FONDUL PROPRIETATEA - DOI ANI DE LA LISTARE "Transelectrica", singura ofertă publică pe Bursă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2013

"Transelectrica" a fost prima companie de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti prin programul "O piaţă puternică. Dezvoltarea pieţei de capital". Acesta a fost iniţiat de Guvernul României în vederea dezvoltării pieţei noastre de capital şi a dinamizării operaţiunilor desfăşurate de acestea. În 2006, statul a scos pe bursă un pachet de 10% din acţiunile transportatorului de energie, pachetul de acţiuni fiind suprasubscris de aproape şapte ori.

De asemenea, în martie 2012, a avut loc oferta publică prin care statul român a oferit spre vânzare un pachet de acţiuni existente reprezentând 15% din capitalul social existent al CN Transelectrica SA, administrat prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Aceasta a avut un grad de subscriere de 153%.

Ambele oferte au fost considerate succese pe piaţa de capital şi au fost receptate pozitiv de către brokeri şi investitori. Reuşita ofertelor Transelectrica a demonstrat potenţialul de finanţare al pieţei de capital din ţara noastră.

Transelectrica în contextul strategiei energetice europene

Sectorul energetic trebuie să facă faţă principalelor provocări care se manifestă la nivel intern şi pan-european: securitatea alimentării cu energie, creşterea competitivităţii economice şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Strategia Europa 2020 are ca priorităţi punerea în aplicare a celui de-al treilea pachet legislativ privind piaţa internă a energiei precum şi Planul Strategic Energy Technology (SET). Transelectrica a început implementarea pachetului 3 legislativ ce are drept obiectiv creşterea eficienţei energetice. "Cel de-al treilea pachet legislativ pe energie" reprezintă un set de reglementări adoptate la nivelul Uniunii Europene care au drept scop introducerea în statele membre de reguli comune privind pieţele de energie electrică şi de gaze naturale.

Piaţa regională de energie electrică

Anul 2012 a fost stabilit drept termen limită de către Consiliul Uniunii Europene şi Consiliul pentru Transport Telecomunicaţii şi Energie pentru realizarea unei pieţe de energie pe deplin funcţionale la nivel pan-european. Reglementatorii Naţionali şi Operatorii de Trans- port şi de Sistem au demarat aplicarea acestor noi reglementări. Încă de la începutul anului 2011, Transelectrica a iniţiat un proces consultativ atât la nivel naţional (a fost înfiinţat un Grupul de Lucru Piaţa Regională la nivel MECMA, ANRE, OPCOM şi Transelectrica) cât şi cu partenerii de interconexiune din regiunile Sud-Est Europene - SEE (Bulgaria) şi Central Est Europene - CEE (Ungaria, Cehia şi Slovacia). Grupul de lucru Piaţa Regională analizează iniţiativele regionale în curs de implementare din regiunile adiacente României.

Perspective pentru viitorul apropiat

În prezent, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice, CN Transelectrica SA a trecut la un sistem nou de conducere prin înfiinţarea Consiliului de Supraveghere şi a Directoratului.

"Până în 2015, Transelectrica va derula în continuare proiectele de investiţii angajate şi va continua programul de retehnologizare şi modernizare a staţiilor electrice de transport. Vom construi noi capacităţi de transport care să creeze posibilitatea integrării resurselor regenerabile şi ale viitoarelor grupuri 3 şi 4 de la Cernavodă - în sistemul energetic românesc. Compania are de asemenea în vedere realizarea inelului de 400 kV al oraşului Bucureşti pentru o furnizare fiabilă a energiei electrice în capitala ţării", a declarat Andrei Mălăieş, directorul general al companiei.

Tot în această perioadă Transelectrica doreşte întărirea interconexiunilor internaţionale şi închiderea, în acest fel, a inelului naţional de 400 kV prin construcţia liniei de interconexiune de 400 kV Gădălin (RO)-Suceava(RO)-Bălţi (MD) şi construcţia liniei de 400 kV care va face legătura între România şi Serbia.

Consolidarea infrastructurii electrice de transport şi a interconexiunii sistemelor electroenergetice a reprezentat şi va reprezenta întotdeauna o condiţie esenţială pentru dezvoltarea eficientă a pieţelor de electricitate. De aceea, Transelectrica îşi modernizează activele de transport şi de sistem pe baza celor mai noi tehnologii şi know how în domeniu, cu menţinerea unui tarif accesibil la serviciile prestate.

"Transformarea reţelei de transport dintr-o reţea tradiţională într-o reţea inteligentă orientată spre piaţă a marcat astfel prima etapă importantă în cadrul priorităţilor strategiei pe termen lung. Ne referim în special la proiectul pentru modernizarea sistemului de comandă-control-protecţii pentru staţiile electrice şi un număr mare de echipamente din cadrul proiectului de investiţii pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de transport-dispecer (EMS-SCADA, fibră optică, componente de metering). De asemenea avem în vedere modernizarea staţiilor reţelei de transport cu tehnologie nouă, care să permită mentenanţa redusă şi integrarea în sistemul de telecomandă, cu accent prioritar pe staţiile de interconexiune internaţională, prin construirea noilor linii de 400 kV cu sistemele electroenergetice din vecinătate (Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia)", a adăugat Andrei Mălăieş.

"Transelectrica" şi-a dezvoltat capacităţile de interconexiune cu ţările vecine, cu scopul facilitării realizării pieţei unice de electricitate europeană, şi a reprioritizat investiţiile astfel încât să susţină integrarea în RET a proiectelor de producţie din surse regenerabile.

În prezent, acţionariatul Transelectrica este reprezentat astfel:

- Statul Român prin OPSPI - 58,688 %

- Alţi acţionari persoane juridice - 14,297%

- Fondul Proprietatea S.A. - 13,499 %

- Alţi acţionari persoane fizice - 8,411%

- SIF Oltenia - 5,104%.

La 13 ani de la înfiinţarea sa, "Transelectrica" SA este o companie de importanţă strategică pe piaţa de electricitate din România, asigurând infrastructura necesară funcţionării şi dezvoltării pieţei de energie electrică. Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România care asigură serviciul de transport al energiei electrice de la producători la marii consumatori conectaţi la reţea şi conducerea tehnică a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), administrează piaţa concurenţială de energie electrică prin filiala sa OPCOM şi coordonează planificarea dezvoltării Sistemului Electroenergetic din România. De asemenea, compania asigură serviciul de transport transfrontalier pentru tranzacţiile cu energie electrică între ţările central şi est-europene şi garantează accesul terţilor la reţeaua naţională de transport al energiei electrice în condiţii de transparenţă, nediscriminatorii şi egale pentru toţi jucătorii de pe piaţă. "Strategia de dezvoltare a sistemului de transport al energiei electrice", elaborată de companie, încă din primii săi ani de existenţă, a pus în aplicare programe de investiţii care să conducă la realizarea principalelor obiective ale dezvoltării sale: asigurarea condiţiilor de funcţionare a pieţei de electricitate, asigurarea condiţiilor de interconexiune cu sistemele electroenergetice vest europene şi creşterea eficienţei în funcţionarea companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb