelaşi ritm.

"Trebuie să facem economia subterană să treacă la suprafaţă, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să le arătăm contribuabililor şi firmelor că au motive să-şi plătească taxele la stat pentru că acesta îi utilizează în interesul lor, prin simplificarea legislaţiei fiscale, care să devină stabilă şi predictibilă", a adăugat domnia sa.

Potrivit reprezentantului Deloitte România, veniturile bugetare înregistrate la noi în ţară, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.

Daniel Anghel, Consiliul Investitorilor Străini: "La noi în ţară, încasările din taxe sunt la un nivel foarte redus"

În acest an, mediul de afaceri de la noi a asistat la o avalanşă a modificărilor de politică fiscală, a spus, ieri, Daniel Anghel, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Conform domniei sale, la noi în ţară, încasările din taxe sunt la un nivel foarte redus, mai exact de 25% în primele nouă luni din 2017, faţă de circa 40% - media europeană.

Domnia sa a declarat: "Astfel de măsuri pot duce la creşterea poverii fiscale, la afectarea şi deteriorarea mediului de afaceri, la diminuarea încrederii mediului de afaceri şi la scăderea competitivităţii ţării şi a mediului de afaceri".

Felix Pătrăşcanu, Fan Courier: "Propun să nu se mai facă nicio modificare a Codului Fiscal înaintea informatizării ANAF"

Felix Pătrăşcanu, CEO Fan Courier şi managing director al Romanian Business Leaders, a propus, în cadrul dezbaterii de ieri, să nu se mai facă nicio modificare a Codului Fiscal înainte de a se face informatizarea ANAF.

"Unde sunt cei 90 de milioane de dolari pe care Banca Mondială ni i-a împrumutat pentru acest lucru? Noi avem nevoie de o informatizare foarte simplă, care este la îndemâna oricui, nu de transferul contribuţiilor. Credeţi că Guvernul nu ştie care este sursa evaziunii fiscale?", a declarat domnia sa.

În opinia domniei sale, managerii de la noi nu pot să capaciteze oamenii de care au nevoie, deşi sunt foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional, aşa cum ştiu multinaţionalele să facă acest lucru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dl Parvan spune ca fiscalitatea nu trebuie sa fie un instrument de adunat bani pentru bugetul de stat. Poate sa fie si asa. Dar cum explica dl Parvan ca, desi in Romania avem taxe si impozite mai mici decat in tarile dezvoltate (vezi interviul dlui Borza, mai sus), produsele importate din aceste tari sunt mai ieftine decat cele produse in Romania? Pana cand o sa reducem impozitele si taxele si impozitele in Romania ca sa scadem costurile producatorilor romani? Taxe mici, salarii mici si asa oamenii de afaceri romani isi cresc averile. Cred ca dl Parvan vede paiul din ochiul statului (taxele si impozitele), dar nu vede barna din ochii patronilor romani (lipsa de productivitate).

    Jianu a putut servi Securitatea cu o singură demisie.

    Mai departe va tot folosi condiționalul aș, aș, aș, aș, aș, aș, aș, aș, aș :)) 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb