FMI: Dezintermedierea bancară s-a accelerat în trimestrul al treilea din 2014

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2015

FMI: Dezintermedierea bancară s-a accelerat în trimestrul al treilea din 2014

Băncile din Occident şi-au redus finanţarea către ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEE) în trimestrul al treilea al anului trecut, într-un ritm mai rapid comparativ cu trimestrul al doilea, potrivit unui raport al Iniţiativei de la Viena, anunţă Fondul Monetar Internaţional (FMI). Conform acestuia, creditarea a crescut în Turcia, Rusia şi Polonia, dar a stagnat sau a scăzut în celelalte state din regiune.

Datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS) arată că băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe faţă de ţările CESEE cu 0,3% din PIB în trimestrul al treilea al anului trecut, după o scădere de 0,1% din PIB în trimestrul al doilea. Dacă se exclud Rusia şi Turcia, poziţiile externe ale băncilor au scăzut cu 0,4% din PIB, o reducere similară cu cea înregistrată în trimestrul precedent.

În cazul României, băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe cu 0,5% din PIB în trimestrul al treilea, după o scădere de 0,3% în trimestrul al doilea.

Avansul creditului în regiune s-a diminuat în trimestrul al treilea din 2014, dar a rămas pozitiv în luna noiembrie 2014. Creşterile au fost concentrate în mare parte în Turcia (18%), Rusia (12%) şi Polonia (5%). În România, creditarea a scăzut atât în cazul împrumuturilor către gospodării, cât şi către companii, însă reducerea a fost mult mai mică decât în Ucraina (-14%), Bulgaria (-7,7%) şi Serbia (-6,4%).

Ritmul de creştere a depozitelor a încetinit în 2014, inclusiv în trimestrul al treilea, dar a continuat să depăşească declinul finanţării băncilor străine pentru majoritatea ţărilor din CESEE, exceptând Ucraina, Croaţia, Letonia şi Ungaria. Cu toate acestea, având în vedere creşterea creditelor neperformante şi înăsprirea condiţiilor de creditare, cele mai recente sondaje arată că îmbunătăţirea condiţiilor generale de creditare a încetinit în trimestrul al treilea din 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb