Fondul de garantare a sistemului de pensii private ar putea deveni operaţional până la finele anului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2011

Fondul de garantare a sistemului de pensii private ar putea să devină funcţional până la sfârşitul acestui an, dacă proiectul de lege va fi adoptat de Camera Deputaţilor în actuala sesiune parlamentară, a declarat ieri preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"Proiectul de lege a primit avizul comisiei de muncă şi se află, în prezent, la comisia de buget şi finanţe a Camerei Deputaţilor. Dacă proiectul de act normativ va fi adoptat până la 30 iunie, când se încheie actuala sesiune parlamentară, fondul de garantare va deveni operaţional până la finele anului", a afirmat Oancea, citat de Mediafax.

Potrivit proiectului de act normativ, fondul va compensa pierderile participanţilor şi/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate şi va asigura plata drepturilor participanţilor sau beneficiarilor fondurilor de pensii administrate privat.

Plata compensaţiilor va fi efectuată numai în condiţiile în care adminis-tratorii de fonduri şi furnizorii de pensii nu au capacitatea de a-şi onora obligaţiile asumate, în cuantumul stabilit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiile companiilor autorizate pe piaţa pensiilor private, care vor achita în primul an de funcţionare a acestuia o contribuţie reprezentând 0,3% din activele nete gestionate, urmând ca, în al doilea an, procentajul să urce la 0,35%.

În afară de contribuţia anuală, administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii private vor achita şi o contribuţie iniţială, al cărei cuantum va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social subscris şi vărsat conform actului constitutiv, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a sumei de 50.000 euro.

La finele lunii martie, activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au atins 5,24 miliarde lei, în creştere cu 12,6% faţă de nivelul din decembrie 2010, în timp ce numărul participanţilor a urcat cu 1,8%, la 5,5 milioane, potrivit CSSPP.

Defalcat, Pilonul II totalizează active nete de 4,88 miliarde lei, cu 12,8% mai mult faţă de finele anului precedent, iar Pilonul III active de 363,4 milioane lei.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007, iar pe Pilonul II un an mai târziu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb