Fondul Monetar Internaţional (FMI) a numit, ieri, revizuirea în scădere a deficitului bugetar pe 2008, aprobată de guvernul român, "un pas în direcţia corectă", dar a avertizat că nu este destul pentru a tempera semnificativ creşterea consumului, scrie Reuters.
Oficialii de la Bucureşti au revizuit în scădere, miercuri, ţintele pentru deficitul bugetar din acest an până la 2,3% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,7%, într-o încercare de a respecta reglementările Uniunii Europene (UE) şi de a tempera presiunile inflaţioniste constante.
O diminuare a cererii de pe piaţa internă este foarte importantă pentru a ţine în frâu inflaţia din România, care a sărit, în ianuarie, peste 7%, şi deficitul de cont curent cu două cifre, despre care economiştii spun că ameninţă evoluţia economică recentă.
"Rectificarea este un pas în direcţia corectă", a declarat, pentru Reuters, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola. "Se poate, însă, să nu fie deajuns, îngreunând, astfel, sarcina politicii monetare de a tempera inflaţia", a comentat Ansola, citat de NewsIn.
România a avut o creştere economică solidă în ultimii ani, susţinută de investiţiile străine, de eforturile de modernizare a întreprinderilor şi de consumul solid de pe piaţa internă, în contextul în care românii încearcă să îşi îmbunătăţească standardele de viaţă.
Cu toate acestea, consumul excesiv a amplificat importurile, extinzând deficitul extern şi creând îngrijorări că România s-ar putea confrunta cu probleme financiare dacă dispar investiţiile străine.