FMI: Deprecierea "dezordonată" a dolarului - cel mai mare risc la adresa pieţelor financiare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2006

Deprecierea "dezordonată" a dolarului reprezintă cel mai mare risc la adresa pieţelor financiare mondiale, consideră specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care îi îndeam-nă pe responsabilii cu politicile monetare să fie pregătiţi şi să acţioneze rapid în momentul în care scade preţul activelor.

Experţii FMI precizează că investitorii cumpără obligaţiuni SUA presupunând că dolarul nu va scădea, iar deprecierea monedei americane ar putea genera un adevărat haos în condiţiile în care investitorii străini şi băncile centrale urmăresc să-şi reducă, astfel, pierderile. Alte temeri care apar pe piaţă privesc, potrivit FMI, preţul mare al ţiţeiului şi accelerarea inflaţiei.

"În cazul în care unul din ris-curile menţionate sau o combinaţie între acestea se materializează, pieţele financiare s-ar putea confrunta cu turbulenţe grave", declară Jaime Caruana, director al departamentului Pieţe de Capital şi Finanţe din cadrul FMI. Acesta susţine că asemenea turbulenţe creează stress pe pieţele financiare internaţionale, ceea ce poate avea un impact puternic negativ asupra economiei globale. Precizăm că Jaime a fost şef al băncii centrale a Spaniei.

La finele acestei săptămâni, la Singapore, FMI îşi va prezenta noile previziuni referitoare la creşterea economiei globale. În luna aprilie, FMI anticipa o expansiune de 4,9% pentru anul 2006, la nivel global, respectiv de 4,7% pentru 2007.

Henry Paulson: Un dolar puternic este în interesul SUA

Ministrul american al finanţelor, Henry Paulson, declara, săptămâna trecută, că un dolar puternic este în interesul celei mai mari economii mondiale - SUA, iar valoarea acestei monede trebuie stabilită de piaţă.

Bancnota verde a pierdut 6,8% în acest an, în raport cu euro (moneda unică europeană). Ieri, un dolar era cotat la 1,2723 unităţi/euro.

Specialiştii FMI consideră că o depreciere "dezordonată" a dolarului va afecta în mod diferit diversele regiuni ale lumii.

Totuşi, FMI notează: "Potrivit aşteptărilor, cursul efectiv de schimb al dolarului se va menţine relativ stabil la nivelul tuturor partenerilor comerciali importanţi, însă monedele asiatice se vor aprecia pe termen mediu, în vreme ce valutele non-asiatice se vor deprecia".

FMI mai arată că pieţele financiare mondiale s-ar putea lovi de o volatilitate sporită în condiţiile în care riscul reprezentat de accelerarea inflaţiei, creşterea cotaţiilor ţiţeiului şi încetinirea expansiunii economiei americane nu vor fi tratate aşa cum trebuie.

Preţul combustibilului trebuie să crească în SUA şi China

Directorul general FMI, Rodrigo de Rato, afirmă că preţul combustibilului trebuie să creas-că în ţări precum SUA şi China, cei mai mari consumatori de profil. Rato aduce ca argument în acest sens faptul că este des-curajată conservarea în materie din cauza costurilor actuale, relativ mici, ceea ce afectează mediul înconjurător. De Rato îndeamnă guvernele să elimine subvenţiile acordate producătorilor de benzină şi energie. "Statele ar trebui să dezvolte reţele sigure, care să-i protejeze pe cei săraci de preţurile mari din domeniul energetic", concluzionea-ză directorul FMI.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb