Fondul Proprietatea, Petrom şi SIF-urile, coloana vertebrală a bursei

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2013

Fondul Proprietatea, Petrom şi SIF-urile, coloana vertebrală a bursei

UPDATE ORA:9:26: Fondul Proprietatea: Derularea programului de răscumpărare mai dureză puţin

Deşi Tribunalul a dispus înregistrarea la Registrul Comerţului a deciziei Fondului Proprietatea privind programul de răscumpărare de acţiuni, acest proces trebuie să mai urmeze câţiva paşi, care nu ţin de FP, reiese dintr-un raport transmis astăzi Bursei de Valori Bucureşti.

FP precizează: "Ar trebui menţionat faptul că implementarea programului de răscumpărare conţine mai multe etape care trebuie respectate înainte ca programul să fie efectiv demarat.

Procesul normal (asumând că nu apar complicaţii juridice) este descris mai jos după cum urmează:

- Judecătorul trebuie să redacteze hotărârea pronunţată în acest dosar; termenul legal în care judecătorul trebuie să se conformeze acestei obligaţii este de 30 de zile de la pronunţare;

- Dosarul Registrului Comerţului, în original, împreună cu cu hotărârea instanţei trebuie mai apoi înaintată de către Tribunalul Bucureşti Registrului Comerţului, pentru înregistrarea Hotărârii;

- După înregistrarea Hotărârii la Registrul Comerţului, Hotărârea va fi înaintată Monitorului Oficial în vederea publicării;

- După publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial, Administratorul Fondului va anunţa începerea celui de-al doilea program de răscumpărare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare".

---

FP urcă spre maximul istoric, pe volume substanţiale

Deal de 1,15%

Piaţa de capital este susţinută, în prezent, de titlurile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi SIF-uri, acestea fiind cele mai atractive acţiuni pentru actorii din piaţa noastră, într-o perioadă în care, peste Ocean, Dow Jones a atins maximul istoric.

Brokerii spun că Fondul Proprietatea, Petrom şi societăţile de inves-tiţii financiare cunosc tendinţe de creştere, care stârnesc interesul investitorilor.

Titlurile FP au ajuns la un preţ de peste 0,625 lei/acţiune, ieri, după ce marţi au atins valoarea de 0,6 lei/unitate, pentru prima dată în ultimele 12 luni. Astfel, FP nu mai are mult până la maximul istoric de 0,675 lei/unitate, atins în prima şedinţă de tranzacţionare pe bursă.

Un pachet de acţiuni reprezentând 1,15% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) a fost transferat printr-un deal în valoare de 99,3 milioane lei (22,7 milioane euro), la un preţ de 0,625 lei/acţiune.

La închiderea pieţei, acţiunile Fondului Proprietatea, cotate la 0,625 lei, erau cu 5,2% peste nivelul de luni.

Adriana Marin, "SSIF Broker": "Evoluţia titlurilor FP, determinată de decizia Tribunalului de a da curs programul de răscumpărare de acţiuni proprii"

Evoluţia titlurilor Fondul Proprietatea este determinată, în principal, de decizia Tribunalului Bucureşti de a admite cererea Fondului de înregis-trare la Registrul Comerţului a hotărâ-rii AGA legată de programul de răscumparare de acţiuni proprii, care astfel poate fi demarat relativ curând şi care va constitui suportul major pe termen scurt pentru preţul acţiunii, consideră Adriana Marin, manager al diviziei Clienţi la "SSIF Broker".

Domnia sa ne-a precizat: "Creşterea preţului în continuare depinde de foarte mulţi factori cu evoluţie incertă: momentul listării la Varşovia, când şi la ce preţuri vor avea loc ofertele companiilor energetice din portofoliu şi momentul la care se va reuşi ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, moment de la care se poate discuta de o materializare a efectelor programului de restructurare iniţiat de administratorul judiciar şi de relansarea IPO-ului".

Este important şi potenţialul de creştere a valorii deţinerilor nelistate prin alegerile Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive la companiile de stat, respectarea calendarului de aliniere a preţurilor la gaze şi electricitate asumat, rezultatul negocierilor dintre Petrom şi Romgaz pe de o parte, şi autorităţi pe partea de redevenţe, a specificat Adriana Marin.

Domnia sa a adăugat: "Din punc-tul de vedere al analizei tehnice, un nou support de urmărit ar fi pragul de 0,65 lei/unitate şi dacă actionarul cel mai important continuă sau nu achiziţiile de acţiuni FP".

În ceea ce priveşte achiziţiile fondurilor administrate de Franklin Templeton de titluri OMV Petrom, acestea sugerează că fondurile consideră această acţiune subevaluată şi estimează ca vor obţine un beneficiu atractiv, rezultat din evoluţia preţului acţiunii sau dividendul potenţial, este de părere Adriana Marin.

"Petrom a confirmat aşteptările analiştilor, raportând o evoluţie financiară solidă în 2012, poate înregistra beneficii din liberalizarea preţurilor gazelor şi are perspective de creştere a producţiei, în special în zona off-shore, chiar dacă acest lucru poate avea loc la un termen mai îndepărtat", a mai spus domnia sa.

Continuarea achiziţiilor depinde de evoluţia preţului acţiunii Petrom în piaţă, evoluţia pieţei locale în general, evoluţia preţului unor companii comparabile din pieţele de frontieră, cum este considerată ţara noatră, precum şi expunerea pe care şi-o doresc respectivele fonduri pe o acţiune cum este Petrom, ne-a mai explicat Adriana Marin.

Domnia sa consideră că, în prezent, pe lângă titlurile menţionate anterior, dintre acţiunile încadrate în categoria "blue chips", sunt prioritare SIF-urile, din perspectiva randamentului dividendului şi a modificărilor aşteptate în structura Consiliilor de Administraţie.

"SIF Transilvania rămane cea mai atractivă (cu un randament de circa 23%), urmată de SIF Muntenia (cu 14,7%, dacă se va aproba distribuirea valorii mai mari a dividendului), SIF Moldova (cu 11,3%,). SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana au şi ele randamente decente de circa 9%", a precizat Adriana Marin.

Domnia sa este de părere că, SIF-urile vor urma un trend ascendent în următoarele trei luni.

Mihai Căruntu, BCR: "Titlurile FP au crescut datorită confirmării activării programului de răscumparare pentru 8% din acţiuni "

În cazul Fondului Proprietatea, cel mai important element ce a determinat avansul titlurior societăţii este reprezentat de confirmarea activării efective a programului de răscumparare pentru 8% din acţiuni, consideră Mihai Căruntu, coordonator cercetare piaţa de capital la BCR.

Domnia sa consideră că listarea Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica sunt de importanţă secundară din punctul de vedere al impactului asupra preţului acţiunii pe termen lung.

"Franklin Templeton a anunţat în seara de 5 martie că instanţa ar fi deblocat practic programul de răscumparare, o confirmare a intrarii în vigoare a acestui program ar fi evident una care ar susţine cotaţiile FP", ne-a spus Mihai Căruntu.

Domnia sa apreciază că impactul va fi unul ce se va propaga pe termen lung din moment ce FP va avea avea posibilitatea să achiziţioneze propriile acţiuni în echivalentul a 25% din volumul de tranzacţionare.

În opinia domniei sale, programul "buy-back" ar putea fi ulterior prelungit, devenind o caracteristică permanentă de funcţionare a FP.

În ceea ce priveşte Petrom, compania are câteva atuuri clare, în primul rând stabilitatea profitabilităţii şi un dividend atractiv care a susţinut achiziţiile de titluri în acest an din partea unor investitori, precum fondurile Franklin Templeton, ne-a precizat Mihai Căruntu.

Domnia sa este de părere că liberalizarea pieţei de gaze şi electricitate va îmbunătăţi pe termen lung profitabilitatea Petrom, în pofida unei suprataxări a profiturilor suplimentare din exploatarea gazelor şi a unei creşteri a redevenţelor începând cu 2015.

"Cred că a devenit deja destul de predictibil că OMV Petrom are o putere ridicată de negociere în relaţia cu guvernul român în privinţa regimului fiscal viitor (mai ales dupa des-coperirile de resurse majore din Marea Neagră). Forţa de negociere a Petrom s-a probat prin condiţiile favorabile negociate în privinţa utilizării gazului din producţia proprie la centrala de la Brazi şi în preţul foarte bun obţinut de la ANRE pentru electricitatea vândută pe piaţa reglementată", ne-a precizat Mihai Căruntu.

Raportat la profitabilitatea operaţională şi la rezervele de tiţei şi gaze, Petrom se tranzacţionează la un discount de peste 30% faţă de compania mamă, OMV. Acest discount se explică doar parţial prin lichiditatea mult mai redusă a Petrom şi vizibilitatea mai mică a OMV, ceea ce lasă loc de consolidare a valorii sale de piaţă pe termen lung, a subliniat domnia sa.

Mihai Căruntu estimează că 2013 va fi un an bun pentru Transelectrica, ce va fi susţinută de un tarif de transport mai mare cu 13% faţă de 2012. "De asemenea, Biofarm are capacitatea de a creşte sistematic în mod profitabil, în condiţiile în care randamentul dividendului BIO pe 2012 estimat de BCR se situează la peste 6% este un argument important", a mai spus domnia sa.

Companiile din eşalonul doi - Ropharma, Compa şi Vrancart - merită monitorizate

Mihai Căruntu indică spre companiile din categoria a doua de vizibilitate, precum Ropharma, Compa şi Vrancart, unde fondurile de pensii obligatorii au luat expuneri semnificative, considerând că merită monitorizate pe termen mediu pentru portofoliile investitorilor de retail.

Societăţile de investiţii financiare arată foarte atractiv din punctul de vedere al randamentului dividendului între 8% şi 23%, însă, conform experienţei de anul trecut, nu mai există un potenţial de creştere pentru aceste acţiuni până la datele ex-dividend, a subliniat Mihai Căruntu.

"Aspectul ce nu poate fi ignorat constă în faptul că în cazul SIF2, SIF3 şi SIF4, dividendele atractive au fost finanţate în special prin vânzarea din participaţiile strategice în bănci, ceea ce va diminua posibilitatea de obţinere de câştiguri de capital mari şi posibilitatea de a mai distribui dividende atractive peste câţiva ani", consideră domnia sa.

Mihai Căruntu a explicat că în cazul SIF1 şi SIF5, dividendele distribuite în anii trecuţi au fost mai mici şi au fost finanţate parţial din vânzări de alte active şi nu dintre cele strategice: "În privinţa SIF5 se remarcă un nivel mult mai ridicat al dividendelor încasate de la companiile din portofoliu în raport cu celelalte SIF-uri, ceea ce reprezintă un atu important pentru această societate".

Domnia sa este de părere că dividendele ridicate, finanţate în special din vânzări de active, menţin actualele cotaţii.

"Pe termen lung vom vedea presiuni de scădere a preţurilor acţiunilor SIF, cu atât mai mari cu cât zestrea de active în bănci se va diminua fără a fi înlocuită de alte active. Cu alte cuvinte, scăderea VAN ca urmare a finanţării de dividende atractive trebuie să fie urmărită de investitori şi, pe termen mediu, trebuie să fie preferate SIF-urile care nu înregistrează ajustări substanţiale de la un an la altul ale acestui indicator", a completat domnia sa.

Gabriel Rotaru, "Intercapital Invest": "Dacă va continua în acest ritm, preţul titlurilor FP va ajunge la maximul istoric"

Preţul de 0,61lei/unitate atins de titlurile FP a fost determinat de avansul cererii peste oferă, iar dacă va continua în acest ritm este posibil să ajungă la maximul istoric, consideră Gabriel Rotaru, trader al "Intercapital Invest".

Situaţia societăţilor de investiţii financiare în 2012 a fost similară anului 2011, ne-a spus domnia sa.

Gabriel Rotaru consideră că evoluţia SIF-urilor în perioada următoare depinde foarte mult de schimbările pe viitor în managementul companiilor.

Fondurile administrate de Franklin Templeton au cumpărat 5,11 milioane titluri OMV Petrom (SNP), marţi, însemnând 2,27 milioane lei şi luni a achiziţionat un pachet de 73 milioane acţiuni, în valoare de 32,2 milioane lei.

Franklin Templeton a mai achiziţionat 9 milioane din titlurile Petrom în ultimele două şedinţe de tranzacţionare din luna februarie. Pe 27 februarie, Franklin Templeton a preluat 2 milioane de titluri, iar în ultima zi a lunii, grupul a mai cumpărat 7 milioane unităţi. Valoarea celor două tranzacţii a fost de 4 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat, ieri, acţiuni de 164,8 milioane lei (37,8 milioane euro), valoare de trei ori peste rulajul de marţi, de 56,5 milioane lei (13 milioane euro). Un rulaj mai mare decât cel de miercuri a fost înregistrat în şedinţa din 9 noiembrie, când trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au propulsat lichiditatea la 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 3,9 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marţi, de doar 255.000 de lei.

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 95% de trei deal-uri prin care au fost transferate acţiuni reprezentând 5,2% din capitalul social al Electrocarbon, pentru 3,7 milioane lei. Ultimul "deal" a fost realizat la preţul de 4,45 lei, cu 39% peste cotaţia anterioară din piaţa principală.

Pe piaţa principală, acţiunile Electrocarbon au scăzut cu 0,97%, la 3,17 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avand in vedere ca SIF-urile isi stabilesc tinte minore in raport cu potentialul lor real astfel incat profitul bugetat pentru anul 2013 sa poata fi realiza usor din vanzarea de EBS si BRD si nu din activitatea curenta, interesul pentru aceste companii mai subzista o perioada de maxim 1-2 ani pana cand reusesc sa lichideze toate participatiile importante si sa le foloseasca partial pentru dividende si partial pentru sustinerea propriilor afaceri si interese prin capusare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb