FNGCIMM îşi diversifică produsele de garantare

F.D.
Miscellanea / 9 februarie

FNGCIMM îşi diversifică produsele de garantare

În perioada 5-9 Februarie 2024 o delegaţie a FNGCIMM S.A - IFN a participat la o serie de evenimente în Regatul Belgiei şi în Marele Ducat al Luxemburgului, care au avut ca focus programele de creditare şi garantare dedicate sectorului IMM din Uniunea Europeană, cu scopul de a oferi resursele financiare consolidării unei Europe sustenabile, cu accent pe digitalizare, tranzitie energetică şi tehnologică, conform unui comunicat de presă al FNGCIMM.

Potrivit sursei citate, reuniunea Bordului de Directori ai Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare (AECM) care a avut loc la Bruxelles în data de 5 februarie, a prilejuit reprezentanţilor celor 18 instituţii membre ale Consiliului de administraţie, schimburi de informaţii cu privire la evoluţia programelor de creditare şi garantare dedicate sectorului IMM.

Dumitru Nancu, Directorul general al FNGCIMM si Vicepreşedinte AECM a prezentat evoluţia programelor IMM INVEST şi IMM INVEST PLUS derulate pe Cadrul Temporar de Criza COVID 19, respectiv CT de Criză Ucraina, programe plasate în pozitii de top în UE, conform studiului European Small Business Finance Outlook 2023, realizat de o echipă de experţi ai FEI. FNGCIMM a înregistrat recorduri europene, atât din perspectiva creşterii volumului de garanţii în vigoare, cât şi din perspectiva activităţii de acordare de noi garanţii. Complementar, reprezentantii FNGCIMM au prezentat rezultatele programelor guvernamentale Noua Casă şi a garanţiilor acordate prin programele Femeia Manager şi Start up Nation.

În perspectiva anului 2024, FNGCIMM a prezentat şi cele paisprezece programe noi dedicate IMM- urilor, care urmează a fi lansate în perioada următoare, inclusiv patru noi produse propuse a fi implementate prin intermediul INVEST EU.

În cadrul reuniunii, delegaţia FNGCIMM a aflat şi noile prevederi ale Regulamentului de Minimis, care urmează a fi implementat de către fiecare stat membru, iar preşedinta Fondului European de Investiţii, doamna Marjut Falkstedt, a punctat necesităţile şi priorităţile bugetare necesar a fi adoptate de către Starele Membre, la propunerile Comisiei Europene pentru sprijinirea sectorului IMM la nivel european.

În Sesiunea Operaţională de Instruire organizată în data de 6 februarie, de către AECM şi Wallonie Entreprendre ( instituţie publică de promovare şi susţinere a IMM-urilor din regiunea Wallonia, Belgia) împreună cu participanţii din peste 20 de ţări, au fost prezentate produse financiare noi, pentru o Europă sustenabilă, cu accent pe digitalizare, tranzitie energetică şi tehnologică. Astfel de produse au fost prezentate de către Letonia, Germania, Belgia, Franţa, Finlanda şi Kosovo.

Conform Raportului anual al AECM, la 31 decembrie 2022, cei 45 de membri ai AECM susţinuseră peste 5,2 milioane IMM-uri, cu un volum de garanţii în sold de circa 267 miliarde Euro, peste 49 miliarde Euro fiind garanţii noi. Valoarea medie a unei garanţii a fost de 45.000 Euro.

În partea a doua a programului, directorul general FNGCIMM, dl Dumitru Nancu a participat la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile la Luxemburg, cu participarea E.S. Luc Frieden, Prim Ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, a doamnei Mairead McGuinness, comisar european pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Pieţe de Capital, a doamnei Nadia Calviño, preşedinta Băncii Europene de Investiţii, alături de alţi înalţi oficiali ai CE şi ai BEI, miniştri şi politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, reputaţi reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri şi ai societăţii civile.

Subiectele în dezbatere au vizat teme mari, de la potenţialele structuri care vor modela viitorul, rezultatele alegerilor în 2024 în Europa şi SUA, extrem de sensibile în peisajul emergent, precum şi posibile căi de urmat pentru ca lumea să evite o "tragedie comună". Au fost recunoscute provocările majore cu care se confruntă spaţiul european, de la asigurarea unei energii curate şi accesibile, menţinerea competitivităţii industriale şi combaterea inegalităţii între statele membre, până la abordări concrete despre cum pot fi utilizate mai eficient resursele fiscale naţionale şi instrumentele de finanţare comune, precum şi impactul digitalizării finanţelor care va consolida avantajului competitiv al sistemului financiar şi al economiei reale în statele membre EU.

Prezentarea Raportului anual de investiţii al BEI, a oferit o examinare aprofundată a ceea ce reprezintă provocările asigurării unei competitivităţi durabile, în vederea creşterii economiei europene, pe fundalul războiului, inflaţiei şi a condiţiilor financiare stricte, care s-au suprapus provocărilor structurale cronice, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi de asemenea, rolul central al investiţiilor în consolidarea competitivităţii şi a rezilienţei UE. Participanţii au aflat direct de la creatorii de soluţii inovatoare cum pot valorifica investiţiile în tehnologiile verzi şi digitale pentru a stimula inovarea şi creşterea productivităţii, pe fondul unor deficite severe de competenţe.

În cadrul conferinţei "EU BRIDGING THE FUNDING GAP" cele patru paneluri au reunit decideţi, experţi şi antreprenori inovatori, care au oferit soluţii la tematici de actualitate: Panelul 1. Inovaţie în Biotech, Panelul 2 Tranziţie sustenabilă şi Panelul 3. Reindustrializare. Un ultim panel de dezbateri a fost dedicat soluţiilor de finanţare propuse de către reprezentanţii celor trei parteneri belgieni ai AECM din Flandra, Valonia şi Regiunea Bruxelles. În panelul final s-a alăturat doamna Marjut Falksted, CEO al Fondului European de Investiţii. Conferinţa s-a încheiat printr-o sesiune de networking cu cei peste 200 de participanţi din toată Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb