Fondul Proprietatea îşi menţine statutul de "vedetă" a bursei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2013

Fondul Proprietatea îşi menţine statutul de "vedetă" a bursei

Creşteri peste aşteptări ale cotaţiei

Fondul Proprietatea (FP) a avut un start peste aşteptări la tranzacţionare, în acest an, potrivit brokerilor, acţiunile apreciindu-se cu 6,17%, în primele trei şedinţe, ajungând la 0,585 lei/ unitate, ieri.

Pe locul întâi în topul lichidităţii, FP pare să rămână şi în acest an "vedeta" pieţei de capital, după ce în 2012 şi 2011 a dat aproximativ jumătate din rulajul Bursei de Valori Bucureşti

Brokerii pun creşterile de la începutul anului pe seama discountului la care se tranzacţionează FP, dar şi a deciziei CNVM care va permite dis-tribuirea de dividende către acţionari, în ciuda insolvenţei Hidroelectrica (n.r. decizie prin care activele fondului ce sunt în insolvenţă nu mai sunt calculate cu valoarea zero în VUAN).

Mihai Căruntu: "Există şanse ca FP să atingă pragul de 0,65 lei/acţiune în 2013"

Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital, Direcţia Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică BCR, apreciază că există şanse ca FP să atingă pragul de 0,65 lei/acţiune în 2013 (chiar şi până la data ex-dividend, deci incluzând în calcul şi dividendul ce va fi distribuit pe exerciţiul financiar 2012).

Domnia sa ne-a declarat: "Argumentele ar consta în existenţa a câţiva driveri efectivi ce ar urma să se activeze în cursul acestui an. Primul şi cu cel mai concret impact asupra preţului ar trebui să fie programul de răscumpărare a 7,9% din acţiuni din capitalul social, ce a fost blocat din cauza litigiului cu un acţionar. Apoi ar fi vorba de includerea în VAN (Valoarea Activului Net) a Hidroelectrica începând cu situaţia VAN pentru luna decembrie 2012, aceasta fiind prima concesie făcută Franklin Templeton de către CNVM. În urma acestui fapt discount-ul la care se tranzacţionează FP va creşte din nou peste 50% începând cu jumătatea acestei luni, ceea ce va însemna un element de atractivitate pentru inves-titorii străini. Pe de altă parte ar fi vorba de ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica estimată să aiba loc la jumătatea anului, compania urmând să aibă un profil corporativ mult mai atractiv, ceea ce ar trebui să susţină preţul FP ţinând seama că producătorul de electricitate este cea de-a doua deţinere din portofoliu după Petrom. Confirmarea listării Romgaz ar fi un alt eveniment ce realmente ar susţine interesul pentru FP ţinând seama că un eventual IPO de succes ar creşte lichiditatea portofoliului FP şi ar da speranţe şi pentru lis-tarea ulterioară a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Un ultim driver pentru acţiunea FP ar trebui să fie şi listarea duală la Varşovia, care în mod normal ar trebui să aibă loc până la sfârşitul anului.

Dincolo de posibilitatea activării acestor driveri pentru FP nu trebuie uitat că la peste 6%, randamentul dividendului pe 2012 pentru FP este unul atractiv şi susţine interesul investitorilor străini".

Pe de altă parte, domnul Căruntu consideră că FP va continua să se tranzacţioneze la discount-uri ridicate de 40-50% pe termen mediu şi lung în condiţiile în care nu se vor lis-ta participaţiile sale nelistate majore precum Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica: "În lipsa acestor lis-tări, lichiditatea portofoliului va rămâne redusă la mai puţin de 50%, iar FP nu va avea practic posibilităţi de exit din marile deţineri nelistate, aspect ce va fi tot mai mult penalizat de investitori. Cu alte cuvinte, partea goală a paharului în ceea ce priveşte FP ar fi că fără un parteneriat cu guvernul în privinţa listării şi adminis-trării corecte a companiilor majore nelistate din portofoliu, nu vedem concretizarea pe termen lung a unui preţ de tranzacţionare sensibil mai ridicat de 0,65 lei/acţiune, decât cu preţul unui program de răscumpărare de acţiuni relativ intensiv".

Ovidiu Fer: "Se speră că schimbarea în bine a atitudinii CNVM va continua şi cu conectarea depozitarilor din România şi Polonia"

Ovidiu Fer, broker la "Wood&Co" este de părere că aceste creşteri vin în contextul pieţei şi în condiţiile în care FP este una dintre cele mai ieftine acţiuni din România şi regiune.

"În plus, aprobarea schimbării metodologiei de calculare a NAV-ului (n.r. valoarea activului net) oficial va permite probabil acordarea de dividend în 2013", ne-a declarat domnul Fer, care a mai adăugat: "Se speră că schimbarea în bine a atitudinii CNVM va continua şi cu conectarea depozitarilor din Româ-nia şi Polonia pentru a permite listarea (n.r. Fondului) la Varşovia".

Ciprian Bîrsan: "Evoluţia pieţelor internaţionale, printre motivele creşterii FP"

Principalele motive ale creşterii acţiunilor Fondul Proprietatea din această perioadă ţin de evoluţia pieţelor internaţionale, de faptul că valoarea intrisecă a acţiunii este mai mare decât valoarea de piaţă şi de faptul că preţul acţiunilor ce intră în componenţa FP s-a apreciat semnificativ în această perioadă, este de părere Ciprian Bîrsan, Senior Trader "Transilvania Capital".

