Florina Mateescu, Perfect Accounting: "Noile măsuri fiscale vor afecta peste 80% dintre salariaţii din IT"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2023

Florina Mateescu, Perfect Accounting: "Noile măsuri fiscale vor afecta peste 80% dintre salariaţii din IT"

Noile măsuri fiscale vor afecta peste 80% dintre salariaţii din IT, este de părere Florina Mateescu, fondatoarea companiei Perfect Accounting, expert contabil şi membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) din anul 2005. Aceasta ne-a vorbit despte impactul pe care îl au noilor modificări fiscale asupra salariaţilor din industria de IT

Specialistul me-a transmis: "Nevoit să reducă deficitul bugetar şi să respecte criteriie stabilite de Bruxelles prin PNRR pentru a obţine fondurile europene, Guvernul a adoptat unele măsuri fiscale cu impact semnificativ asupra salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în IT.

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, sunt scutite de la impozitul pe venit la locul unde se află funcţia de bază, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.

Angajaţii din domeniul IT nu vor mai fi scutiţi de impozitul pe venit, indiferent de valoarea salariului, ci scutirea va fi plafonată la maxim 10.000 lei şi doar la funcţia de bază. Pentru a nu fi foarte greu de suportat această măsură, Guvernul a decis să facă opţională contribuţia la Pilonul II de pensii. IT-ştii sunt scutiţi automat de contribuţia la Pilonul II de pensii de 3,75% pentru suma de 10.000 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, scutirea va fi de 4,75%. Pentru suma ce depăşeşte această valoare, se va calcula CAS normal de 25% (în loc de 21,25% respectiv 20,25% din 2024). Se datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS) redusă până la data de 31.12.2028, cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţii la fondul de pensii administrat".

Dacă salariaţii din IT îşi doresc să cotizeze în continuare la Pilonul II pentru cei 10.000 de lei şi depun o cerere la angajator, vor primi un salariu net mai mic, explică specialistul. Conform Florinei Mateescu, în această situaţie vor fi afectaţi ulterior, la pensie, dar aici este vorba despre abordarea personală a fiecărui angajat asupra viitorului şi de nevoia actuală de bani. Pot opta ca acea diferenţă de bani să o transfere la Pilonul III, de exemplu, adaugă domnia sa.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România lucrau aproximativ 142.000 de persoane în sectorul IT, la finalul anului trecut. Din informaţiile Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), aceste măsuri vor afecta mai mult de 80% din salariaţii industriei, la nivel naţional.

În acest context, pentru un salariu brut de 15.000 de lei pentru un angajat în IT, salariul net după aplicarea noilor prevederi ar fi de 9.787 lei, faţă de 9.750 lei, cât avea până în prezent. Dacă ar opta pentru plata contribuţiei la Pilonul II, salariul net ar fi de 9.425 de lei.

"Încă nu se ştie câţi dintre angajaţii din IT vor opta pentru plata pensiei private obligatorii, dar ar fi bine că ei să aibă acces la webinarii şi la cursuri de educaţie financiară, pentru a înţelege importanţa acestui Pilon II la viitoarele pensii", opinează sursa citată.

Aceasta explică: "Pensia de pilonul II din România reprezintă o componentă importantă a sistemului de asigurări sociale din ţară. Acest sistem a fost introdus pentru a asigura o sursă suplimentară de venit la pensionare, în afara pensiei de Pilonul I, care este finanţată din contribuţiile obligatorii ale angajaţilor şi angajatorilor.

Pensia de pilonul II reprezintă o formă privată de economisire pentru pensie. Acest sistem a fost introdus în România în anul 2008, ca parte a reformei sistemului de pensii. Pensia de pilonul II este gestionată de companii de administrare a fondurilor de pensii private şi oferă contribuabililor posibilitatea de a economisi bani pentru pensie într-un cont personal.

În cei 15 ani de când există, Pilonul II a strâns peste opt milioane de participanţi şi active record de peste 117 miliarde de lei la finalul lunii septembrie, conform datelor Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF)".

Noile măsuri fiscale riscă să-i determine pe angajaţii din industria IT să îşi dea demisia şi să lucreze pentru companii din străinătate sau chiar să se mute din ţară, subliniază Florina Mateescu, apreciind că alţi profesionişti din domeniu vor fi tentaţi să lucreze pe baza unor contracte de prestări servicii, prin intermediul unei microîntreprinderi. "PFA-ul nu va mai fi, din 2024, o opţiune foarte bună pentru mulţi dintre noi", conchide sursa citată.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Robotizarea va afecta brutal industria IT, jumătate dintre angajați vor fi înlocuiți de roboți de genul chat GPT, ăla va fi dezastru nu prostia asta de tăiere de niște privilegii,care este oricum ceva de bun simt ,cum sa ai privilegii la salarii de peste o mie de euro

    1. CARE 5000? o mie e pt fraieri

    Noile măsuri fiscale riscă să-i determine pe angajaţii din industria IT să îşi dea demisia şi să lucreze pentru companii din străinătate sau chiar să se mute din ţară, subliniază Florina Mateescu.

    O traducere corecta in sinteza ar fi-risca sa treaca pe ajutor de somaj! 

    Asta pentru cei care au o vaga idee despre ce se intampla in 'companii din strainatate'in IT..Ori macar ce se intampla in tara!Isi da naiba demisia pentru niste zeci de lei cand abia respira sa nu auda de concedieri.

    Oricum altundeva se bate in text,la durererea alora cu pilonul 2. 

    1. La 2000 eur salar brut,10% sunt zeci de lei?.S-a intarit leul pana la rang de bitcoin!

      de ce e normal in tara asta sa plateasca 10% cel cu salariu de 2000 de lei iar cel cu 10.000 de lei ZEROOO.

      normal era invers 

      nu platesc nimic, nu citesti ce scrie mai sus despre Plafonare la 10000 lei

      zeci de lei la calculul lor cu 15000,dar noi nu citim, comentam 

      Si totusi cate plateste in total unu la 10.000 vs unu la 2.000?

      Doar sanatate e 1000 lei. Aia e corect cumva? Ala cu 2,000 plateste 200. Nu sunt tot o specie de om cu un trup? 

      De unde pana unde e procentul ceva asa "normal"? Conteaza si la ce aplici procentul ala. 

    saracutzii!! ramane aitistii fara salar si fara pensie privata! pai sa facem o cheta....sa ajutam sarmanii sa traiasca!

    1. multe firme nici nu au aplicat pentru scutirea de 10%,altele nu se calificau, destule era avantajos altfel, dar hai sa dam consultanta sa jeluim sute de mii de oameni

      mai bine le plang de mila alora dati afara care s-ar bucura si la 15% impozit doar sa fie pe ce! au inceput sa fie cu miile in IT 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb