FMI: "Vremuri foarte grele pentru economia Rusiei"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune: "De fapt, cred că economia Rusiei trece prin vremuri foarte grele din cauza fluxului celor care ies din ţară şi din cauza accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancţiunile (n.r. impuse de Occident). Deci, deşi cifrele privind mersul economiei Rusiei par bune, există «o întreagă poveste» în spatele lor, şi nu este o poveste foarte bună". (Sursa foto: facebook / Kristalina Georgieva)

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune: "De fapt, cred că economia Rusiei trece prin vremuri foarte grele din cauza fluxului celor care ies din ţară şi din cauza accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancţiunile (n.r. impuse de Occident). Deci, deşi cifrele privind mersul economiei Rusiei par bune, există «o întreagă poveste» în spatele lor, şi nu este o poveste foarte bună". (Sursa foto: facebook / Kristalina Georgieva)

English Version

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că economia Rusiei se confruntă în continuare cu obstacole semnificative, chiar dacă instituţia şi-a modificat în sens pozitiv estimările pentru creşterea economiei ţării, informează CNBC.

La sfârşitul lunii ianuarie, FMI şi-a dublat previziunile privind ritmul creşterii economice a Rusiei în acest an: +2,6%, faţă de 1,1%, cât preconiza în octombrie.

În pofida acestui fapt, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vede mai multe probleme în viitor pentru Rusia. Oficialul FMI a declarat ieri, potrivit CNBC: "Economia Rusiei este una de război, în care statul - care, să ne amintim, avea un buffer considerabil, acumulat în mulţi ani de disciplină fiscală - investeşte. Astăzi, producţia din Rusia creşte pentru armată, iar consumul scade. Cam aşa arăta şi Uniunea Sovietică: nivel ridicat de producţie, nivel scăzut de consum".

Cheltuielile ruseşti pentru apărare au crescut masiv de la începutul războiului declanşat în Ucraina, în 2022. În noiembrie anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget de stat care a majorat cheltuielile militare la aproximativ 30% din cheltuielile fiscale, fiind cu aproape 70% mai mari în 2024, faţă de 2023, potrivit CNBC.

Cheltuielile pentru apărare şi securitate vor reprezenta aproximativ 40% din cheltuielile bugetare totale ale Rusiei în acest an, conform unei analize Reuters.

În acelaşi timp, peste 800.000 de persoane au părăsit Rusia, conform estimărilor din octombrie anul trecut. Mulţi dintre cei care au fugit din ţară sunt lucrători cu înaltă calificare în domenii precum IT şi ştiinţe.

Kristalina Georgieva mai spune: "De fapt, cred că economia Rusiei trece prin vremuri foarte grele din cauza fluxului celor care ies din ţară şi din cauza accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancţiunile (n.r. impuse de Occident). Deci, deşi cifrele privind mersul economiei Rusiei par bune, există «o întreagă poveste» în spatele lor, şi nu este o poveste foarte bună".

Exporturile ruseşti spre Europa s-au prăbuşit în 2023

Exporturile ruseşti spre Europa au scăzut cu peste două treimi în 2023, după ce UE şi-a redus drastic achiziţiile de petrol şi gaze ruseşti, arată datele oficiale publicate ieri, conform AFP.

Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68%, până la 78,8 miliarde de euro (84,9 miliarde de dolari), a informat Administraţia vămilor din Rusia, citată de agenţia de presă Interfax. Conform acestor date, au scăzut şi importurile ruseşti din Europa, cu 12,3%, până la 78,5 miliarde de dolari, notează Agerpres.

Pe de altă parte, exporturile ruseşti spre Asia, regiune care a înlocuit Europa în poziţia de principal client pentru energia rusească, au crescut cu 5,6%, la 284 miliarde de euro (306,6 miliarde de dolari). Aceasta, în timp ce importurile Rusiei din ţările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%, până la 174 miliarde de euro (187,5 miliarde de dolari).

În total, exporturile ruseşti s-au redus cu 28,3% în 2023 comparativ cu 2022, a precizat Administraţia vămilor din Rusia, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile persistente ale Moscovei în a înlocui foştii parteneri comerciali europeni cu noi clienţi din Asia, dar şi din Africa şi America de Sud. Costul conflictului din Ucraina rămâne, deci, unul important pentru Moscova, în pofida insistenţelor Kremlinului că economia rusească rezistă cu bine sancţiunilor impuse de Occident şi se reorientează spre alte pieţe.

Per total, excedentul balanţei comerciale a Rusiei a ajuns la 130 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) în 2023, în scădere cu 58,5% comparativ cu 2022, când Moscova a strâns venituri mari din exporturile de energie, după ce invadarea Ucrainei a dus la explozia preţurilor petrolului şi gazelor, iar Europa a continuat să cumpere energie din Rusia pentru o mare parte din acel an.

După ce Occidentul a introdus sancţiuni la adresa Rusiei, ca urmare a demarării ofensivei din Ucraina, Administraţia vămilor din Rusia a încetat să mai publice numeroase date statistice, inclusiv date referitoare la balanţa schimburilor comerciale cu fiecare ţară în parte.

Însă, datele statistice publicate la mijlocul lunii trecute de Administraţia vamală din China arată că în 2023 schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record de 220 miliarde de euro (240 miliarde de dolari), iar China a devenit principalul partener economic al Rusiei.

De asemenea, pentru prima dată în istorie, valoarea yuanilor chinezi depozitaţi la băncile ruseşti la finele lui 2023 a fost mai mare decât valoarea dolarilor americani, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. "Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68%, până la 78,8 miliarde de euro":-)...mai nou resursele primare se numesc la mujici "bunuri"...aia nu exporta nici un "bun" ca au numai junk-uri, nimeni nu are nevoie de ele

    1. Corect, exporta resurse, restul sa mai spunem praf siberian.

      Cine mai are interes pentru o europa cu e mic si in recesiune? Cand ai piata chinezeasca? schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record de 220 miliarde de euro (240 miliarde de dolari)

      Ce piata chinezeasca ai?:-)...Mujicia exporta acolo, doar hidrocarburi, la jumatate cat exporta in Europa, cu discount si in Yuani:-)..."Succesuri", sa faceti "cincinalul" intr-un an:-)

      O spui de parca ar fi ceva rau. Plangi in pumni si pui un palton sub plapuma de frig pentru ca nu ai acele resurse.

    FMI mai ieri spunea ca cresterea economica,

    a Rusiei e de 3,5%, si a UE de 0,5%, 

    si acuma vine sa dreaga busuiocul,

    ce de specialisti "minunati" au si astia de la FMI 

    1. a ramas ceva bun pe unde ai mers ei ? doar falimente personale, somaj si familii pe drumuri.

      Nu stiu altceva decat inchidere, disponibilizare si taxare. FMI deschide drumul catre o colonie de success. 

    Eu ma intreb ce ar zice FMI-ul despre Romania care pierde cel putin 1.5%-2% din populatie in fiecare an. 120-130 000 din sporul natural negativ (cel putin -10 000 in fiecare luna), si 50 000 cel putin din emigrare.

    imeperiul la 34 trilioane e foarte bine, colonia romania a si a crescut datoria cu 25 de miliarde anul trecut, occidentul e in faliment dar propaganda oficiala continua sa vorbeasca de rusia!

    1. 25 de miliarde de euro nu de lei

    Au nimerit-o cu falimentarea,dar au greșit continentul.Cam așa sunt previziunile astea ale ielitelor financiare.

    Te apuca rasul cand ai auzi.. De 2 ani tot le canta prohodul la rusi, aia cresc Europa scade si tot nu putem dormi de grija lor...

    1. Rusia continua sa uimeasca, ba chiar socheze pe imperialistii natoisti. A rezistat la orice sanctiuni posibile si imposibile. Ba chiar le-a intors pe acestea contra celor care le-au initiat, ca un veritabil judoka. Europa este in recesiune prelungita, somaj in crestere, inflatie mare si ascunsa de cifrele oficiale. Rusia are armament cat sa se bata cu NATO inca zece ani iar NATO nu poate nici macar produce un milion de obuze. Marele NATO, un licurici cam gol.

      Și România lui ceașcă s-ar ținut tare, ca_coreea de Nord, economie puternică, viitor măreț, oameni fericiți.

      Hai, plimbați cercul! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb