FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2017 şi 2018

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 aprilie 2017

FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2017 şi 2018

Actualizare 07:45 Grindeanu, despre estimarea FMI: "Îmi păstrez opinia că economia românească va înregistra, în acest an, o creştere de 5,2%"

Premierul Sorin Grindeanu a scris, ieri seară, pe Facebook, după ce FMI a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României la 4,2% de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, că îşi păstreză opinia că economia va înregistra, în acest an, o creştere de 5,2%, precizând că această creştere trebuie să se vadă şi în veniturile românilor.

Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook: "FMI şi-a îmbunătăţit estimările pe 2017 pentru economia românească. Şomajul estimat a scăzut de la 6,2 la 5,4%. Iar estimarea evoluţiei economiei creşte de la 3,8 la 4,2%. În continuare, inclusiv după discuţiile cu Ministerul de Finanţe şi Comisia de Prognoză, îmi păstrez opinia că economia românească va înregistra, în acest an, o creştere de 5.2 la sută".

Prim-ministrul a precizat că Guvernul s-a angajat să susţină mediul de afaceri din România şi va lua toate măsurile în acest sens.

Grindeanu şi-a încheiat mesajul susţinând că această creştere economică trebuie să "se vadă şi în veniturile românilor".

(A.C.)

----------------

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat ieri de instituţia financiară internaţională în avanpremiera reuniunii de primăvară, potrivit Agerpres.

De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit uşor şi estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, faţă de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România va înregistra în acest an a doua cea mai mare creştere economică din Europa, fiind devansată doar de Islanda (5,7%). Pe ansamblu, Europa va înregistra o creştere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va înregistra un avans al PIB de 3%.

"Perspectivele economice pentru Europa Emergentă sunt relativ favorabile, cu excepţia Turciei. Pentru întregul grup, creşterea este preconizată să rămână la 3% în 2017 şi să se îmbunătăţească la 3,3% în 2018", subliniază FMI în raportul "World Economic Outlook".

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost revizuite în jos, până la o creştere de 1,3%, de la un avans de 1,7% cât se estima în toamnă, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să accelereze în 2018 până la 3,1%, peste avansul de 2,5% preconizat anterior de FMI.

În schimb, FMI a lăsat neschimbate estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2017, la minus 2,8%, şi chiar şi-a revizuit estimările pentru anul 2018 până la un deficit de cont curent de 2,5%, în condiţiile în care în toamnă prognoza că deficitul de cont curent al României va depăşi pragul de 3% în 2018 ajungând la minus 3,2%.

Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere şi estimările referitoare la rata şomajului în România, care ar urma să înregistreze un declin semnificativ în 2017, până la 5,4%, faţă de 6,2% cât estima anterior, pentru ca în 2018 să ajungă până la 5,2%.

La nivel global, FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în 2017 şi 2018.

"Creşterea economiei mondiale, estimată în luna octombrie la 3,1% pentru 2016, este proiectată să se majoreze la 3,5% în 2017 şi 3,6% în 2018, o revizuire în sus cu 0,1 puncte procentuale pentru 2017 comparativ cu estimările din luna octombrie a anului trecut", se arată în raportul publicat de FMI.

Într-un comunicat publicat în martie, la finalul vizitei în România, misiunea FMI arăta că avansul economiei româneşti este proiectat la 4,2% în anul 2017, susţinut de stimularea în continuare a consumului privat printr-o nouă rundă de relaxare fiscală şi de majorări salariale. "În absenţa unei impulsionări puternice a investiţiilor, a accelerării reformelor structurale şi a consolidării instituţiilor, se anticipează o reducere a ritmului de creştere pe termen mediu", precizau reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale la vremea respectivă.

Ministrul român al Finanţelor, Viorel Ştefan, arăta, în 12 aprilie, că România ar putea înregistra în 2017 o creştere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuţie importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb