Fondul Proprietatea atacă Bursa la Depozitar

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 4 iunie 2010

Investitorii în acţiuni Fondul Proprietatea, obligaţi să scoată mai mulţi bănuţi la tranzacţii.

Investitorii în acţiuni Fondul Proprietatea, obligaţi să scoată mai mulţi bănuţi la tranzacţii.

Creşterea comisioanelor la tranzacţiile prin Depozitarul Central ar putea fi atacată de Fondul Proprietatea la Consiliul Concurenţei, susţinând că măsura este abuzivă

Rareş Nilaş, DC: "Mare parte din noile comisioane au fost impuse de BVB"

Conducerea Fondului Pro-prietatea a criticat, ieri, vehement, decizia Depozitarului Central de a majora comisioanele aplicate tranzacţiilor cu acţiuni FP şi a anunţat că analizează căile de atac împotriva creşterii tarifelor percepute de instituţie, inclusiv prin sesizări adresate Consiliului Concurenţei.

Majorarea comisioanelor percepute de către Depozitarul Central pentru tranzacţiile cu acţiuni FP a fost decisă în Adunarea Generală de joia trecută, pe ultima sută de metri şi a intrat în vigoare de la 1 iunie. Propunerea de majorare a comsioanelor a venit din partea actualului Consiliu al Bursei de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al Depozitarului.

Conducerea Fondului Proprietatea a catalogat mişcarea Depozitarului drept "abuzivă, excesivă şi fără o justificare practică".

Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului şi deţinător al unui pachet de 19 milioane de acţiuni FP ne-a spus: "Cei de la Depozitar au înţeles că cele mai multe tranzacţii se fac cu acţiunile FP şi că de aici vin cei mai mulţi bani. Majorarea tarifelor afectează orice acţionar al Fondului care vrea să cumpere şi să vândă acţiuni. Nu mă interesează că se fac şi tranzacţii speculative şi că cei implicaţi poate nu mai sunt acţionari la prima mână. Eu trebuie să apăr interesele tuturor acţionarilor. Personal, nu sunt afectat de tarifele mai mari pentru că eu nu am vândut sau cumpărat acţiuni, ci aştept listarea Fondului".

Rareş Nilaş, membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului a precizat, pentru ziarul BURSA, că decizia de majorare a comisioanelor a fost motivată de dorinţa Bursei de a echilibra veniturile şi cheltuielile societăţii: "Mare parte din comisoanele majorate potrivit Adunării Generale de săptămâna trecută au fost impuse de Bursa de Valori Bucureşti.

Eu, personal, nu prea îmbrăţişez o astfel de creştere abruptă a comisioanelor pentru că de obicei, creşterea agresivă a taxelor duce la scăderea afacerilor. Nu poţi spune că Bursa a impus creşterea tarifelor ca să forţeze listarea Fondului. Fondul se listea-ză oricum. Obiectivul a fost echilibrarea balanţei Depozitarului".

Pentru o cesiune în valoare de maxim 100.000 de lei, potrivit noului plan de tarifare, Depozitarul va aplica un comision de 1,5% din valoarea acţiunilor transferate, dar nu mai puţin de 100 lei. Anterior, comisionul perceput era de 1%. Pentru o tranzacţie de maxim un milion de lei, DC percepe acum o taxă de 1.500 de lei şi un procent de 1% aplicat la valoarea acţiunilor care depăşeşte suma de 100.000 de lei. Pentru comparaţie, comisionul perceput în acest caz înainte de 1 iunie era de 0,5% din valoarea acţiunilor transferate.

Pentru pachetele de peste 10 milioane de lei, DC va aplica o taxă de 68.500 de lei, plus 0,55% din valoarea acţiunilor transferate care depăşeşte suma de 10 milioane de lei, faţă de 0,05% din valoarea acţiunilor transferate, cât percepea anterior.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. poate mai bine dadeati titlul "revolta brokerilor", pentru ca defapt si de drept ei pierd din tranzactiile actuale ale FP. acum cred ca asistam la o pseudo listare cu forta...ce se mai intampla cu autorizarea Fproprietaeta de cater CNVM??

    Macar de ar mai stopa vinzarile de actiuni inaintea listarii si in dezavantajul fostilor proprietari ce vind la preturi derizorii. Asociatia Actionarilor privati de la FP va decide in urmatoarele 15 zile daca va contesta in instanta noile tarife impuse samavolnic de Depozitar. Altfel se trezeste si CNVM si Min. FIN si toti ce pot suge bani de pe urma FP

    1. asa este. pentru asta a fost creat,sa vie cea mai mare vaca de muls

      lista cu comisioane? unde e?

      Stimate domnule investitor,

      lista cu comisioanele este pe site-ul Depozitarului Central.

      Stefania Ciocirlan 

      CARE VACA DE MULS BA?

      VACI SI BOI SUNTETI VOI CARE VA IMAGINATI CA DETINATORII DE ACTIUNI DETIN PRACTIC CEVA. DETIN NISTE ACTIVE DE DOI LEI . FP NU FACE NICI CAT O TARABA IN PIATA. 

    BA ASTIA CARE ASTEPTATI LISTAREA.

    CREDETI CA FP FACE VREUN BAN? 

    NICI 0.3 N-O SA FIE. HABAR NU AVETI.

    PROPRIETARII C.URULUI 

    sa fim sinceri 0.1 ron valoarea corecta la FP- parca nu erau destule cele 5 sifuri

    ne mai trebuia unu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb