FLORIN POGONARU, PREŞEDINTELE AOAR: "Apartenenţa noastră la Schengen ar întări piaţa internă a UE"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 18 noiembrie 2022

"Apartenenţa noastră la Schengen ar întări piaţa internă a UE"

Ionuţ Simion, AmCham: "Proiectul de ţară al României este incomplet fără intrarea în Schengen" Dragoş Petrescu, RBL: "Afacerile din industria ospitalităţii vor creşte cu 32% în primul an după intrarea în Schengen" Daniel Anghel, CDR: "Doar prin apartenenţa la Schengen, România poate să beneficieze pe deplin de avantajele de stat membru al UE"

Apartenenţa noastră la Schengen ar duce la întărirea pieţei interne a Uniunii Europene (UE), la fluidizarea comerţului intra-european şi ar crea lanţuri de valoare europene mai eficiente, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "În prezent, numeroase companii multinaţionale au în România centre de coordonare pentru bunuri de larg consum şi ar fi logic ca şi mişcările din România în diverse direcţii spre piaţa europeană să fie fluide. Acest lucru nu se întâmplă la ora actuală. Dacă am reuşi să devenim hub regional logistic, s-ar crea o situaţie de stabilitate economică, o situaţie în care ar fi mai multe locuri de muncă, o situaţie în care migraţia din această zonă s-ar reduce datorită unui plus de stabilitate şi prosperitate economică. Când noi, cei din AOAR, spunem «Merităm în Schengen», spunem că merităm să fim un centru de stabilitate economică".

Oficialul AOAR a menţionat că mediul de afaceri din România îşi doreşte acces egal la fluxurile europene, subliniind: "Sunt două direcţii principale, ceea ce vrem noi este de fapt accesul egal pentru România la fluxurile europene, libera circulaţie în aceeaşi măsură, în condiţii egale pentru toate ţările din regiune, persoane, bunuri şi servicii. Noi, când spunem că merităm să fim în Schengen, spunem că merităm condiţii egale de competiţie".

Ionuţ Simion, preşedintele AmCham: "Susţinem cu tărie că România merită în Schengen"

Proiectul de ţară al României, din ultimii 30 de ani, este incomplet fără intrarea în Schengen, spune Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România).

Domnia sa a declarat ieri: "În cei peste 30 de ani de democraţie, România a avut un singur proiect de ţară pe care a reuşit să-l urmeze cu adevărat: aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. Acest proiect este incomplet fără integrarea în Schengen. Investitorii americani prezenţi în România au tot interesul ca bunurile produse la noi să ajungă cât mai repede la clienţii lor din Uniunea Europeană şi din restul lumii. Într-o perioadă plină de incertitudini geopolitice, dar şi de distorsiuni la nivelul lanţurilor de aprovizionare, ce altă modalitate mai bună de a asigura depăşirea lor cu succes, în interesul tuturor, poate fi decât aceea de a asigura un transport liber al bunurilor în cadrul Uniunii Europene şi nu numai?".

Preşedintele AmCham a continuat: "Atunci când noi vorbim de un conflict care poate oricând să izbucnească şi să implice nu numai România, ci toate ţările membre NATO, respectiv UE, este cu atât mai important ca transferul de bunuri, de servicii, de echipamente să se facă în cea mai rapidă manieră cu putinţă. Acesta este motivul pentru care noi, membrii Camerei de Comerţ Americane, susţinem cu tărie că România merită în Schengen".

Călin Ile, vicepreşedintele Concordia: "39,7% din timpul pe care o companie îl petrece pentru transport înseamnă aşteptare în vămi"

Aproape 40% din timpul pe care o companie îl petrece pentru transport înseamnă timp de aşteptare în vămi, nu timp de derulare efectivă, conform domnului Călin Ile, vicepreşedintele Confederaţiei Concordia, preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Domnia sa a spus în conferinţa de ieri: "Este obligatoriu ca noi, împreună cu Europa, să găsim soluţii la această criză care afectează toate sectoarele, în special transportul, comerţul şi turismul. O proporţie de 39,7% din timpul pe care o companie îl petrece pentru transport înseamnă timp de aşteptare în vămi şi nu timp derulare efectivă. Sunt foarte multe argumente cu care transportatorii vin să pretindă că România merită să fie în Schengen".

Vicepreşedintele Concordia a amintit că discuţiile cu mediul extern pe tema aderării noastre la Spaţiul Schengen vor continua în perioada următoare, precizând: "Am avut discuţii inclusiv cu cea mai mare structură patronală din Olanda, care a fost de acord să facă împreună cu noi o scrisoare comună pe care s-o adresăm parlamentarilor olandezi, să ne exprimăm dorinţa comună, atât a noastră, cât şi a lor ca România să facă parte din Schengen. Până la finalul acestei luni, o delegaţie a noastră va fi în Haga şi va avea întâlniri cu parlamentarii din partidele olandeze pentru a le exprima încă o dată dorinţa şi meritul României de a face parte din Schengen. În plus, săptămâna viitoare va fi o vizită la Stockholm, unde ne vom întâlni cu toate structurile patronale din Europa. Facem eforturi susţinute, noi, mediul de afaceri din România, ca să ducem la bun sfârşit acest demers. România merită să fie în Schengen".

Dragoş Petrescu, RBL: "Industria ospitalităţii din România va depăşi 30 de miliarde de lei în 2022"

Impactul pe care îl va avea asupra turismului intrarea României în Spaţiul Schengen va fi un plus de 32% în primul an, echivalentul unei cifre de afaceri mai mari cu peste 10 miliarde de lei, a declarat ieri Dragoş Petrescu, preşedintele Romania Business Leaders (RBL).

Domnia sa a spus: "Dacă ne uităm la cifrele intrărilor din Europa în România, avem 129.000 de intrări în luna septembrie anul acesta, faţă de 109.000 anul trecut, adică 17% în plus, care arată cât de importantă este România în trendul fluxului de mobilitate în zona turistică şi ce potenţial are. Din calculele noastre, 32% va fi impactul în primul an după intrarea în Schengen, uitându-ne la celelalte ţări în urma procesului de aderare. Turismul înseamnă mobilitate, mobilitate înseamnă liberă circulaţie şi libera circulaţie are nevoie de spaţiul Schengen". Dragoş Petrescu a menţionat că industria ospitalităţii din România va depăşi, în acest an, afaceri de 30 de miliarde de lei.

Ramona Jurubiţă, CIS: "Aderarea României la Schengen reprezintă un examen al încrederii"

România a trecut examenul încrederii în privinţa aderării la Spaţiul Schengen, iar singurul lucru de care mai avem nevoie este ca nota să fie trecută oficial în carnet, a declarat ieri Ramona Jurubiţă, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

Domnia sa a menţionat: "În ultimele două decenii, asistăm la o dublare a ponderii investiţiilor străine directe în PIB, în România, ceea ce înseamnă prosperitate economică şi socială, dar şi crearea unui efect de multiplicare a afacerilor în economie. Totodată, este important să nu uităm că dezvoltarea economică a fiecărei ţări din UE are efecte pozitive şi directe la nivelul întregii Uniuni. Investiţiile se bazează întotdeauna şi pe încrederea între părţi, iar aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă şi un examen al încrederii foarte important între statele membre UE, ca parteneri ai aceleiaşi economii europene. Noi credem că examenul încrederii a fost trecut de România. Singurul lucru de care avem nevoie este ca nota să fie trecută şi oficial în carnet, pentru că merităm în Schengen".

Ramona Jurubiţă a subliniat că investiţiile din România au fost stimulate de aderarea la structuri internaţionale, precum NATO şi UE.

Daniel Anghel, CDR: "Aderarea României la Spaţiul Schengen vine cu avantaje şi cu responsabilităţi"

Aderarea României la Spaţiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar şi cu responsabilităţi, a declarat ieri Daniel Anghel, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

Domnia sa a spus: "Doar prin apartenenţa la Spaţiul Schengen, România poate să beneficieze pe deplin de avantajele de stat membru al Uniunii Europene. Doar aşa am putea participa cu adevărat la spaţiul european comun de libertăţi, securitate şi justiţie. Fără acest statut, România riscă să piardă timp şi bani, şi nu va putea şi nu va reuşi să recupereze decalajele faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Credem că aderarea la Spaţiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar, evident, suntem conştienţi şi de responsabilităţile pe care le avem".

În opinia sa, aderarea României la Spaţiul Schengen ar contribui enorm la o percepţie pozitivă a ţării noastre, a investitorilor şi ar aduce investiţii suplimentare. Mai mult, spune domnul Anghel, "aderarea ar ajuta afacerile din România să-şi reducă cheltuielile cu exporturile".

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), platforma care reuneşte 20 dintre cele mai importante organizaţii de afaceri din ţară, a salutat, luna trecută, măsurile luate şi angajamentele asumate de Guvern pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Atunci, CDR arăta că beneficiile economice şi sociale ale aderării la Schengen sunt multiple, printre care: stimularea economiei, facilitând comerţul cu celelalte ţări europene; creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţii; reducerea costurilor şi timpului de transport; stimularea turismului prin facilitarea călătoriilor turiştilor europeni în România; încurajarea călătoriilor de afaceri; o mai bună integrare a României în comunitatea europeană; oportunităţi diverse pentru agenţii economici care caută alternative pentru amplasarea investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu au nevoie de calici .

    Daca nu suntem primiti in Shengen trebuie sa iesim si din UE si NATO... In plus toate firmele austriece si olandeze nationalizate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb