Programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea este un proces care trebuie să mai urmeze câţiva paşi, a precizat FP într-un raport transmis Bursei, ieri.
Cotaţiile crescuseră fulminant, în urma dispunerii Tribunalului de înregistrare a deciziei acţionarilor privind programul de răscumpărare a 8% din acţiuni.
FP precizează: "Ar trebui menţionat faptul că implementarea programului de răscumpărare conţine mai multe etape care trebuie respectate înainte ca programul să fie efectiv demarat. Procesul normal (asumând că nu apar complicaţii juridice) este descris mai jos după cum urmează: - judecătorul trebuie să redacteze hotărârea pronunţată în acest dosar; termenul legal în care judecătorul trebuie să se conformeze acestei obligaţii este de 30 de zile de la pronunţare; - Dosarul Registrului Comerţului, în original, împreună cu hotărâ-rea instanţei trebuie mai apoi înaintată de către Tribunalul Bucureşti Registrului Comerţului, pentru înregistrarea Hotărârii; - După înregistrarea Hotărârii la Registrul Comerţului, Hotărârea va fi înaintată Monitorului Oficial în vederea publicării; - După publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial, Administratorul Fondului va anunţa începerea celui de-al doilea program de răscumpărare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare".
În ultima perioadă, Tribunalul a dat câştig de cauză Fondului Proprietatea în mai multe procese cu avocatul Ioana Sfîrăială, care a contestat majoritatea deciziilor AGA FP, pe motiv că Franklin Templeton nu ar fi administrator de drept al Fondului.
Întrebat dacă s-a schimbat ceva în modul în care Fondul Proprietatea abordează procesele, managerul Fondului, Grzegorz Konieczny, ne-a declarat: "Abordăm fiecare litigiu în parte şi continuăm să ne pregătim argumentele legale cu foarte mare conştiinciozitate. Suntem cu siguranţă încântaţi de faptul că instanţele din Româ-nia ne-au înţeles argumentele şi au luat decizii în favoarea Fondului în atât de multe cazuri. O evoluţie recentă semnificativă este faptul că recuperarea cheltuielilor juridice a ajuns acum în faza executorie; până acum, doamna Sfîrăială a avut costuri foarte mici privind iniţierea de noi procese şi amenzile primite pentru comportament abuziv, dar acum urmărim obţinerea din partea sa a unor cheltuieli juridice în jurul sumei de 65.000 de euro. În plus, mai există alte sume semnificative pentru care se derulează acţiuni în instanţă".
• "Sperăm ca înfiinţarea ASF să nu fie un impediment pentru listarea secundară la Varşovia"
Fondul Proprietatea a câştigat la Curtea de Apel şi procesul privind înregistrarea la Registrul Comerţului a Hotărârii AGOA nr.19/2012 aprobată în 27 iunie 2012 privind aprobarea bugetului pentru listarea secundară.
Pentru listarea la Varşovia, însă, este necesară modificarea regulamentului Depozitarului Central de către CNVM.
Grzegorz Konieczny a comentat: "Perioada de consultare publică pentru proiectul de modificare s-a încheiat pe 31 ianuarie, iar CNVM trebuie acum să aprobe şi să publice reglementările modificate. Nu avem în acest moment mai multe informaţii cu privire la acest proces de modificare. Legislaţia actuală nu prevede un termen limită pentru publicare, dar sperăm că modificările vor fi implementate cât mai curând. De asemenea, sperăm că iminenta creare a Autorităţii de Supraveghere Financiară nu va fi un impediment pentru acest proces".
Titlurile FP au ajuns la un preţ de 0,625 lei/acţiune, miercuri, după ce marţi au atins valoarea de 0,6 lei/unitate, pentru prima dată în ultimele 12 luni.
Brokerii au pus evoluţia titlurilor Fondul Proprietatea, în principal, pe seama deciziei Tribunalului Bucureşti de a admite cererea Fondului de înregistrare la Regis-trul Comerţului a hotărârii AGA legată de programul de răscumpărare de acţiuni proprii. Potrivit acestora, răscumpărările vor constitui suportul major pe termen scurt pentru preţul acţiunii.
Ieri, acţiunile FP au stagnat la 0,62 lei/ unitate.