Fondul ETF BET Patria - Tradeville a înregistrat active nete totale de 135,3 milioane lei la sfârşitul lunii octombrie

F.D.
Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2023

Fondul ETF BET Patria - Tradeville a înregistrat active nete totale de 135,3 milioane lei la sfârşitul lunii octombrie

SAI Patria Asset Management, membru al Grupului Patria Bank, administrează singurele doua fonduri de tip Exchange Traded Fund din Romania. Fondurile de investiţii de tip ETF sunt fonduri listate la bursa care permit publicului investitor să beneficieze de performantele medii ale unei pieţe de instrumente financiare sau ale unui segment de piaţă, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, ETF BET Patria - Tradeville are ca strategie replicarea structurii şi performantei indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Fondul a crescut accelerat în ultimii ani. Investitorii la bursa au apreciat avantajele investiţiilor pasive în instrumente de tip ETF, aşa cum o fac şi investitorii la nivel global unde fondurile de acest tip înregistrează active totale de ce depăşesc 10 trilioane de dolari.

ETF BET Patria - Tradeville înregistră la sfârşitul lunii octombrie 2023 active nete totale în valoare de 135,3 milioane lei, în creştere cu 87,6% fata de sfârşitul anului 2022. Valoarea activelor nete totale înregistrate de fond a crescut de 13 ori în ultimii trei ani, de la 10,4 milioane lei la sfârşitul lunii octombrie 2020, arată sursa citată.

Numărul de investitori în fond s-a majorat la 13.399 la sfârşitul lunii octombrie 2023 fata de 7.217 la sfârşitul lunii decembrie 2022 (+85,7%). În ultimii trei ani numărul de investitori a crescut de peste 12 ori, de la 1.095 la sfârşitul lunii septembrie 2020 la 13.399 în octombrie anul curent.

Fondul se tranzacţionează la BVB cu simbolul TVBETETF, poate fi cumpărat şi vândut prin orice intermediar autorizat să tranzacţioneze la BVB şi este unul dintre cei mai lichizi emitenţi listaţi la bursa. Valoarea tranzacţiilor la bursa cu unităţile fondului, înregistrate în primele zece luni ale anului curent, a fost de 64,3 milioane lei. Conform unei analize realizate de Patria Asset Management în baza datelor publicate de BVB, lichiditatea unităţilor fondului, exprimata că valoare a tranzacţiilor la bursa, a fost mai mare decât lichiditatea a 68 din cei 85 de emitenţi listaţi pe piaţă reglementata de acţiuni a bursei, mai mare decât lichiditatea tuturor emitenţilor listaţi pe piaţă AeRO a BVB şi mai mare decât lichiditatea a 155 din cele 157 de emisiuni de obligaţiuni listate la bursa (analiza realizata pentru primele zece luni ale anului curent).

Numărul de tranzacţii cu unităţile de fond TVBETETF înregistrate la BVB în aceeaşi perioada a fost de 48,0 mii. Acesta a fost mai mare decât numărul de tranzacţii cu acţiuni înregistrate de 80 din cei 85 de emitenţi listaţi pe piaţă reglementata a BVB, de toţi emitenţii listaţi pe piaţă AeRO şi de toate emisiunile de obligaţiuni listate la bursa.

De asemenea, fondul a înregistrat şi cea mai mare valoare a tranzacţiilor şi cel mai mare număr de tranzacţii în rândul emitenţilor listaţi la categoria Unităţi de fond a BVB, în aceeaşi perioada.

ETF BET Patria - Tradeville beneficiază de serviciile furnizorului de lichiditate (market maker) SSIF Tradeville SĂ.

În ceea ce priveşte performantele, ETF BET Patria - Tradeville a înregistrat o creştere a valorii unităţii de fond de 33,2% în ultimul an (31 octombrie 2022 - 31 octombrie 2023). Performanta cumulata a fondului, de la momentul lansării în anul 2012, a fost +331,5%, reprezentând un randament mediu anual de aproximativ 13,8% în cei peste unsprezece ani de existenta a fondului. Conform unei analize publicate de Ziarul Financiar, ETF BET Patria - Tradeville a fost cel mai performant fond de acţiuni din Romania în ultimii trei ani încheiaţi la 30 septembrie 2023, cu un randament de +77,7%.

Cel de-al doilea fond de tip Exchange Traded Fund administrat de SAI Patria Asset Management, ETF Energie Patria - Tradeville, este un fond sectorial care urmăreşte replicarea structurii şi performantei indicelui BET-NG al BVB, indice dedicat sectorului energie şi utilităţi aferente. Fondul a fost lansat la începutul anului 2023 şi listat la bursa în luna februarie.

La sfârşitul lunii octombrie 2023 fondul înregistra active nete totale de 8,9 milioane lei, în creştere de aproape şase ori fata de momentul listării la bursa, când valoarea activelor era de 1,5 milioane lei. Numărul de investitori în fond se ridica la 2.038 la sfârşitul lunii octombrie, în mai puţin de zece luni de existenta a fondului.

ETF Energie Patria - Tradeville se tranzacţionează la BVB cu simbolul de tranzacţionare PTENGETF şi beneficiază, la rândul său, de serviciile de furnizor de lichiditate (market maker) ale SSIF Tradeville SA. Fondul a înregistrat o creştere a valorii unităţii de fond de 15,8% de la momentul lansării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb