Fondatorul Grupului CPM: "Dedolarizarea se va întoarce împotriva ţărilor ce încearcă să se îndepărteze de dolar"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie

Fondatorul Grupului CPM: "Dedolarizarea se va întoarce împotriva ţărilor ce încearcă să se îndepărteze de dolar"

English Version

Moneda americană s-a apreciat cu 40% faţă de minimul din 2011, în vreme ce valutele precum yuanul s-au depreciat faţă de dolar în ultimul deceniu, potrivit Business Insider

"Trecerea la un alt regim valutar nu este imposibilă, dar fie va dura decenii, fie va apărea la finele unui colaps economic şi financiar global enorm, pe care nu-l văd întâmplându-se", spune analistul

Dedolarizarea este un moft, care probabil se va întoarce împotriva ţărilor ce încearcă să se îndepărteze de moneda americană, afectându-le economiile, crede Jeffrey Christian, vechi analist de mărfuri şi fondator al grupului de cercetare şi consultanţă CPM, scrie Business Insider, într-un articol publicat la finele săptămânii trecute.

În opinia sa, în pofida demersurilor de dedolarizare, este puţin probabil ca dominaţia "biletului verde" să se încheie, ţinând cont de cât de răspândită este moneda Statelor Unite în pieţele financiare.

"Cred că dedolarizarea este un vis al unora dintre noi", a spus Christian, într-un interviu la Business Insider. "Există ideea trecerii la un regim valutar multi-internaţional, care este grozavă, dar logistica din spate este extrem de descurajantă, deoarece toate guvernele şi ţările ar trebui să-şi schimbe modul în care operează cu valutele".

Doar un cuvânt la modă

Christian face partea din grupul de sceptici ai dedolarizării de pe Wall Street, care consideră ideea nimic mai mult decât un cuvânt la modă, potrivit publicaţiei americane.

Dedolarizarea este un «mit», «nonsens» şi o «glumă proastă», le-a spus Christian clienţilor săi la începutul acestui an, adăugând că nu prea ia în serios temerile că dolarul va fi înlocuit de o altă monedă. Asta parţial pentru că ţările care sunt "hotărâte" să nu folosească dolarul se confruntă cu o serie de consecinţe economice, între care:

Probleme de plată

În primul rând, ţările care tind către dedolarizare au probleme legate de plăţi, conform analistului. Acesta a dat exemplul Indiei care anul trecut a insistat să cumpere petrol rusesc în rupii şi dirhami - moneda Emiratelor Arabe Unite. Or, conform traderilor, acest lucru a făcut ca cel puţin şapte nave petroliere cu destinaţia India să se întoarcă în Rusia, potrivit unui raport Reuters.

Neînţelegerile între state privind plăţile provin din faptul că alte valute nu sunt nici pe departe la fel de lichide ca dolarul, care este cea mai utilizată monedă în pieţele globale, precum şi ca pondere a deţinerilor de valută a băncilor centrale.

"Alte monede, precum yuan-ul chinezesc, sunt supuse unor controale stricte de capital care le fac mai puţin lichide şi, prin urmare, mai puţin atractive decât dolarul", a spus Christian. "De asemenea, este dificil să creşti rapid lichiditatea unei monede fără a provoca o inflaţie ridicată".

Limitarea comerţului

În al doilea rând, ţările care încearcă să elimine treptat dolarul riscă să-şi înăbuşească importurile şi exporturile. Din nou, acest lucru se întâmplă pentru că dolarul este cea mai folosită monedă în tranzacţiile globale, iar neutilizarea sa poate limita sfera partenerilor comerciali ai unei naţiuni, ceea ce afectează şi creşterea economică, conform analistului.

Rusia este un astfel de exemplu, potrivit unui economist de la Universitatea UC-Berkeley din California. Regimul de la Moscova a renunţat la dolar după ce ţara a fost lovită de sancţiuni în 2022, ceea ce a izolat Rusia în pieţele internaţionale, fapt care poate să-i slăbească şi mai mult economia.

Erodarea valorii

În al treilea rând, deţinând alte valute, băncile centrale riscă să facă o "investiţie proastă", deoarece dolarul american prezervă mai bine valoarea, spune fondatorul Grupului CPM.

Indicele dolarului american, o măsură a valorii monedei Statelor Unite în comparaţie cu un coş format din alte şase monede, s-a apreciat cu circa 40% faţă de minimul din 2011, în vreme ce valutele precum yuanul s-au depreciat faţă de dolar în ultimul deceniu.

De altfel, cu excepţia Rusiei unde tensiunile geopolitice au impact asupra politicilor economice, Jeffrey Christian nu vede "prea multe" ţări din lume mergând că o dedolarizare pe scară largă. În opinia sa, având în vedere cât de mult este utilizat dolarul în pieţele financiare, ar fi nevoie de zeci de ani pentru ca moneda americană să fie înlocuită, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată.

"Trecerea la un alt regim valutar internaţional mai puţin dependent de dolar are aceste impedimente masive. Nu este imposibil, dar fie va dura decenii pentru a fi executată, fie va apărea la finele unui colaps economic şi financiar global enorm, pe care nu-l văd întâmplându-se", a spus Christian, citat de Business Insider.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. e cu dus si intors povestea asta...

    exista aspecte pozitive si negative si in cazul viziunii pro-usd si in in cazul viziunii cu dedolarizarea... totul tine de temporizarea pozitiei.  

    pana in 2028 usd o sa o stea stralucitoare pe cerul mondial... dupa 2029 -2032 ... atentie , pica stele (si picate raman pentru totdeauna!).  

    Ban.Cher.Vali 

    1. * o sa FIE o stea.... etc

      Ban.Cher.Vali 

      Domnule ,am trăit să citesc , o explicație, gen " limba de lemn" ,nu aveți nici-o logica.

      " Totul ține de temporizare poziției", ce înseamnă asta??? 

    nici moneda romana... nu a fost "dedolarizata" intr-o generatie.... a circulat linistita inca cv sute de ani...

    s c c r e t 

    Cred ca trebuie privit in mod nuantat. Azi dolarul este inca dominant si nu exista alternativa de inlocuire.

    Desi dominant dolarul s-a devalorizat consistent fata de aur si principalele materii prime si,manufacturate.( fata de aur mai reprezinta 2-3% fata de 1970)

    Datoria publica a SUA a atins un nivel mai mult decat periculos si a aparut o tendinta de vanzare a titlurilor fed de catre entitatile straine. Folosirea dolarului ca un instrument geostrategic induce o anumita retinerea din partea tertilor.  

    nu-i necesara dedolarizarea ci reducerea ponderii sub un prag, ceea ce se si intampla

    1. Daca tu cumperi ruble si yuani nu inseamna ca si rusii de rand isi doresc astfel de monede.

      Ei isi doresc dolari! 

    Încă băncile pun "bețe în roate", dar monedele digitale vor fi viitorul pe termen mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb