Fonduri de investiţii din Norvegia şi Sudia, dar şi din Singapore şi-ar fi arătat interesul pentru listarea Electrica, susţin surse din piaţă.
La fel de interesate ar fi şi fonduri de pensii din Europa şi SUA, dar şi investitori mari din Polonia, mai spun sursele noastre, care afirmă că şi BERD va subscrie în cadrul ofertei.
Prima zi de subscriere ar urma să fie 16 iunie, conform planului autorităţilor, în condiţiile în care Guvernul va aproba intervalul de preţ pe 11 iunie. Perioada de subscriere va fi de 10 zile, conform celor mai recente informaţii.
Ieri, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a fost reţinut în declaraţii, menţionând doar că autorităţile se vor adresa, în perioada de pre-marketing, tuturor tipurilor de investitori, din Europa şi din SUA.
Domnia sa a subliniat că pentru listarea Electrica, prin care statul vrea să vândă acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti şi certificate globale de depozit (GDR) pe Bursa de la Londra, este prevăzută o tranşă specială pentru micii investitori cărora le sunt garantate maxim 1.000 de acţiuni de persoană, ordinea alocării fiind "primul venit primul servit". "Ca să intri pe tranşa micilor investitori, subscrierea minimă este echivalentă cu salariul minim pe economie", a completat şeful privatizărilor din Energie.
Fondurile obţinute în urma procesului de listare la bursă a societăţii Electrica vor fi folosite pentru investiţii în reţele, a mai declarat Gabriel Dumitraşcu ieri, într-o conferinţă pe teme energetice: "Este lesne de văzut spre ce ar trebui să se îndrepte fondurile rezultate din procesul de listare: în primul rând, pentru investiţii în reţele, în al doilea rând - pentru investiţii în reţele, iar pe locul trei - tot pentru investiţii în reţele. Este foarte mult loc de eficientizare pe zona de distribuţie a electricităţii".
Domnul Dumitraşcu afirmă că în sectorul energetic autohton este nevoie de investiţii de 30 de miliarde de euro, sumă care va fi confirmată sau revizuită în toamnă, odată cu lansarea în dezbatere publică a noii strategii energetice a ţării.
Domnia sa afirmă că emiterea de GDR-uri la Londra este necesară pentru a atrage marii investitori instituţionali, care sunt confortabili cu acest instrument şi care, ulterior, vor ajunge să tranzacţioneze acţiuni şi pe piaţa autohtonă. Gabriel Dumitraşcu apreciază că privatizarea Electrica, o companie profitabilă, este necesară întrucât statul nu mai poate susţine necesarul mare de investiţii.
Tot ieri, Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, a declarat: "Listarea Electrica este mai greu de făcut acum decât în toamna trecută. Nu este o tranzacţie uşoară în actualul context al pieţei de capital şi al situaţiei geopolitice din regiune. Dar pot spune că listarea Electrica este cu adevărat o privatizare pe Bursă pentru că statul înstrăinează 51% din acţiuni. Până acum nu am avut decât vânzări de pachete minoritare".
Domnia sa crede că viitorul economiei noastre este privatizarea companiilor de stat şi a spus că autorităţile au luat decizia curajoasă să vândă acţiuni pe Bursă: "Nu ar trebui să ne speriem dacă succesul listării nu va fi cel aşteptat. Piaţa nu mai este aceeaşi. Consorţiul de intermediere este unul foarte puternic, cred că listarea va fi un succes şi nu mă aştept la surprize, dar investitorilor le transmit să nu privească extrem de negativ dacă succesul nu va fi cel aşteptat".
Preşedintele Capital Partners a mai spus că simpla listare a unei companii de stat, mai ales dacă este vorba despre vânzarea unui pachet minoritar, nu garantează o mai bună guvernanţă a companiei respective. Doru Lionăchescu apreciază că performanţa ţine de managerii companiei, care trebuie să aplice cu adevărat măsuri de eficientizare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2014, 00:12)
"Ca să intri pe tranşa micilor investitori, subscrierea minimă este echivalentă cu salariul minim pe economie"
Cu investitori de calibrul salar minim pe economie privatizam electrica. perfect, echitabil, de admirat. Gindire profunda, sociala. ura. ura ura.
Alo, dl. Dumitrascu, cei cu salariu minim pe economie pina pe 16 iunie inca nu ajung la zi cu electrica din contor nu sa-si deschida conturi si sa tranzactioneze ipouri. ce zici de asta?
2. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 04.06.2014, 00:34)
este bine ca exista o transa garantata pt micul investitor, ramane de vazut la ce pret se va face listarea; ar fi bine ca prospectul sa fie publicat cat mai din vreme, nu faci analiza serioasa in 2-3 zile ...deja ar fi trebuit sa-l avem la dispozitie...sau cumparam bilete la loto??
2.1. bine spus (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de h2o în data de 04.06.2014, 07:45)
..dar totusi.. daca exista sistemult de la romgaz si pretul actiunilor nu scade sub valoarea initiala n uai ce pierde.5% insamna ceva!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de motP. în data de 05.06.2014, 00:57)
Ar fi bine sa nu se intample ca la Romgaz, sa vina cu scrisori de garantie niste smecheri si sa intre in cota micilor investitori iar in urma pro-ratei ,, celor mici sa le revina foarte putine actiuni fata de cat au subscris; toti sa puna banii
jos, cum se spune.Daca vor veni cu scrisori de garantie si vor lua zeci de milioane de actiuni,ca la Romgaz, sa fie cercetati de organele competente si sa li se anulezeze subscrierile in caz de nereguli.