• 24 noiembrie 2005
Executivul a hotărât înfiinţarea Fondului Proprietatea. Luna următoare, valoarea nominală a acţiunilor Fondului Proprietatea (1 leu) a fost stabilită prin actul constitutiv al societăţii comerciale "Fondul Proprietatea", adoptată de guvern printr-o hotărâre.
Nicolae Ivan a fost primul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.
• 2 octombrie 2006
Moştenitorii industriaşilor interbelici Nicolae Malaxa şi Max Auschnitt au primit din partea statului român despăgubiri în valoare de peste 1,1 miliarde de lei noi, adică aproximativ 311 milioane de euro. Alte aproximativ 3 000 de persoane au primit decizii de despăgubire, dar valoarea acestora nu depăşea suma de 2 miliarde de lei noi.
• Februarie 2007
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a recomandat ca foştii proprietari săfie despăgubiţi prin titluri de stat.
• Martie 2009
Fondul Proprietatea a anunţat că se va judeca cu AVAS şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) în procesul intentat MEF pentru recuperarea celor 160 milioane euro din vânzarea BCR, după ce instanţa a amânat litigiul dintre cele două părţi.
• Două luni mai târziu
Comisia de Selecţie a managerului de fond a decis că "Franklin Templeton Invest-ment Management" Ltd a depus cea mai bună ofertă financiară de administrare. "Morgan Stanley Investment Management" Ltd a fost singurul competitor al "Franklin Templeton" în etapa finală a selecţiei.
• Septembrie 2009
Fondul Proprietatea risca să piardă acţiunile deţinute la companiile energetice controlate de stat, aceste participaţii urmând să fie incluse în viitoarele companii energetice naţionale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
• Decembrie 2009
"Wood&Company" din Cehia a lansat un produs derivat (warrant) având ca activ acţiunile Fondului Proprietatea, tranzacţionat pe OTC-ul Bursei de la Viena.
• Jumătatea anului 2010
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat pozitiv amendamentele aduse Ordonanţei 81/2007 privind funcţionarea Fondului Proprietatea. Unul este anularea a 500 de milioane de acţiuni pe care statul român le-a subscris, dar nu le-a vărsat la capitalul social al Fondului, ceea ce ar permite Fondului să distribuie dividende pentru ultimii doi ani. Un alt amendament adus Ordonanţei înlătură obligativitatea ca listarea Fondului să aibă loc printr-o Ofertă Publică Iniţială, lăsând posibilitatea unei cotări directe.
• 1 iulie 2010
Guvernul decide să nu mai despăgubeas-că foştii proprietari deposedaţi înainte de "89 cu bani, ci doar cu acţiuni la Fondul Proprietatea, în următorii doi ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă. Legis-laţia prevedea că foştii proprietari au dreptul să primească despăgubiri în numerar în limita a 500.000 de lei, pentru sume mai mari fiindu-le acordate acţiuni la Fondul Proprietatea.
• 6 octombrie 2010
Un acţionar al Fondului Proprietatea, Ioana Sfîrâială, contestă în instanţă AGEA de la Fond în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA.
Statul român are 18 luni la dispoziţie ca să îşi pună la punct legislaţia pentru des-păgubirea proprietarilor ale căror bunuri au fost naţionalizate în timpul regimului comunist, potrivit unei decizii-pilot publicate pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în luna octombrie.
Decizia Curţii a fost dată într-un dosar în care trei foşti proprietari, născuţi înainte de 1940, reclamau faptul că autorităţile române au întârziat ani întregi să îi despăgubească pentru imobilele şi terenurile confiscate de stat, înainte de 1989.
• Ianuarie 2011
FP anunţă că renunţă la procesul privind diferenţa de bani solicitată din privatizarea BCR.
• 25 ianuarie 2011
Fondul Proprietatea este listat la Bursa de Valori Bucureşti.