Domnia sa ne-a declarat: "În lipsa unui Christmas Rally semnificativ la nivelul pieţelor internaţionale şi aproape inexistent în România, piaţa e fost foarte pozitivă şi activă în primele şedinţe de tranzacţionare din noul an. Dacă la nivelul burselor din Europa aprecierile la niveul indicilor au fost de aproximativ 2%, la noi, prima şedinţă de tranzacţionare a adus un plus de peste 2%. În acest context, cele mai lichide acţiuni au avut aprecieri semnificative, inclusiv FP (3,82%)".

VUAN-ul publicat pe site-ul companiei este de aproximativ 0,95, cu un PER de 13,94 (n.r. price earnings ration - numărul de ani necesari pentru recuperarea investiţiei din dividende) şi un P/BV (n.r. raport preţ pe valoarea contabilă) de 0,73, acţiunea este subevaluată în raport cu preţul din piaţă, potrvit brokerului citat.

Domnia sa a mai adăugat: "Companiile listate ce sunt în componenţa Fondului Proprietatea au beneficiat de aprecieri semnificative în toată această perioadă, motiv pentru care şi FP a urmat acest trend. SNP: 2,78%; TEL: 6,62%; TGN: 2,5%".

La creşterea FP a ajutat şi decizia CNVM potrivit căreia activele ce sunt în insolvenţă nu mai sunt calculate cu valoarea zero în VUAN, ci la o valoare dată de un evaluator, ne-a mai precizat Ciprian Bîrsan.

În opinia sa, posibilitatea ca FP să depăşească valoarea de 0,6495 (valoarea maximă a acţiunii) în urmă-toarele şase luni este redusă.

Simion Tihon: "Fondul Proprietatea - start ce probabil i-a surprins până şi pe cei mai optimişti"

Într-un cadru destul de previzibil în privinţa unor creşteri de început de an, titlurile Fondul Proprietatea au avut un start ce probabil i-a surprins până şi pe cei mai optimişti, opinează Simion Tihon, broker la Prime Transaction: "Avansul de 7,37% înregistrat în numai două zile în contextul în care şi volumul de tranzacţionare a depăşit cu mult media din ultimele luni, confirmă interesul investitorilor de a-şi consolida poziţia la FP. Şi dacă ar fi să luăm în calcul ipoteza unor entităţi noi pe piaţă, aprecierea devine cu atât mai justificată.

Titlurile Fondul Proprietatea se tranzactionează în prezent cu un dis-count de 40% şi asta în situaţia în care Hidrolectrica este înregistrată cu valoarea zero în activul net.

Acest discount se va mări odată cu aplicarea noilor norme, aspect ce cred că va păstra şi va atrage în continuare interesul pentru acţiunile FP".

Potrivit lui Simion Tihon, nu este exclus ca înainte de perioada datelor de înregistrare, titlurile Fondul Proprietatea să depăşească maximul atins în ziua listării.

Titlurile FP, cele mai atractive de la BVB, în viziunea Erste

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) reprezintă cele mai atractive titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în opinia analiştilor Erste. Principalele cauze care determină această atractivitate constau în posibila pornire a răscumpărării din titlurile proprii, care a fost amânată, până în prezent, din cauza litigiilor cu acţionarul Ioana Sfîrăială, posibila ieşire din insolvenţă a "Hidroelectrica", care ar urma să aibă loc până în luna iunie a acestui an şi care ar creşte valoarea activului net (VAN) al FP cu 26%, oferta publică iniţială (IPO) pentru "Romgaz", a treia companie din portofoliul FP, din punct de vedere al dimensiunii, precum şi listarea tehnică la Bursa de la Varşovia.

Din poziţia sa de vehicul de investiţii în sectorul energetic, FP urmează să beneficieze puternic de liberalizarea graduală a pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale, până în anul 2014, pentru consumatorii industriali, respectiv 2018, pentru consumatorii casnici, se arată în raport. Producătorii de energie din portofoliul fondului se află în poziţia să îşi îmbunătăţească profitabilitatea, ca urmare a vânzării unei părţi tot mai mari din producţie la preţul pieţei, precum şi a implementării standardelor de guvernanţă corporativă, ca urmare a listării la BVB, în cazul "Romgaz", "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica", listări pe care analiştii instituţiei financiare le văd realizându-se în următorii doi ani. (ALEXANDRU SÂRBU)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din punctul meu de vedere, a crescut sub asteptari.

    Normal ar fi trebuit sa vedem un 6000 chiardin 2012, iar 2013 sa incerce un 6700 in primul trimestru, si sa sara peste 6700 in toamna. 

    Ia sa vedeti pe 14-15 ianuarie cind va afisa FP noul VUAN cit de "surprinsi/socati" o sa fie multi analisti.

    CNVm pe linga cazul singular Hydroelectrica, a lasat ca societtaile [nu numai FP ci si SIFS , brk,etc], sa evalueze la PRET JUST, orice societate nelistata din portofliu. 

    ASA Ca sa nu fiti surpinsi cin VUANul pe 15 ianurie la FP va sri 1,1 lei cu o probabilitate foarte mare. 

    ACUM MAI BINE UN AN, fp a angajat evaluatroi independenti pentru multe societtai nelisate din portofoliu. 

    Evaluarile sunt in sertarele FP. 

    [chiar crede cineva ca era timp s se faca evaluarile in 2 saptamini?]

    [poate doar naivii] 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb