Fondul Proprietatea a doborât maximul istoric

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2013

Fondul Proprietatea a doborât maximul istoric

Update 12:48 Konieczny: "Este un eveniment important pentru piaţa locală de capital"

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat, potrivit unui comunicat de presă: "Este un moment istoric pentru acţionarii şi echipa noastră, dar consider că este un eveniment important şi pentru piaţa locală de capital, având în vedere că succesul Fondului se reflectă asupra atractivităţii României ca destinaţie de investiţii".

"Vom continua acţiunile noastre care vizează creşterea valorii activului net (VAN) pe acţiune şi reducerea discountului faţă de VAN, printre care se numără executarea programului de răscumpărări şi continuarea implicării active în operaţiunile companiilor din portofoliu", a mai spus domnia sa.

----

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au atins ieri un maxim de 0,681 lei/unitate, depăşind, pentru prima dată, nivelul de 0,675 lei/unitate atins în prima şedinţă de tranzacţioanare a Fondului la Bursă, din 25 ianuarie 2011.

Brokerii sunt de părere că unul dintre factorii care au contribuit la această apreciere este şi decizia BNR de reducere a dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 4,5% pe an.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" ne-a declarat: "Cred că există un cumul de factori ce a determinat această apreciere a titlurilor Fondul Proprietatea".

"Creşterea încrederii în privinţa listării Romgaz, starea generală de optimism de pe bursă în urma deciziei BNR de a reduce dobânda, răscumpărările făcute de FP, cât şi o corelare întârziată cu pieţele internaţionale consider că se află printre catalizatorii creşterii".

Brokerul citat consideră că este posibil ca, în perioada următoare, titlurile FP să se apropie de următorul prag psihologic (0,70 lei/acţiune), în contextul menţinerii climatului de acum.

"Pe 14 august, se vor afişa datele privind evoluţia PIB în ţările din zona euro şi în România, fapt ce poate provoca marcări de profit şi o creştere a volatilităţii în piaţă, moment în care e puţin probabil ca titlurile FP să nu fie influenţate".

Căruntu, BCR: "Reducerea dobânzilor pune în evidenţă nivelul atractiv al randamentelor dividendelor"

Aprecierea cotaţiilor FP trebuie să fie privită în contextul deciziei BNR de ajustare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, fapt care induce expectaţii privind scăderea dobânzilor, opinează Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţă de Capital BCR.

Domnia sa ne-a precizat: "În afară de impactul teoretic pozitiv aşteptat asupra dinamicii business-ului companiilor, pe termen mediu, reducerea dobânzilor pune şi mai clar în evidenţă nivelului atractiv al randamentului dividendului pentru cele mai importante acţiuni de la BVB în frunte cu FP. În acest context, la un randament al dividendului estimat pe 2013 de minim 5% (raportat la preţul de închidere de marţi) pentru cea mai importantă acţiune listată la BVB (dar şi pentru Petrom, Transgaz sau mai ales SIF-uri), se poate spune că au existat argumente în favoarea unei creşteri a cotaţiilor în condiţii de sustenabilitate. Să nu uităm contextul extern favorabil reprezentat de faptul că indicii pieţei americane şi-au depăşit recent maximul istoric, iar DAX se află, de asemenea, în sfera înaltă a maximelor, ceea ce îi ţine pe investitori într-o stare de veghe şi îi face să fie probabil şi mai deschişi la oportunităţile din pieţele mai puţin dezvoltate de capital".

În ceea ce priveşte FP, în mod evident, driverul cel mai important pentru susţinerea preţului acţiunilor pe termen mediu şi lung nu poate fi decât listarea Romgaz şi Hidroelectrica, adică participaţiile de pe a doua şi a treia poziţie ca pondere în activele totale, adaugă Mihai Căruntu: "O listare a celor două companii ar creşte lichiditatea portofoliului FP la peste 70% din active şi ar avea un impact direct asupra preţului la BVB. Orice alte evenimente şi dezvoltări pentru FP vor fi secundare ca impact asupra preţului prin raportare la cele două listări care reprezintă un obiectiv crucial al mandatului Franklin Templeton. În acest context, până la concretizarea acestor listări, cred că potenţialul efectiv de creştere al acţiunilor FP peste actualele niveluri este limitat".

La închiderea pieţei, titlurile FP au fost cotate la 0,68 lei, preţ în creştere cu 1,19% faţă de marţi, valoarea schimburilor fiind de 11,5 milioane lei.

La finele lunii iunie, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 56,14% din acţiunile FP. Fondul american de hedging Elliott Associates are cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London deţine 9,43%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb