• Actul adiţional la contractul de registru aşteaptă să fie semnat de preşedintele Fondului, Ionuţ Popescu
• Depozitarul Central susţine că tranzacţionarea pe OTC-ul brokerilor se poate face şi fără actul adiţional
• Vlădescu: "Nici nu este nevoie de un acord formal"
Tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea pe piaţa "Over The Counter"s a Asociaţiei Brokerilor a fost discutată, joia trecută, în cadrul unei întâlniri restrânse la care au participat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu, preşedintele Fondului Proprietatea, şi mai mulţi reprezentanţi ai brokerilor.
Cu acest prilej, conducerea Minis-terului de Finanţe, acţionarul majoritar al Fondului, a aprobat tranzacţionarea titlurilor FP pe piaţa brokerilor, cu condiţia ca acţionarii Fondului să aibă posibilitatea să aleagă cum îşi vor înstrăina acţiunile, pe ROTC sau printr-un contract de cesiune, prin intermediul Depozitarului Central, susţin surse din piaţa de capital.
"Ministrul Finanţelor a fost de acord cu tranzacţionarea pe ROTC. I-am explicat că nu este vorba despre listarea Fondului, ci despre tranzacţionarea acţiunilor FP pe o piaţă Over The Counter şi că va exista, pentru prima dată, după cinci ani, un preţ transparent", ne-au spus aceleaşi surse.
Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Nu există niciun acord formal cu Ministerul Finanţelor, nici nu este nevoie de un asemenea acord".
Tranzacţionarea acţiunilor Fondului pe ROTC este condiţionată de semnarea de către conducerea Fondului a unui act adiţional la contractul de registru prin care să menţioneze în mod expres că îşi dă acordul în acest sens.
Consiliul de Supraveghere al Fondului a votat în unanimitate, la finele anului trecut, pentru aducerea acţiunilor FP pe piaţa brokerilor, însă decizia nu a fost pusă în practică pentru că o parte dintre membrii Consiliului de Supraveghere s-au răzgândit, declarând că preferă să aştepte listarea Fondului pe o piaţa reglementată.
Speranţele brokerilor au fost revigorate odată cu venirea lui Ionuţ Popescu la conducerea Fondului Proprietatea, în decembrie, anul trecut.
Ionuţ Popescu declarase anterior că nu este împotriva aducerii acţiunilor Fondului pe piaţa brokerilor, dar că trebuie să se consulte şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe înainte să se pronunţe definitiv.
"Ionuţ Popescu avea nevoie de acordul de principiu al Ministrului de Finanţe ca să semneze actul adiţional la contractul pe care Fondul îl are cu Depozitarul Central. Probabil că azi (n.r. ieri) contractul va ajunge pe biroul lui. Nu ştiu când îl va semna, dar este o chestiune de câteva zile până când o va face", mai susţin sursele citate.
Contactat de ziarul BURSA, Ionuţ Popescu nu a dorit să confirme sau să infirme declaraţiile de mai sus.
În acelaşi timp, listarea Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti pare că a intrat în linie dreaptă, după ce guvernul a mandatat, vineri, reprezentanţii Ministrului de Finanţe în Adunarea Generală a Acţionarilor FP ca să aprobe forma finală a contractului cu compania americană Franklin Templeton, urmând ca, în câteva săptămâni, să fie semnat şi contractul de administrare al Fondului. Desemnarea companiei Franklin Templeton ca administrator la Fondul Proprietatea este considerată o precondiţie pentru începerea demersurilor de listare a Fondului. De altfel, conducerea Fondului Proprietatea a convocat deja primii cinci intermediari de la Bursa de Valori Bucureşti pentru o serie de discuţii preliminare despre listarea FP pe o piaţă reglementată.
Iniţiatorii pieţei Over The Counter spun că grăbirea demersurilor pentru listarea Fondului nu pune presiune pe tranzacţionarea acţiunilor aces-tuia pe ROTC, fiind vorba de două lucruri diferite:
"Listarea Fondului la Bursă şi tranzacţionarea acţiunilor pe ROTC nu se bat cap în cap, nu exis-tă nicio inadvertenţă între cele două", a declarat, pentru ziarul BURSA, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
• Tranzacţiile pe ROTC, posibile şi fără actul adiţional
Chiar dacă Fondul Proprietatea nu ar încheia un act adiţional la contractul pe care îl are deja cu Depozitarul Central, schimburile cu acţiuni FP pe piaţa brokerilor tot ar putea fi efectuate, însă decontarea tranzacţiilor nu ar mai fi făcută de Depozitar, ci direct de către brokeri, a declarat, pentru ziarul BURSA, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, avertiza, în urmă cu câteva săptămâni, că va da drumul tranzacţiilor cu acţiuni FP pe ROTC, dar că va trebui să găsească un alt depozitar, la Luxembourg sau Viena, care să se ocupe de decontarea lor.
Adriana Tănăsoiu ne-a spus: "Depozitarul Central este pregătit din toate punctele de vedere pentru înregistrarea transferurilor de proprietate ca urmare a tranzacţiilor care vor fi încheiate prin intermediul mecanismului de tranzactionare (ROTC).
Astfel, în situaţia în care emitentul a semnat un act adiţional la contractul de registru, Depozitarul Central va efectua operaţiunile de decontare şi înregistrare a transferului dreptului de proprietate în conformitate cu prevederile Codului propriu.
Înregistrarea transferului de proprietate se va putea realiza la Depozitarul Central şi pentru emitenţii care nu au încheiat un act adiţional la contractul de registru, cu respectarea procedurii aplicabile societăţilor închise înregistrate în sistemul RoClear şi a prevederilor actului constitutiv al emitentului."
1. Listarea pe ROTC?
(mesaj trimis de cernatescu t în data de 02.02.2010, 03:43)
Sigur daca brokerii nu vor influenta pretul in favoarea cumparatorilor si daca ofertele vor incepe dela cel putin 0.77 bani actiunea
Referitor la impertinenta Dnei Lulache de a afirma ca ea merita un salariu cat toti directorii de banci din romania la un loc, curtea de conturi ar trebui sa ia la bani marunti "performantele " ei.si sa o oblige sa restitue bonusurile .