Fondul "Proprietatea"- sub semnul incertitudinii

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 20 iunie 2005

Fondul "Proprietatea", unul din proiectele pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, ridică în continuare semne de întrebare.

Dintr-un total de 83 de societăţi care se află în portofoliul AVAS, ale căror pachete de acţiuni vor fi incluse în fondul de investiţii, doar 14 sînt deţinute într-o pondere majoritară de stat.

Astfel că Guvernul va avea probleme cu listarea companiilor respective pe bursă, pentru a fi lesne evaluate în portofoliul fondului, decizia de cotare la Bursă aparţinînd exclusiv acţionarilor.

Preşedintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, este îngrijorat de faptul că textul legii nu prevede un termen pînă la care Fondul "Proprietatea" trebuie listat la Bursă, cu toate că instituţiile care au în portofoliu societăţi ale căror acţiuni vor fi tranzacţionate, ca de pildă AVAS, au obligaţia să iniţieze procesul de oferte publice secundare pentru pachetele de acţiuni de minim 5%, precum şi pentru admiterea acestora pe piaţa de capital. Pachetul de legi privind proprietatea, nu se referă şi la societăţile care sînt luate în vizor de un investitor strategic şi a căror strategie de privatizare a fost adoptată deja de Guvern.

Fondul "Proprietatea" este des-tinat foştilor proprietari care nu mai pot fi despăgubiţi în natură.

Capitalul social al Fondului Proprietatea este estimat la 4,5 milioane dolari şi este constituit din acţiunile deţinute de stat, prin ministerele sale, la aproximativ 120 de societăţi comerciale.

Astfel, Gabriel Zbîrcea spune că acţiunile deţinute de AVAS la circa 85 de societăţi trec în portofoliul Ministerului Finanţelor care se va ocupa cu administrarea Fondului, timp de patru luni, pînă cînd statul va selecta o firmă internaţională care să preia această atribuţie.

Directorul general al BVB, Stere Farmache, ne-a declarat, însă, că Fondul nu are nici o restricţie care să prevadă dacă societăţile trebuie sau nu să fie listate la Bursă. "Este de preferat ca societăţile să fie listate, deoarece, astfel se poate face o evaluare mai corectă a acţiunilor, iar valoarea netă de piaţă a activelor poate fi determinată mai uşor", susţine şeful BVB.

De asemenea, Stere Farmache afirmă că o parte din societăţiile nominalizate prin proiectul de legi privind proprietatea, sînt deja cotate pe Bursă sau pe Rasdaq, astfel încît procesul de listare nu ar trebui să fie foarte lung. Cu toate acestea, domnia sa spune că, într-adevăr, legea nu prevede un termen limită pînă la care Fondul "Proprietatea" ar trebui să ajungă pe Bursă.

ïntre timp, Guvernul a decis să scoată acţiunile BCR şi ale companiei "RomTelecom" din Fond, alocînd în schimb contravaloarea în bani a acţiunilor. Şi asta, spune Gabriel Zbîrcea, pentru ca foştii proprietari doresc cash, iar investitorii BCR, care ştiau că structura de privatizare se referea la 62% din totalul acţiunilor, nu ar fi fost mulţumiţi de această măsură.

Fondul Monetar International este şi el interesat de Fondul Proprietatea. Reprezentanţii FMI i-au cerut preşedintelui AVAS detalii referitoare la această modalitate de despăgubire şi au recomandat autorităţilor să consulte, înainte de emiterea unei Hotărîri de Guvern privind funcţionarea Fondului, un consilier internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb