Fondul Proprietatea a pierdut procesul cu Romgaz

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 3 iunie 2011

Mark Mobius: Ce s-a întâmplat la "Romgaz" a fost, de fapt, o expropriere.

Mark Mobius: Ce s-a întâmplat la "Romgaz" a fost, de fapt, o expropriere.

Laviniu Beze, AIPC: "Această decizie condamnă la subdezvoltare piaţa de capital din România"

Statul rămâne cu donaţia de 400 de milioane lei făcută de "Romgaz", definitiv şi irevocabil, a decis instanţa în procesul în care "Fondul Proprietatea" contesta hotărârea acţionarilor, din noiembrie 2010.

Avocaţii casei Boştină şi Asociaţii, care au reprezentat în instanţă Romgaz, nu au dorit să comenteze încă.

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a votat în AGA companiei, la 30 noiembrie 2010, donaţia către bugetul statului, în baza unei hotărâri de guvern. Cel mai afectat a fost "Fondul Proprietatea", care deţine 15% din "Romgaz", acţionar care a şi atacat în instanţă hotărârea. Reprezentanţii fondului nu au fost însă singurii care au reacţionat negativ la comportamentul statului.

"România dă dovadă, odată în plus, că justiţia este aservită unor politicieni care nu înţeleg nici măcar noţiunile elemetare ale economiei", ne-a declarat, ieri, Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC). Potrivit domniei sale, această decizie condamnă la subdezvoltare piaţa de capital din România şi nicio naţiune nu se poate dezvolta economic dacă nu înţelege rolul şi importanţa bursei. Domnia sa a mai adăugat: "Faptul că drepturile acţionarilor sunt nesocotite în Româ-nia va duce, mai devreme sau mai târziu, la condamnarea României la nivel internaţional, pe lângă efectul imediat prin care nu vom mai atrage investitori decât la discounturi din ce în ce mai mari, în detrimentul tuturor, chiar şi al politicienilor care căpuşează bugetul de stat.

Cazul este atât de dramatic încât, în 2011, nu ştiu să mai existe nici măcar ţări africane care să procedeze aşa, ultimul caz pe care mi-l amintesc la nivel mondial fiind cel al Venezuelei care a naţionalizat câmpurile petroliere în 2007".

În decembrie 2010, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, critica decizia reprezentanţilor statului, la adunarea generală a acţionarilor "Romgaz", apreciind că măsura descurajează investitorii. Ambasadorul considera că "potrivit standardelor globale acceptate în domeniul managementului corporaţiilor, reprezentanţii statului ar fi trebuit să se abţină de la vot într-o asemenea privinţă din cauza unui inerent conflict de interese - chiar dacă acţiunea a fost legală din punct de vedere juridic, potrivit legislaţiei României".

La începutul anului, Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, declara că decizii de acest gen (n.r. donaţia Romgaz) sunt un semnal de alertă pentru investitori. "Este evident că nimănui, de oriunde din lumea asta, nu i-ar conveni să fie tratat aşa, în calitate de acţionar minoritar", declara domnia sa.

În opinia lui Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, managerul Fondului Proprietatea, exprimată la începutul anului, ce s-a întâmplat la "Romgaz" a fost, de fapt, o expropriere.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii "Fondului Proprietatea" nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii referitoare la procesul cu "Romgaz".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dl. Valentin Ionescu, se doreste ca altii, un DirGen jucator. facind o licenta "Gura bate...listarile". Mai cititi Domnule DG(ei) fisa postului.Si dupa ce o cititi mai cititi o data.Si pe urma chemati un prieten sa va trduca atit continuitul cit si subintelesurile.Acestea din urma sunt uneori mai importante decit partea scrisa...

    1. Vom promova actiuni comune ptr ca personalitatile marcante ale pietei de capital romanesti, sa ceara neintarziat guvernului, listarea inca din acest an a unor pachete minoritare din TOATE companiile energetice detinute de stat, capusate PREA MULTI ANI LA RAND in paguba acestei tari. E un moment prielnic de a cere o schimbare. Listarea acestora le-ar ridica substantial valoarea, marind-o implicit si pe cea a FP. Facand acest pas, statul ar marca de 3 ori > prin sumele mai mari incasate pe bursa, fara sa-si piarda majoritatea necesara implementarii politicilor economice, onorand totodata si promisiunile de sustinere a pietei autohtona de capital, cat si fata de fostii proprietari ramasi increzatori in actiunile FP. Nu vad de ce Romania nu ar putea repeta acum, formula poloneza de mare succes, care in aceasta varianta ar fi benefica chiar pentru toata lumea ! Daca le mai dati si preemtiune investitorilor romani, veti face istorie, stimati guvernanti !!!

    Franklin T. trebuie sa-si invete si el lectia din acest esec si sa lupte data viitoare cu o echipa de consultanti valorosi, conectati politic, mobilizandu-si mai convingator si actionarii. Altfel se vor tot repeta aceste abuzuri paguboase ale executivului, acoperite de instante romanesti umile, deloc impresionate de renumele americanilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb