FMI: Zona euro trebuie să aibă buget comun

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 septembrie 2013

FMI: Zona euro trebuie să aibă buget comun

UE vrea să transforme un fond de salvare de 50 miliarde euro în mecanism de sprijin pentru băncile din afara uniunii monetare

Statele din zona euro trebuie să pună bazele unui buget comun ca să consolideze capacitatea de răspuns a regiunii la şocuri economice şi să-i ajute pe membrii cei mai afectaţi să evite recesiunile severe, potrivit experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Un raport al economiştilor FMI notează că ţările din uniunea monetară trebuie să fie pregătite să piardă într-un anumit grad controlul asupra bugetului naţional şi să pună la comun resursele pentru înfiinţarea unui program de asigurare în caz de nevoie.

Raportul FMI arată că bugetul ar putea fi în valoare de până la 2,5% din PIB-ul zonei euro (de aproximativ 10.000 de miliarde euro), adică circa 200 de miliarde euro. Un astfel de buget va fi însoţit de înăsprirea supervizării, inclusiv de o suspendare a plăţilor către un stat, dacă acesta nu respectă reglementările privind deficitul şi datoria, conform FMI.

FMI subliniază că, în vederea evitării repetării crizei datoriilor, cele 17 state din zona euro trebuie să înăsprească reglementările de disciplină fiscală şi să poată transfera fonduri înainte de extinderea problemelor.

"Deşi primul pas spre rezolvarea problemelor fiscale trebuie să fie instituirea unui capital tampon, amploarea şocurilor şi capacitatea statelor de a menţine încrederea pieţelor sugerează că este necesar un mecanism de asigurare în regiune. Acel mecanism poate fi integrarea fiscală", scrie raportul FMI.

Specialiştii Fondului sunt de părere că problema cea mai urgentă o reprezintă un mecanism de protejare a băncilor şi o uniune bancară funcţională.

"Zona euro nu-şi poate permite o repetare a politicilor financiare şi fiscale imprudente, care au afectat unele state", arată FMI, subliniind: "Ca să se asigure că reglementările fiscale adoptate la nivelul zonei euro sunt implementate, statele trebuie să răspundă în cazul neîndeplinirii acestora, disciplina fiscală permiţându-le să pună la un loc resursele pentru a ajunge la un buget comun al zonei euro".

Conform FMI, zona euro ar putea avea ulterior instrumente proprii privind datoriile, care ar ajuta la finanţarea unor transferuri temporare către statele membre cu dificultăţi sau chiar către sprijinirea băncilor.

Uniunea Europeană (UE) are deja un buget propriu, însă cheltuielile prevăzute în acesta sunt orientate în principal către proiectele pe termen lung.

Pe de altă parte, UE ia în calcul transformarea unui fond de salvare într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, conform unor oficiali europeni citaţi de Bloomberg. Potrivit surselor, este vorba despre fondul de asistenţă pentru balanţa de plăţi, cu resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 de miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanţare externă ale Letoniei, Ungariei şi României.

Comisia Europeană vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro. Comisia doreşte să aibă la dispoziţie un mecanism paralel fondului de urgenţă al zonei euro, de 500 miliarde euro, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au mai spus sursele.

Executivul european speră să fie realizat un acord în acest sens până la sfârşitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014.

"Comisia a propus ca mecanismul balanţei de plăţi să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din acelaşi motiv pentru care un astfel de sistem există pentru ţările din zona euro: implementarea unui mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranţă instituţiilor de supraveghere şi participanţilor la piaţă în ceea ce priveşte stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calităţii activelor şi teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Simon O'Connor.

Dacă toate mecanismele pregătite de Bruxelles vor fi implementate, atunci UE va dispune de resurse de până la 400 de miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii europeni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... inteleg ca, de fapt, se pun bazele unui instrument prin care sunt sanctionate statele daca bancile o "dau in bara"!? ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb