Fondul Proprietatea se pregăteşte să intre la tranzacţionare pe platforma brokerilor

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2009

Dan Paul: Astăzi încep testele pe noua platformă

Asociaţia Brokerilor este la un pas de lansarea la tranzacţionarea Fondului Proprietatea (FP) pe platforma extrabursieră "Romanian over-the-counter" (ROTC), eveniment aşteptat cu sufletul la gură de foarte mulţi investitori de pe piaţă.

Sistemul alternativ de tranzacţionare a primit, săptămâna trecută, undă verde de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), dis­cuţiile cu emitenţii fiind ultimul pas necesar pentru demararea tranzacţiilor.

Astfel, tranzacţionarea efectivă pe noul sistem alternativ este pe ultima sută de metri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, declarând pentru ziarul BURSA, că, de săptămâna viitoare, ar putea da drumul tranzacţiilor efective.

"De luni (n.r. astăzi), brokerii vor începe testele pe platformă şi, după finalizarea discuţiilor cu Depozitarul Central privind emitenţii, ce vor dura câteva zile, sperăm să-i dăm drumul efectiv", ne-a spus domnul Paul.

Titlurile FP se vindeau până acum prin rubrica de anunţuri la mica publicitate la preţuri derizorii faţă de valoarea activelor fondului, de circa 3,5 miliarde de euro, sumă de peste 10 ori mai mare decât activele unui SIF, cele cinci SIF-uri contribuind cu peste 40% la lichiditatea zilnică a Bursei.

Intermediarii vor să mai aducă la tranzacţionare şi acţiunile câtorva sute de companii care s-au delistat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), lăsând acţionari captivi, sau care nu au fost vreodată listate, astfel încât să nu afecteze lichiditatea tranzacţiilor de pe piaţa reglementată.

Ca să poată fi tranzacţionate pe ROTC, companiile trebuie să fie înregis­trate la Depozitarul Central şi să nu aibă în statut vreo clauză de preempţiune, care ar putea împiedica tranzacţionarea.

CNVM va percepe un comision de 0,15% din valoarea tranzacţiilor realizate pe sistemul extrabursier, în timp ce brokerii vor practica marje similare cu cele de pe pieţele obişnuite.

Proiectul este destinat exclusiv intermediarilor care fac parte din Asociaţia Brokerilor, aceştia având de drept calitatea de Participant la ROTC. Cei care au renunţat la un moment dat şi vor dori acum să se reînscrie în Asociaţie vor trebui să plăteas­că o serie de costuri suplimentare.

Aprobat în luna septembrie de Adunarea Generală a Asociaţiei, proiectul sistemului alternativ de tranzactionare a fost dezvoltat împreună cu casa de avocatură Schoenher.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E OTC SAU SISTEM ALTERNATIV DE TRANZACTIONARE?????UNA DIN DOUA!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb