Fondul Proprietatea - idee bună, cu mici modificări

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 11 aprilie 2006

Pentru Bursă, un fond de patru miliarde de euro ar fi \"marfă\". Brokerii consideră Fondul Proprietatea o idee foarte bună.

De aceea, hai să vedem, în loc să stopăm \"afacerea Fondul Proprietatea, cum o cer în cor prezumtivii săi acţionari şi politicieni din întreg spectrul - PD, PNL, PSD, PRM - dacă n-am putea să le oferim brokerilor o bucurie. Dar, fără daune.

Răspunsul este, ba da, proiectul Fondului Proprietatea poate continua, cu mici modificări de detaliu.

De pildă, nu este voie ca despăgubiţii să fie obligaţi să devină acţionari la Fondul Proprietatea, ci statul trebuie să le ofere alternativa despăgubirii în bani la justă valoare.

În schimb, statul poate lista Fondul Proprietatea la Bursa de Valori, dacă reuşeşte să îndeplinească criteriile de listare ale acestei societăţi comerciale cu capital privat numită Bursa de Valori Bucureşti S.A., supravegheată, conform legii, de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

În cazul că reuşeşte să-l listeze la Bursă, atunci statul poate să ofere despăgubiţilor opţiunea să-şi preschimbe certificatele în acţiuni ale Fondului Proprietatea.

Şi atunci este perfect!

Nimeni nu poate să mai ridice vreo obiecţie că Fondul Proprietatea ar fi vreo păcăleală, vreun \"SAFI\" sau \"Mega SAFI\". Oricare critică la adresa conceptului Fondului Proprietatea n-ar mai fi, atunci, decît o simplă răfuială politică.

Şi tare i-am mai bucura pe brokeri! Nespus!

Fondul Proprietatea amînă selecţia consultantului

Fondul Proprietatea a amînat pentru mîine termenul de depunere a ofertelor din cadrul procesului de selecţie a consultantului strategic internaţional, conform unui comunicat al companiei însărcinate cu relaţiile publice ale Fondului.

Comunicatul precizează că amînarea survine din cauză că o mare parte dintre candidaţi au solicitat precizări suplimentare.

Sfatul nostru este să nu le dea nici un fel de precizări. Căci, dacă le dă, s-ar putea să nu mai participe nici unul la licitaţie.

Florian Goldstein

GHEORGHE FUNAR:

"Fondul Proprietatea este o megaescrocherie"

Senatorul PRM Gheorghe Funar apreciază că Fondul Proprietatea este "megaescrocherie".

Într-un comunicat transmis redacţiei, Funar reaminteşte discursul contra Fondului Proprietatea pe care l-a rostit la 22 iunie 2005, în şedinţa comună a Parlamentului, reunit pentru pachetul de legi între care se găsea şi cel privitor la Fond.

"Guvernul Tăriceanu a pregătit o nouă escrocherie la nivel naţional, care întrece cu mult ilegalităţile şi numărul păgubiţilor de la SAFI şi FNI", a spus Gheorghe Funar, adăugînd: "Va prolifera marea corupţie în legătură şi în jurul acestui fond".

La acea dată, senatorul PRM şi-a exprimat suspiciunea asupra corectitudinii evaluării activelor Fondului Proprietatea.

În ideea paralelei Fondului Proprietatea cu "scandalul SAFI", Gheorghe Funar pare să deţină prioritatea.

Laura Dumitrescu

FOSTUL MINISTRU AL FINANŢELOR MIHAI TĂNĂSESCU

"Fondul Proprietatea poate să aibă un viitor tip SAFI"

Fondul Proprietatea poate să aibă un viitor tip SAFI, a apreciat duminică, într-o emisiune televizată, fostul ministru al finanţelor Mihai Tănăsescu, membru PSD.

În opinia lui Tănăsescu, despăgubirea foştilor proprietari ar trebui făcută din bugetul statului, din privatizare aşa cum - susţine el - o concepuse iniţial. Fostul ministru susţine că CNVM nu poate aviza Fondul Proprietatea în forma de acum, de fond închis.

Mihai Tănăsescu mai spune că evaluarea activelor fondului este improprie, riscînd discrepanţe majore între valoarea contabilă şi preţul de piaţă.

Mihai Tănăsescu nu este singurul politician care face o apropiere între Fondul Proprietatea şi dezastrul SAFI; în aceeaşi zi, un politician din partidul la putere - senatorul PD Marius Marinescu - a apreciat că Fondul Proprietatea este o escrocherie şi l-a numit "Mega SAFI".

Laura Dumitrescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb