Fondul Proprietatea nu mai vrea administrator

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 iunie 2009

Mircea Ursache: Comisia de Selecţie a făcut doar o ierarhizare a ofertelor de administrare, decizia finală aparţine Guvernului.

Mircea Ursache: Comisia de Selecţie a făcut doar o ierarhizare a ofertelor de administrare, decizia finală aparţine Guvernului.

Ursache: Comisionul este prea mare

Tranzacţiile cu acţiuni FP, blocate

La nici o săptămână după ce Comisia pentru alegerea unui administrator al Fondului Proprietatea anunţa victorioasă că are un "câştigător", întregul proces de selecţie ris­că acum să fie anulat, în condiţiile în care Mircea Ursache, preşedintele Consiliului de Supraveghere al FP, a declarat că va cere Guvernului să nu încheie contractul de administrare.

La baza acestei solicitări ar fi comisionul mult prea mare, de aproximativ 19,6 milioane de euro anual, pe care "Franklin Templeton Investment" l-ar fi cerut pentru administrarea Fondului şi a activelor sale. Suma este de peste 13 ori mai mare faţă de cheltuielile actuale ale Fondului cu salariaţii, ceea ce face ca administrarea lui în forma actuală să fie o alternativă la un administrator străin, atrage atenţia preşedintele CS. În prezent, conducerea Fondului Proprietatea este realizată de Consiliul de Supraveghere şi de un Directorat, condus de Daniela Lulache.

" Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că nimeni în România nu îşi permite să plătească un astfel de comision având în vedere că suntem în perioadă de criză", a declarat, ieri, Mircea Ursache, adăugând: "Voi propune Guvernului să nu dea mandat în Adunarea Generală a Acţionarilor să se încheie un contract cu administratorul. Este un salt prea mare de la 1,5 milioane de euro, cât cheltuie în prezent Fondul cu salariile şi indemnizaţiile angajaţilor, la 20 de milioane de euro". Domnia sa este de părere că, în prezent, raţional este ca decizia privind admi­nis­tratorul FP să fie amănată.

Trecând peste ho­tărârea Comisiei de Selecţie, demersul preşedintelui CS ar putea pune presiune pe viitorul administrator al Fondului în direcţia reducerii comisionului cerut. O ofertă cât de cât rezonabilă s-ar putea situa, potrivit unor surse, în jurul cifrei de 10 milioane de euro.

Nu este exclus ca Mircea Ursache să aştepte oferte îmbunătăţite şi din partea altor participanţi la selecţie, în condiţiile în care domnia sa consideră că membrii Comisiei de Selecţie a viitorului administrator au făcut doar o "ierahizare" a ofertelor primite.

Soarta viitorului administrator ar putea fi decisă într-o Adunare generală a Acţionarilor Fondului la finele lunii iulie, după pronunţarea Guvernului în acest sens. Alături de "Franklin Templeton", "Morgan Stanley Investment Management" Ltd a ajuns în etapa finală a competiţiei pentru administrarea FP.

Statul pune capăt litigiului cu FP prin act normativ ca să dea dividende

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al FP a anunţat, ieri, că a trimis Comisiei de Buget şi Finanţe din Camera Deputaţilor o serie de amendamente în vederea diminuării capitalului social al Fondului, astfel încât acesta să poată distribui dividende.

"Am trimis Comsiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor o serie de amendamente la actul de funcţionare al Fondului, prin care să se constate că statul român nu-şi mai depune integral capitalul social - este vorba de diferenţa de 4% aferentă banilor din privatizarea BCR pentru care statul şi Fondul se află în litigiu şi că se reduce valoarea nominală a acţiunilor de la 1 leu la 0,77 lei", a precizat, ieri, domnul Ursache.

În varianta propusă iniţial de conducerea Fondului pentru diminuarea capitalului social, statul ar fi trebuit să îşi anuleze 560 de milioane de acţiuni susbscrise,dar nevărsate.

Anul acesta, Fondul are la dispoziţie aproape 285 de milioane de lei ca să distribuie dividende, cea mai mare sumă de până acum.

Listarea Fondului, tot până la finele acestui an

Deşi alegerea unui administrator pare că stă acum mai mult decât oricând sub semnul întrebării, Mircea Ursache şi-a reiterat, ieri, declaraţia că Fondul Proprietatea va fi listat până la finele acestui an.

"Am propus Comisiei de Buget şi Finanţe de la Camera Deputaţilor un amendament la Ordonanţa nr.81/2007, prin care Ministerul de Finanţe să nu mai fie obligat să deruleze o ofertă publică de vânzare pentru listarea Fondului", a anunţat, ieri, preşedintele Consiliului de Supraveghere al FP. Domnia sa consideră că, odată adoptat acest amendament, Fondul este la "un pas de listare", mai fiind nevoie doar de alegerea unui intermediar.

Deocamdată, nu se ştie, însă, cât la sută din Fond va fi scos pe Bursă şi la ce preţ.

Corin Trandafir: Efectul pentru Fond va fi unul negativ

Poziţia exprimată, ieri, de Mircea Ursache, nu a fost discutată în cadrul Consiliului de Supraveghere al Fondului şi nici cu acţionarii minoritari, a declarat, ieri, pentru ziarul Bursa, Corin Trandafir, reprezentantul acţionarilor Ausnit şi Malaxa.

"Cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de criză, consider că este nevoie să avem un fund manager profesionist care să administreze Fondul. S-a ştiut dintotdeauna că mandatul actualului directorat este unul provizoriu.", ne-a spus domnul Trandafir.

Domnia sa consideră că neîncheierea contractului de administrator cu "Franklin Templeton" va avea un efect negativ pentru preţul acţiunilor FP.

Piaţa acţiunilor FP, blocată

Anunţul privind posibilitatea ca Fondul să nu aibă, deocamdată, un administrator a blocat, ieri, piaţa acţiunilor FP, tranzacţionate, deocamdată, în afara Bursei de Valori Bucureşri, potrivit unor surse.

Astfel, dacă după anunţul privind alegerea companiei "Franklin Templeton" ca administrator, preţul la care se tranzacţionau titlurile FP a crescut de la 13% din valoarea nominală la 20%, şi erau foarte mulţi cumpărători, ieri, schimburile cu acţiuni FP s-au diminuat semnificativ, ne-au spus aceleaşi surse.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cred ca Dl Ursache a visat urat sau Dl Geoana are un interes in numirea unui administrator roman si si-a impins soldatul la atac.

    Franklin Templeton nu numai ca este o companie cu renume, dar are si actionari interesati in piata din estul europei. 

    Nimeni, nici un investitor strain nu va lua in consideratie oferta Dnei Lulache sau a Dl.Ursache. Dle Ursache dumnnata esti neica nimeni pentru investitori. 

    Ce interes ai Dta.? Ce stii Dta despre piata si bursa Americana? NADA. Care este comisionul pe care il astepti dela Lulache ca sa fie mentinuta ca administrator? Listarea la BVB si numai la BVB va duce la scaderea valorii aactiunilor. Cati romani ai Dta sa investeasca asa cum are Templeton? 

    Ne ajunge lectia pe care am invatat-o in acesti 10 ani. Multumestete cu cat incasezi. Si asa primesti prea mult.

    Cernatescu 

    1. problema este alta, daca veni vorba de interesele celor mici si nu a fostilor industriasi ce au acaparat fondul de brat cu samsarii de actiuni: cum de nu s-a gasit de catre PDLisitii lui Pogea, Videanu&co un administrator din UE la fel de faimos dar muuult mai ieftin (va dau exemple ce contrazic afirmatiile din articol) ? In schim unul din SUA (in plina criza) si nu oricare ci tocmai unul consiliat (ce coincidenta) de aceasi avocati (Rubin Meyer Doru & Trandafir), proaspat unsi de Ministrul Pogea in CA al fondului. E de inteles atunci pozitia pro Templeton a lui Corin Trandafir. Totul pute de la o posta...Un scenariu: avocatii lui Malaxa is-i vor vinde la suprapret actiunile FP(ghici cui) iar micii actionari o sa tot astepte listarea mult si bine, timp in care americanii incaseaza onorarii fabuloase, in complicitate cu cei de la Min. FIn. (care spune ca n-are bani ptr despagubiri). Am mai vazut din astea...

    Dupa ce la AGA din 27 aprilie d-l Ursache ne asigura de alegerea administratorului de fond, iata-l acum ca nu mai doreste acest lucru.Este penibil sa organizezi o licitatie internationala si sa apari d-le Ursache sa spui ca nu esti de acord pentru ca este scump.Aceasta declaratie nu face rau numai actionarilor privati ci intregii societati romanesti. vrem investitori - ce credibilitate mai avem ?Acest fond care de la infiintare se listeaza si nu reuseste acum cand exista aceasta oportunitate apare acest Ursache ca nu mai vrea. Este scump ? plateste el? De ce atata grija pe Ursache ? Vrem un administrator care sa fie independent politic si care sa faca valoare dn acest fond.Probabil cea mai mare durere este pierdere functiilor din Fondul proprietatea si din Consiliul de supraveghere.Oricum la interesul deposedatilor abuziv de stat nu s-a gandit si nu se gandeste nimeni. se arunca daca se vor arunca mici si bere- cateva dividente sa inchida gura actionarilor. Rusine!!!!!!!

    Chiar si simpla declaratie a facut rau, iar a scazut pretul actiunilor. Rusine!!!!!!Pentru ce toata mascarada aceasta cu alegerea administratorului ?

    1. ACEST DL URSACHE JOACA CUM II DICTEAZA PSDUL. ESTE MANA COMUNISTILOR. EL ESTE NUMAI O MARIONETA CARE ISI INCASEAZA TAINUL.

      CE VREA DL URSACHE? SA LISTEZE LA CIOROGALA ACTIUNILE FP? SA LE CUMPERE VOICULESCU, VANTU, PATRICIU SI CINE MAI ESTE IN CLICA LOR? SA NE DEA 10 BANI CA LA CHIORI? 

      NUUUUU. DL TRANDAFIR, REPREZENTANTUL MALAXA, VOR ACTIONA STATUL IN JUDECATA. 

      SA VEDEM ATUNCI CE VA SPUNE URSACHE? 

      RUSINE, BOLSEVICILOR.

      CERNAT 

    Exceptindu-i pe micii actionari, TOTIi au interese marore la FP. Nu va lasati prostiti. De ex: Corin Trandafir (Rubin Meyer Doru & Trandafir), avocatul habsburgilor si Malaxa, au fost unsi in Cons. de supraveghere al FP, de catre Ministrul Pogea, ca singuri reprez privati (inainte erau 2)cu toate ca ei ii sunt si consilierii americanilor de la Templeton ce au participat la selectia ptr administrarea FP. Asta e un vadit conflict de interese. Ei sustinindu-i pe americani (cu tot cu comisionul urias cerut) in detrimentul companiilor mari europene precum .Deutsche Bank, cu bonitate mult superioara. Nu va aventurati in iluzii ca lacustele de peste ocean (ca sa-l citez pe vicepremierul Germaniei) detin cheia succesului. Mai multa prudenta ar fi recomandata cu strainii ce nici macar nu au sediul in sau o mare Banca din UE in spate; intr- perioada de criza financiara. Noi nu avem decit un singur fond de pus la bataie. Iar interesele rechinilor ce opereaza in vastele oceane (a se intelege pietele) financiare cu siguranta nu sunt aceleasi cu ale micilor actionari. Sau a-ti si uitat de unde a inceput actuala criza financiara?

    O administrare corporatista duala daca nu europeana, mi-ar da mai multa incredere in aceasta perioada tulbure.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb