Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unor companii de dimensiuni mari aflate în portofoliul statului, cum sunt Hidroelectrica sau chiar CEC Bank, are potenţialul de a antrena apariţia unor IPO-uri (Oferte Publice Iniţiale) de firme private din ţara noastră, ce-i drept de dimensiuni mai reduse, este de părere Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, din cadrul EY România.
"Apariţia unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefică pentru peisajul economic românesc, având în vedere mărimea acestora, întrucât este vorba de cele mai multe ori despre firme mari din sectoare cheie, cu rezultate financiare istorice pozitive şi cu perspective stabile de generare a unor profituri viitoare. Listarea este şi o ocazie de adaptare la un mod de organizare şi comunicare cu piaţa, de creştere a transparenţei de raportare şi a eficienţei procesului de management, precum şi de implementare a guvernanţei corporative, atât de importante în cazul unor firme de stat", notează Florin Vasilică într-un raport realizat de EY privind evoluţia IPO-urilor la nivel global, în anul recent încheiat.
Domnia sa a punctat că astfel de evenimente vor creşte lichiditatea pieţei şi vor aduce mai multă stabilitate în tranzacţionare, în comparaţie cu anul trecut, când bursa noastră a suferit de o lichiditate redusă.
În 2019, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Sistemul Principal al BVB a fost de numai 38,69 milioane de lei, cu circa 30% sub cea din 2007, când rulajul mediu zilnic s-a ridicat la 55,21 milioane de lei, conform datelor agregate de Ziarul BURSA.
Mai mult decât atât, numărul tranzacţiilor realizate cu acţiuni a scăzut la numai 468.327 de schimburi, în anul tocmai încheiat, cel mai redus nivel din 2003, când au fost înregistrate 440.084 de transferuri prin acest segment al Bursei, arată datele operatorului pieţei noastre de capital.
"IPO-ul unei companii mari româneşti va creşte simţitor capitalizarea bursieră locală, lichiditatea din piaţă şi apetitul investitorilor strategici. Începând cu septembrie 2020, apare şi un context favorabil listărilor, întrucât Bursa de Valori Bucureşti va avea statut de piaţă emergentă, intrând astfel pe radarul unor fonduri de investiţii majore", a punctat Florin Vasilică.
Totuşi, reprezentantul EY România atrage atenţia că evoluţia acţiunilor la bursă este direct influenţată şi de contextul geo-politic şi economic internaţional.
"Evoluţiile recente din zona Orientului Mijlociu, care au dus la creşterea tensiunilor între SUA şi Iran, pot determina o creştere a preţului petrolului şi o destabilizare generală a situaţiei economice internaţionale. Aceste evenimente recente şi evoluţia lor în următoarele luni vor influenţa pieţele bursiere şi implicit decizia de listare a firmelor româneşti", spune Florin Vasilică.
Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, pare să aibă în vedere piaţa de capital, reprezentanţii săi aducând în discuţie listări ale companiilor de stat precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti sau CEC Bank.
De altfel şi în Programul de Guvernare al Partidului Naţional Liberal se menţionează că executivul vrea să listeze un pachet de acţiuni din capitalul producătorului de energie electrică.
Mai mult decât atât, Hidroelectrica a anunţat lansarea procedurii de achiziţie de servicii de consultanţă pentru piaţa de capital de tip "Equity Adviser" care vor fi utilizate pentru pregătirea şi asistenţa în desfăşurare a Ofertei Publice Iniţiale (IPO) de vânzare de acţiuni.
Ar putea fi prima listare a unei companii controlate de stat după circa şase ani, în vara lui 2014 Electrica venind atât la Bursa de Valori Bucureşti cât la cea din Londra.
În opinia analiştilor, a brokerilor, dar şi a lui Adrian Tănase, directorul general al BVB, plasarea la Bursă chiar şi numai a unui pachet de 15 - 20% din Hidroelectrica reprezintă cheia trecerii pieţei noastre de capital în categoria celor emergente şi conform criteriilor MSCI.
În 2019, doar iHunt Technology (HUNT) a venit în ringul de tranzacţionare al bursei noastre, pe AeRO, iar ultima companie ce a intrat pe Segmentul Principal al BVB este Purcari Wineries (WINE), în februarie 2018.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2020, 02:34)
O sa iasa un mare NIMIC din BVB pe care o numiti bursa, n-ai ce sa tranzactionezi, nimic societati, nu tu porturi, aeroporturi, Salrom, Hidroelectrica, etc! Cine sa le mai mulga daca le aduci la bursa! Doar vise nici macar sperante.