FMI, Comisia Europeană şi BCE vor monitoriza salvarea băncilor Spaniei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2012

În nordul Spaniei au continuat ieri grevele, blocadele rutiere şi ale minelor, în condiţiile în care 8.000 de angajaţi ai minelor de cărbune protestează împotriva măsurii guvernului de reducere a subvenţiilor în domeniu.

În nordul Spaniei au continuat ieri grevele, blocadele rutiere şi ale minelor, în condiţiile în care 8.000 de angajaţi ai minelor de cărbune protestează împotriva măsurii guvernului de reducere a subvenţiilor în domeniu.

Randamentul titlurilor spaniole creşte din nou

Joseph Stiglitz: E posibil ca planul pentru Spania să nu funcţioneze

Specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Băncii Centrale Europene (BCE) şi Comisiei Europene vor monitoriza ajutorul de până la 100 de miliarde de euro destinat salvării sectorului bancar spaniol, potrivit anunţului făcut ieri de oficialii de la Bruxelles.

Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru economie, Olli Rehn, a declarat: "Toţi membrii Eurogrup, inclusiv autorităţile spaniole, au indicat că vor ca FMI să fie în comisia de monitorizare, ca să beneficieze de experienţa Fondului". Altafaj a menţionat că FMI nu va credita Spania, rolul său în acest caz fiind unul "minor".

Evaluarea, de către Comisia Europeană, a necesarului de capital pentru sistemul bancar spaniol şi a condiţiilor împrumutului nu va fi realizată doar împreună cu BCE şi FMI, ci şi cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Ieri, ministrul Finanţelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, a amintit că monitorizarea Spaniei priveşte numai restructurarea sectorului bancar, ceea ce face diferenţa faţă de Portugalia, Irlanda şi Grecia, care au programe de ajustare macroeconomică.

"Vorbim despre băncile din Spania, nu despre politica fiscală a ţării, întrucât, din acest punct de vedere, Spania este pe drumul cel bun", a concluzionat Schaeuble.

Trezoreria Spaniei a precizat că acordul pentru sectorul bancar nu va influenţa planul de împrumut al statului pentru anul în curs.

Amintim că Spania a solicitat, sâmbătă, 100 de miliarde euro - sprijin extern de la Uniunea Europeană pentru salvarea băncilor din ţară. Suma este de 2,7 ori mai mare decât necesarul estimat de FMI pentru sectorul bancar spaniol.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei şi-a reluat ieri creşterea, investitorii devenind precauţi în aşteptarea detaliilor planului de salvare a băncilor. Randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani a urcat cu 15 puncte de bază (0,15 puncte procentuale) faţă de ultima zi a săptămânii trecute, la 6,36% la ora 14:18 pe piaţa Londrei. Anterior, avansul a fost de 24 de puncte de bază - cel mai mare din 30 mai până în prezent.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe doi ani a crescut cu 17 puncte de bază, la 4,45%, iar cel al titlurilor pe 30 de ani, cu 23 de puncte de bază, la 6,7%.

Investitorii vor să afle dacă banii vor fi puşi la dispoziţia Spaniei prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM) sau prin fondul de urgenţă temporar Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.

Fitch: Ajutorul pentru băncile spaniole acoperă şi cel mai pesimist scenariu

Planul european de 100 de miliarde euro pentru băncile Spaniei acoperă şi cel mai pesimist scenariu privind această ţară, potrivit agenţiei de rating Fitch, care a evaluat necesarul de recapitalizare la 60 de miliarde euro. Agenţia consideră că fondurile disponibile acoperă şi necesarul de recapitalizare din cel mai pesimist scenariu, potrivit căruia băncile spaniole ar avea nevoie de 100 de miliarde euro.

Săptămâna trecută, Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte, de la "A" la "BBB".

Menţionăm că, în opinia economistului Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, este posibil ca ajutorul financiar pentru băncile din Spania să nu funcţioneze, întrucât este "economie voodoo", în care statul spaniol şi băncile continuă cercul vicios al susţinerii reciproce.

"Guvernul Spaniei salvează băncile spaniole, iar băncile spaniole salvează guvernul Spaniei. Este o economie voodoo. Nu va funcţiona şi nu funcţionează", a declarat Stiglitz.

Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, faţă de cea americană, ca urmare a solicitării de sprijin extern de către Spania, însă în a doua parte a zilei, avansul a fost temperat. La ora 10.30, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,2533 dolari, mai mare cu 0,1% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.

Ministrul Finanţelor din Cipru, Vasos Shiarly, a declarat, ieri, că nevoia unui pachet internaţional de salvare pentru ţara sa este urgent, iar problema în acest sens ar trebui rezolvată în câteva zile. Shiarly a afirmat că Cipru vrea să obţină susţinere financiară externă de la Europa, însă nu a fost luată deocamdată o decizie finală.

Cipru ar putea cere ajutor financiar extern pentru sectorul bancar, dar şi pentru susţinerea economiei, până la sfârşitul lunii iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb