FLORIN POGONARU, AOAR: "Avem o taxare excesivă a muncii şi redevenţe prea mici"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2013

Florin Pogonaru s-a arătat extrem de surprins de taxa anunţată pe stâlpii de electricitate.

Florin Pogonaru s-a arătat extrem de surprins de taxa anunţată pe stâlpii de electricitate.

Există un dezechilibru între nivelurile diverselor taxe din ţara noastră, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care subliniază că acest lucru va conduce la încercarea contribuabililor de a nu mai plăti aceste taxe.

Potrivit domniei sale, avem o taxare excesivă a muncii, o taxare prea mică a mediului şi redevenţe dintre cele mai scăzute din Europa şi din lume.

"Nimeni nu discută despre modul cum se echilibrează aceste sisteme de taxe. Dacă nu ai grijă ca nivelul taxei pe capital să fie echilibrat cu nivelul taxei pe muncă, atunci, automat, induci fraudă în sistem. Toată lumea va încerca să fugă dintr-o taxare excesivă a muncii într-o taxare mai favorabilă a capitalului", potrivit reprezentantului AOAR, care a subliniat: "Sigur că înţelegem că pentru a uşura viaţa mediului de afaceri trebuie, în primul rând, să acţionezi asupra taxării muncii. Este un lucru obligatoriu, dar cum compensezi ceea ce tai din CAS cu alte taxe? Este o întrebare în legătură cu care, probabil, mediul de afaceri trebuia consultat înainte".

Florin Pogonaru s-a arătat extrem de surprins de taxa anunţată pe stâlpii de electricitate: "Sunt luat prin surprindere de o taxare a stâlpilor de electricitate. Transelectrica va încărca factura consumatorului? Deodată au aruncat (n.r. reprezentanţii Guvernului) pe masă o problematică foarte largă, nediscutată cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe".

Ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu a anunţat, la încheierea discuţiilor cu Misiunea FMI, că de anul viitor vor fi introduse impozite pe construcţiile speciale. Aceste impozite vizează reţelele de transport, stâlpi, depozite, magazii care, în prezent, sunt scutite de taxe sau nu sunt supuse impozitării. Măsura va afecta companii care deţin construcţii speciale precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

Pogonaru: "Majorarea accizelor la carburanţi nu va avea efect inflaţionist"

Majorarea accizelor la carburanţi se va reflecta în nivelul de trai, oamenii renunţând să mai folosească maşinile proprii, dar nu va duce la creşterea inflaţiei, consideră Florin Pogonaru.

Preşedintele AOAR opinează că anul viitor ar putea să existe presiuni inflaţioniste ca urmare a faptului că va fi un an electoral.

Taxele anunţate zilele trecute de Guvern nu se vor regăsi în investiţiile publice şi în bunăstarea generală, mai estimează domnia sa.

Guvernul a anunţat introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, banii colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

În urmă cu două zile, analistul financiar Dragoş Cabat ne-a declarat: "Acciza de 7 cenţi pentru carburanţi, la care se aplică TVA, se traduce într-o creştere de aproximativ 5% a preţului la pompă. O astfel de majorare aduce o scumpire de aproape 1% a bunurilor de consum. Astfel, estimez că impactul pe inflaţie este de circa 0,6%".

Marţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că majorările de taxe anunţate pentru anul viitor vor avea un efect limitat asupra inflaţiei, de 0,2%, conform evaluărilor preliminare ale Băncii Naţionale.

Ponta: "Reducerea CAS cu 5% - un angajament politic ce va fi îndeplinit"

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul îşi va asuma, în Memorandumul de înţelegere cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, un angajament clar de scădere a contribuţiilor sociale la angajator cu 5%, de la 1 iulie 2014.

Guvernul se obligă să indentifice, până la jumătatea anului, resursele necesare pentru un impact bugetar neutru, potrivit lui Victor Ponta.

Ieri, primul ministru a dat asigurări că reducerea CAS de la 1 iulie 2014 este un angajament politic care va fi îndeplinit.

Şeful Guvernului a spus că această măsură va fi luată deoarece este benefică.

Şi ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că reducerea CAS în a doua jumătate a anului viitor "este un angajament clar, ferm, nu o promisiune".

Daniel Chiţoiu a precizat că impactul financiar generat de reducerea CAS este calculat, pentru un interval de cinci luni din al doilea semestru al anului viitor, la două miliarde lei.

Ministrul a precizat că reducerea CAS este prevăzută să fie aplicată la angajator.

Reducerea CAS nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014 pentru că au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice, iar orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, a declarat, marţi, şeful misiunii FMI Andrea Schaechter.

După încheierea negocierilor cu reprezentanţii delegaţiei FMI, Victor Ponta a mai anunţat că salariul minim va creşte de la 800 la 850 de lei, la 1 ianuarie 2014, şi de la 850 la 900 lei, la 1 iulie, anul viitor. De asemenea, toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%.

Pentru anul viitor, a fost stabilit un deficit bugetar de 2,2% din PIB, estimându-se un Produs Intern Brut în creştere cu 2,2%.

Premierul a anunţat şi investiţii care vor depăşi 6% din PIB, cu posibilitatea de continuare a creşterii economice şi de lansare a unor proiecte extrem de importante.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a precizat că, în acest an, nu va creşte cota unică de impozitare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un mare adevar "redevente prea mici !"

    Deci nu mici ci foarte mici si nu ne putem decat intreba de ce nu vede premierul aceste redevente foarte mici ? 

    Probabil ca nu are ochelarii potriviti ca doar ditamai premierul nu o purta ochelari de cal plagiati . 

    Sau poate ca redeventele sunt atat de mici ca premierul nu le mai vede si a uitat ele . 

    Totusi veniturile populatiei sunt din ce in ce mai mici dar premierul si chitoiu tot le vede si le impoziteaza indirect . 

    Oare premierul are dubla personalitate sau are mai multe perechi de ochelari ?

    Daca anul viitor este un agricol prost iar piata auto mondiala scade, OMV(om mai vedea) reducerea ferma de CAS ? OMG!  

    1. Domnul Pogonaru e surprins mereu dar toti oamenii si i-a numit tstrategic. Da se pun taxe noi dar nu se intreaba cam din ce bani se vor plati bonusurile juniorului pe care la numit la TEL. Si tot surprinzator e cum a ajuns Silvia Ciornei din CA la PPLI direct Presedinta la Fondul de Garantare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb