FINANŢAREA EUROPEANĂ/ESTIMARE "AM POAT" PENTRU 2012: 25-30%, pentru fondurile destinate Asistenţei Tehnice

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 mai 2012

Până în acest moment, nu au fost constatate fraude în cadrul Programului de Asistenţă Tehnică, ne-a spus Livia Chiriţă.

Până în acest moment, nu au fost constatate fraude în cadrul Programului de Asistenţă Tehnică, ne-a spus Livia Chiriţă.

Gradul de absorbţie estimat, în acest an, pentru fondurile atrase prin programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) este de 25-30%, după cum ne-a spus Livia Chiriţă, directorul Agenţiei de Monitorizare al POAT: "Având în vedere situaţia plăţilor efectuate, precum şi proiectele aflate în derulare şi ritmul de implementare a POAT, estimăm un grad de absorbţie la sfârşitul anului între 25% şi 30%".

Potrivit domniei sale, complementar măsurilor orizontale întreprinse de Ministerul Afacerilor Europene în scopul accelerării absorb-ţiei instrumentelor structurale, la nivelul POAT, în perioada imediat următoare accentul se pune pe trei direcţii. Una dintre acestea este sprijinirea directă a beneficiarilor proiectelor, îndeosebi pentru proiectele prioritare, prin operaţionalizarea unor task force-uri finanţate din POAT, care vor sprijini atât Autorităţile de Management, cât şi beneficiarii în identificarea principalelor blocaje şi remedierea acestora prin luarea măsurilor de urgenţă pentru accelerarea implementării proiectelor. O altă direcţie este finanţarea de proiecte care vor fi derulate cu sprijinul experţilor din cadrul unor "reputate instituţii financiare internaţionale", în vederea soluţionării diverselor aspecte orizontale menite să accelereze absorbţia instrumentelor structurale. Totodată, va fi extinsă lis-ta beneficiarilor POAT pentru a putea finanţa proiecte care să aducă o contribuţie la îmbunătăţirea implementării tuturor programelor operaţionale.

În prezent, nu există riscul ca plăţile prin POAT să fie supendate, ne-a asigurat doamna Chiriţă: "Toate rapoartele de audit finalizate până în prezent au concluzionat că sistemul de management şi control al programului funcţionează corespunzător, iar îmbunătăţirile ce sunt recomandate nu conduc la suspendarea plăţilor".

De asemenea, nu există riscul de dezangajare (pierdere automată a fondurilor alocate) pentru POAT, la sfârşitul anului 2012, ne-a precizat domnia sa: "Având în vedere şi măsurile menţionate anterior, considerăm că nu există risc de pierdere a fondurilor din POAT".

102 proiecte - depuse pentru asistenţă tehnică

La data de 30 aprilie 2012, erau depuse la AM POAT un număr de 102 proiecte, în valoare de 348,88 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 47% din alocare. Dintre acestea, au fost aprobate 86 de proiecte, în valoare de 302 milioane euro, ceea ce reprezintă 40,84% din alocare.

Plăţile către beneficiari sunt realizate în procent de 14,43% din alocarea POAT, acestea cuprinzând atât rambursări efective, în valoare de 101,67 milioane de euro, cât şi prefinanţări acordate beneficiarilor, de 5 milioane de lei.

Printre cele mai im-portante pro-iecte care au fost finanţate sau care sunt în curs de implementare cu finanţare din POAT se numără formarea beneficiarilor şi potenţialilor beneficiari în domeniul implementării proiectelor finanţate din Instrumente Structurale; realizarea evaluărilor pentru perioada 2009-2010 prin care s-a făcut evaluarea CSNR şi a POAT; sprijinul pentru funcţionarea Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, inclusiv a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asis-tenţă Tehnică; dezvoltarea unei comunităţi eficiente şi profesioniste de utilizatori SMIS-CSNR; dezvoltarea de instrumente şi modele de planificare strategică teritorială pentru sprijinirea perioadei de programare post 2013; facilitatea de Asistenţă Tehnică; dezvoltarea capacităţii pentru analiza cost-beneficiu; o serie de proiecte care sprijină funcţionarea celor 7 Poli de creştere (Iaşi, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca, Ploieşti, Craiova, Timişoara).

Chiriţă: Nu au fost constatate fraude în cadrul POAT

Principalele cauze care au îngreunat implementarea POAT sunt şi principalele probleme cu care s-au confruntat beneficiarii POAT: capacitatea limitată a principalilor beneficiari (publici) în ceea ce priveşte pregătirea contractelor de achiziţie publică de asistenţă tehnică, atât din punct de vedere al cunoştinţelor specifice, cât şi al numărului redus de personal şi procedurile complicate de achiziţii publice la nivel naţional.

Din perspectiva Autorităţii de Management, numărul redus de beneficiari ai POAT a generat un număr mai mic de proiecte şi, implicit, de plăţi.

Doamna Chiriţă ne-a spus că, până în acest moment, nu au fost constatate fraude în cadrul Programului de Asistenţă Tehnică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb