Listarea FP pe bursa londoneză ar putea aduce o creştere a vizibilităţii şi a numărului de investitori instituţionali pe piaţa noastră de capital, ne-a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. "În mod concret, o evaluare a impactului listării FP la Londra poate fi realizată corect doar post-listare", a subliniat domnia sa, adăugând că fondul a jucat un rol important la dezvoltarea pieţei de capital autohtone, atât prin listarea propriilor acţiuni şi lichiditate, cât şi prin susţinerea listării companiilor energetice la care este acţionar.
Doamna Lulache ne-a mai spus: "Începând cu anul 2013, implicit cu listarea Nuclearelectrica, piaţa noastră de capital a intrat, în mod categoric, pe un trend ascendent. La doar un an după prima listare a unei companii cu capital majoritar de stat, demers continuat, între timp, cu ofertele altor companii energetice strategice, vorbim, astăzi, de trecerea la statutul de piaţă emergentă. Interesul investitorilor este unul crescând şi mi-ar plăcea ca ţara noastră să ştie să menţină această evoluţie prin coerenţa legislativă şi de reglementare".
Iniţial, rolul FP a provenit din promovarea şi susţinerea listării companiilor cu capital majoritar de stat din portofoliu. Listarea Nuclearelectrica a însemnat plus valoare pentru companie, nu atât prin câştigul aferent acestei operaţiuni, cât mai ales prin mobilizarea integrată conformă standardelor şi normelor pieţei de capital.
"Ca orice acţionar al Nuclearelectrica, FP are interesul de a-şi optimiza câştigul, deşi uneori, pentru a beneficia în mod reciproc de avantaje, trebuie să se ţină cont simultan atât de realităţile obiective ale pieţei româneşti, dar şi de interesele concordante ale emitenţilor din portofoliul FP", a comentat Daniela Lulache, care a ţinut să ne precizeze: "Fiecare acţionar are obiectivele sale. Ideea de bază este ca acţionarul şi compania să găsească un consens care să conducă, în timp, la obţinerea de beneficii reciproce, fără abordări unilateral argumentate şi susţinute. Interesul justificat în a atinge obiectivele prevăzute în propria strategie se susţine prin complementaritate cu obiectivele Nuclearelectrica".
Statul deţine 81,2% din acţiunile Nuclearelectrica, iar FP - 9,73%, restul aflându-se în proprietatea altor acţionari.
La finele lunii trecute, FP a înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti cererea de Ordonanţă Preşedinţială în care solicită suspendarea executării Hotărârii AGEA nr. 8/6.10.2014, prin care s-a aprobat majorarea capitalului social al SNN cu 239.172.630 lei, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare. Termenul de judecată afişat pe portalul instanţelor de judecată în acest dosar este 21 ianuarie 2015.
Prin Hotărârea AGEA SNN sus-menţionată, a fost aprobată majorarea capitalului social al societăţii cu aport în numerar în sumă totală maximă de 239.172.630 lei, de la valoarea actuală de 2.817.827.560 lei la valoarea de 3.057.000.190 lei, prin emiterea unui număr maxim de 23.917.263 acţiuni noi, nominative, dematerializate, la un preţ de 10 lei/acţiune, egal cu valoarea nominală, conform datelor publicate de Nuclearelectrica.
Din acestea, 19.437.670 acţiuni noi în sumă de 194.376.700 lei reprezintă aportul în numerar al statului român prin Ministerul Economiei - Departamentul pentru Energie, respectiv valoarea alocaţiilor bugetare aferente perioadei 2006-2009 pentru realizarea Unităţii 2 şi pentru finanţarea lucrărilor la Unităţile 3-5 de la CNE Cernavodă, iar maxim 4.479.593 acţiuni noi în sumă de 44.795.930 lei vor fi oferite, în cadrul exercitării dreptului de preferinţă, spre subscriere în schimbul aportului în numerar al Statului Român, celorlalţi acţionari ai SNN.