Fondul Proprietatea trebuie să mai primească de la stat încă 160 milioane euro din privatizarea BCR, a declarat ieri Dana Lulache, directorul general al Fondului. Această sumă reprezintă diferenţa dintre valoarea pachetului de 4% din capitalul băncii şi suma încasată deja de la stat. Fondul Proprietatea a încasat până în prezent 88 milioane euro în urma privatizării BCR, adică 4% din cât a obţinut statul român, însă Fondul trebuie să primească 4% din valoarea BCR, a argumentat Dana Lulache.
Ea a adăugat că, în prezent, Fondul Proprietatea este într-o fază prelitigioasă cu statul român. Domnia sa a mai precizat: "Fondul Proprietatea a trimis o invitaţie la conciliere Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) pentru primirea restului de bani din privatizarea BCR şi sperăm să-i obţinem pe cale amiabilă, însă avem şi varianta obţinerii banilor pe cale litigioasă".
Banca Comercială Română (BCR) a fost privatizată complet în 2006, iar Erste Bank a devenit acţionarul majoritar, deţinând în prezent 69,17% din acţiunile BCR, după cumpărarea pachetului deţinut de statul român, BERD şi IFC - finalizată în octombrie 2006 - şi după o ofertă făcută salariaţilor băncii, care deţineau un pachet de circa 8% din capital.
Erste a plătit, pentru 61,8% din acţiunile BCR, 3,75 miliarde euro.
• Schroders Investment Management va fi consultant al Fondului
Compania Schroders Investment Management din Marea Britanie a fost desemnată câştigătoarea selecţiei consultatului financial al Fondului Proprietatea. Avantajul acestei companii, comparativ cu celelate două intrate în preselecţia finală, l-a constituit experienţa pe care o are şi preţul semnificativ mai mic decât cel oferit de competitori, a declarat doamna Lulache, adăugînd: "Schroders Investment Management oferă servicii guvernelor din întreaga lume şi a participat la înfiinţarea unor fonduri atipice, aşa cum este Fondul Proprietatea. Compania avea în administrare 163,8 miliarde euro la 31 martie 2008, iar în 2007 compania a avut un profit de 290 milioane lire sterline".
Domnia sa a explicat rolul pe care îl are consultantul financiar, acesta oferind consiliere în stabilirea strategiei Fondului şi sprijinirea în procesul de selecţie al administratorului de fond. Selecţia administratului de fond va fi finalizată în luna noiembrie în condiţiile în care documentaţia va fi finalizată în luna iulie, iar în august va primi avizul Guvernului pentru a începe procedura de selecţie.
După selecţia administratorului de fond, compania Schrodres va mai consilia pentru încă un an Fondul Proprietatea.
Fondul Proprietatea menţine cota de 12% în capitalul Electica Muntenia Sud
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de la Fondul Proprietatea a decis, în urmă cu două zile, menţinerea cotei de 12% din capitalul social al SC "Electrica Muntenia Sud" SA. Acest lucru s-a realizat prin participarea la majorarea de capital care a avut loc de curând în cadrul companiei energetice. Majorarea de capital s-a datorat deciziei pe care AGA Electrica Muntenia Sud a luat-o astfel încât Enel să ajungă la o cotă de deţinere de 67,5% din acţiunile firmei privatizate. Fondul Proprietatea este acţionar minoritar al Electrica Muntenia Sud SA cu o cotă de 12%, şi-a exercitat dreptul de preferinţă, prin care işi va menţine cota din capitalul social al Electica, în urma majorării capitalului. Doamna Dana Lulache ne-a declarat că, dacă această decizie nu s-ar fi luat, participaţia fondului s-ar fi diminuat până la 7,8%.
Preţul pe care Fondul Proprietatea îl va plăti pentru noile acţiuni a constituit un subiect de lungă dezbatere la negocierea cu statul român, ne-a spus doamna Lulache. Decizia la care s-a ajuns în urma dezbaterilor a fost că Fondul poate achiziţiona acţiuni pentru păstrarea cotei de 12% cu preţul de 10 RON/acţiune, valoarea totală fiind de 3,7 milioane de euro. Acest preţ este mai mic decât cel plătit de Enel, 41,8 euro pe acţiune, deoarece nu include prima de emisiune pe care o plăteşte aceasta în calitate de acţionar majoritar. Hotărârea a fost luată de Guvern care a renunţat la obligaţia Fondului Proprietatea de a plăti preţul acordat de Enel.