Un titlu optimist guvernează peste comunicatul de ieri al Fondului Proprietatea: "Fondul Proprietatea face progrese în stabilirea sistemului dualist de conducere şi adoptarea principiilor de guvernanţă corporatistă - încă un pas spre alegerea administratorului de fond".
Nu ştiu câţi paşi trebuie să facă, în total, Fondul Proprietatea, ca să dobândească un administrator.
De doi ani tot face paşi. Acum a făcut un pas în plus. Bravo!
Cu doi ani în urmă, ar fi trebuit să-şi listeze acţiunile la Bursă. Pentru că n-a putut, Guvernul n-a tras pe nimeni la răspundere (erau oamenii lui), ci a modificat legea.
Acum, pentru că paşii pe care i-a tot făcut nu par să ducă la ceva concret, Fondul Proprietatea s-a decis să aplice principiile guvernanţei corporatiste, adoptând sistemul de conducere dualist - Consiliul de Supraveghere se va limita la un rol de strateg, transferând administrarea către executiv (Alexandru Păunescu cumula funcţiile de preşedinte - director general).
Fondul Proprietatea informează că Păunescu a fost înlocuit în funcţia de preşedinte cu Mircea Ursache, cu un mandat de o lună, urmând ca la preşedinţie să se perinde, din lună în lună, prin rotaţie, câte unul, dintre cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere.
Dincolo de satisfacţia prilejuită de "guvernanţa corporatistă", măsurile adoptate la Fondul Proprietatea împuşcă doi iepuri dintr-un foc.
Mai întâi, îşi asigură complicitatea întregului spectru politic. Mircea Ursache este PSD-ist. Cel care îl va urma este UDMR-ist. Şi aşa mai departe. Astfel, liberalii mânjesc toate partidele ca să nu se mai poată spune că Fondul Proprietatea este afacerea PNL.
În al doilea rând, preşedinţia prin rotaţie disipează responsabilitatea. Oricare preşedinte al Fondului Proprietatea va putea promite - "Vom lista fondul la Bursă peste doar o lună!". Dar peste o lună va fi alt preşedinte. "Nu eu am promis", va spune acela...
Şi acum, să vedem ce înseamnă "guvernanţă corporatistă" la Fondul Proprietatea. Cuvântul "corporatist" presupune cuvântul "corporaţie". La rândul său, acesta presupune cuvântul "corp". Iar cuvântul "corp" presupune, între altele, lucrători, muncitori, personal angajat, cineva care să facă treabă.
Ce "corp" are "corporaţia" Fondul Proprietatea?
Reprezentanţii proprietarilor susţin că Fondul Proprietatea are un corp mic. Că aproape nici nu există.
Ei spun că ori de câte ori se duc pe la Fondul Proprietatea, zăresc cel mult două - trei persoane în sediul acestuia de lângă CEC. Şi că este o linişte senină, nu sună telefoane, nu se dau ordine, nu-i forfotă, nu se ceartă nimeni, nu greşeşte nimeni. Personal, ioc!
Şi atunci, ce principii de "guvernanţă" şi "corporatistă" aplică Fondul Proprietatea?! Cui le aplică?!
Reprezentanţii proprietarilor spun că Daniela Lulache, directorul adjunct căreia i-a fost transferată competenţa administrării Fondului, nu are nici un fel de echipă. Ba, chiar, că n-au zărit-o niciodată prin clădire. Unii suspectează că Daniela Lulache nu-i decât un mit... Pe site-ul Fondului Proprietatea, numele ei nu apare.
Daniela Lulache ar urma să înfăptuiască cele necesare listării Fondului Proprietatea la Bursă.
Cum?
Cu cine?
Nu contează. Important este că Fondul a mai făcut un pas...
La Curtea Europeană, oricare dintre proprietarii cu drepturi ar da în judecată Statul, primeşte câştig de cauză. Cutea Europeană nu recunoaşte Fondul Proprietatea drept instrument de justă despăgubire.
Cred şi eu...
1. Super tare
(mesaj trimis de cata în data de 30.11.2007, 10:18)
foarte tare
2. Europa
(mesaj trimis de andrei în data de 30.11.2007, 10:19)
nu mi se pare ok
3. S-a deschis Lista Comitetului ptr Despagubire
(mesaj trimis de Comitetul ptr Despagubirea Proprietarilor în data de 30.11.2007, 16:14)
Cei interesati de acordarea despagubirilor la valoare reala si in termen de max.6 luni, inscrieti-va gratuit pe lista deschisa la: despagubirejusta@yahoo.com cu nume si date de contact
3.1. Fostiii Proprietari (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Stan Petru în data de 01.12.2007, 15:50)
Ar trebuii sa ne adunam cu totiii ,sa dam STATUL ROMAN in judecata si sa le cerem daune morale si chiria pe toata durata cat a fost confiscata proprietatea fie-caruia...
3.2. s-a initiat un demers.lasati-va adresa de contact (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de forumulcivic.ro în data de 01.12.2007, 22:54)
pe forumulcivic@yahoo.com sau pe despagubirejusta@yahoo.com
av em si o lege noua, clara si transanta. Fara compromisurile celei (247)facute de Bogdan Olteanu