Fondurile de investiţii au finanţat 5,7% din datoria publică

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2015

Fondurile de investiţii au finanţat 5,7% din datoria publică

Fondurile deţin 10% din free-floatul de la BVB

Fondurile de investiţii au finanţat 5,7% din totalul datoriei publice (emisiunile obligaţiunilor de stat româneşti), potrivit datelor de la finalul anului trecut, de aproape trei ori mai mult faţă de 2011, a precizat, ieri, Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management.

Potrivit domniei sale, obligaţiunile de stat reprezintă peste 53% din totalul activelor fondurilor de investiţii, la finalul anului trecut.

Erste Asset Management a finanţat 2,5% din datoria publică, potrivit datelor de la finalul anului trecut.

Domnul Neacşu a precizat că, în 2006-2007, când Guvernul nu s-a mai finanţat prin obligaţiuni, au avut loc zeci de oferte ale unor companii pe piaţa din Luxemburg în sumă de 1,5 - 2 miliarde de euro.

"Companiile româneşti au găsit foarte greu drumul pentru a se finanţa pe piaţa de capital. Doar 10% din emisiunile de obligaţiuni sunt listate la BVB, în anul de vârf".

Fondurile Erste Asset Management aveau, la finalul anului trecut, un portofoliu de 1,5 miliarde de lei de obligaţiuni corporative, de 86 de milioane de lei - obligaţiuni municipale şi 73 de milioane de lei - acţiuni.

Potrivit domnului Neacşu, EAM va urmări, în acest an, creşterea ponderii acţiunilor în totalul activelor fondurilor mutuale cu astfel de plasamente, în dauna instrumentelor cu venit fix: "În 2014, suma alocată acţiunilor a reprezentat 12% din vânzările de unităţi de fond, pentru acest an, obiectivul fiind atingerea unei ponderi de 25-30%. Vom intra pe acţiuni cu nişte zeci de milioane de euro, asta înseamnă o dublare faţă de 2014".

Dragoş Neacşu a mai spus că, potrivit estimării autorităţii europene în domeniu, fondurile de investiţii deţin aproximativ 42% din valoarea free-floatului companiilor listate în zona euro.

"Fondurile de investiţii ajung să joace un rol esenţial în finanţarea economiei", a declarat domnia sa, adăugând că, în România, nu există o evaluare oficială a acestui indicator: "Din evaluările făcute de analişti, instituţionalii locali (exlcusiv Fondul Proprietatea) deţineau, la începutul anului 2014, 10% din free-floatul de la BVB. Suntem foarte departe de statele europene".

Cu toate acestea, domnia sa a spus că va susţine şi emisiunile de obligaţiuni corporative, acesta fiind primul pas al companiilor către piaţa de capital.

"Oferta Primăriei Bucureşti - moment de restart al pieţei obligatare municipale"

Emisiunea de obligaţiuni anunţată de municipiul Bucureşti pentru acest an poate reseta acest segment de piaţă, este de părere Dragoş Neacşu.

Primăria Capitalei trebuie să refinanţeze obligaţiuni de 500 de milioane de euro, pe 22 iunie 2015, şi a anunţat că intenţionează să facă acest lucru prin emiterea de obligaţiuni în monedă locală, care ar reduce şi riscul valutar.

Şeful Erste Asset Management a spus: "Este un lucru bun faptul că Primăria vrea să iasă pe mai multe tranşe, cu diverse maturităţi.

Celelalte obligaţiuni au nevoie de un astfel de reper".

Domnul Neacşu a mai spus că, la nivel european, se discută despre reglementarea unor fonduri (ELTIF - european long term investment funds), care să finanţeze proiecte de infrastructură.

Erste susţine evaluarea obligaţiunilor prin marcarea la piaţă ca standard de piaţă

Dragoş Neacşu a mai spus, ieri, că pe piaţa noastră sunt încă unele reglementări care nu au sens şi care nu se regăsesc la nivel european.

Domnia sa a făcut referire la limita de 5% în privinţa ponderii fondurilor mutuale din activul unui fond de pensii privat obligatoriu (Pilonul II) şi faculativ (Pilonul III).

"Nu există o asemenea prevedere la nivel european. Este o inepţie", a precizat domnia sa.

Şeful Erste Asset Management a mai spus că este primul administrator de fonduri care şi-a autorizat, pe regulamentul 9/2014, toate cele 11 fonduri.

"În aprilie, instrumentele cu venit fix din portofoliile fondurilor vor fi evaluate prin marcare la piaţă, ceea ce înseamnă aducerea în termeni echitabili ai randamentelor de care beneficiază investitorii, atât cei existenţi, cât şi cei noi", a explicat domnia sa.

"Pe vechea metodă - evaluarea prin amortizarea liniară - o categorie sau alta de investitori putea fi defavorizată", a mai spus domnul Neacşu, continuând: "Reglementările actuale lasă posibilitatea administratorilor să folosească ambele metode. Vechea metodă este injustă, depăşită. Ea era justificată într-o perioadă în care Ministerul Finanţelor emitea oportunist, nu avea volume, nu exista lichiditate, nu existau repere, era greu să faci marcarea la piaţă.

Vom căuta ca această metodă să devină standard de piaţă".

Domnia sa a mai spus că trecerea la noua metodă nu îi va afecta pe investitori: "Noi am făcut pregătirile de multă vreme. Din 2012, am lansat toate fondurile cu marcare la piaţă.

Încercăm să promovăm această trecere a tuturor către marcarea la piaţă, de cinci ani.

Nu va fi un impact asupra investitorilor, avem pregătită structura de active. Vor exista fluctuaţii cu plus şi cu minus, pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp.

Dar, asta a fost una din lecţiile majore ale crizei, faptul că nu există risc zero".

Domnul Neacşu a precizat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a înţeles să îşi asume încă responsabilitatea impunerii metodei marcării la piaţă: "Acest demers (n.r. trecerea la marcarea la piaţă) este un examen de capacitate. Mai avem până la examenul de maturitate, care va fi în momentul când vom trece prin experienţa schimbării de trend pe piaţa dobânzilor".

Potrivit şefului Erste, subiectul a fost discutat, de nenumărate ori, în cadrul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF): "La început, de câte ori deschideam subiectul acesta, lumea pleca în pauza de cafea şi nu se mai întorcea. Acum, suntem mai responsabili, mai pregătiţi.

Făcând această trecere voluntar, marcăm puncte în relaţia cu partenerii de discuţie, cu autorităţile, le luăm de pe cap o problemă.

Răspunderea unui tratament echitabil al investitorilor revine în primul rând, autorităţii".

Erste Asset Management vrea să îşi menţină cota de 40% din piaţa fondurilor mutuale şi 150.000 de clienţi

Societatea de administrare Erste Asset Management (EAM) şi-a propus pentru acest an menţinerea unei cote de aproximativ 40% din piaţa fondurilor mutuale şi creşterea numărului de investitori la 150.000, de la 135.000 în 2014, a mai adăugat directorul general al administratorului, Dragoş Neacşu.

"În prezent, prin cele 11 fonduri, societatea este în prag de 9 miliarde de lei active administrate şi credem că în cel mult două săptămâni vom depăşi pragul de două miliarde de euro. Pe ansamblu, industria fondurilor mutuale va avea active de peste 5 miliarde de euro la finele acestui an, de la circa 4,1 miliarde de euro în 2014, din care cota EAM se va situa undeva la 40%, la fel ca şi anul trecut", a afirmat Neacşu.

El a adăugat că EAM va depăşi în acest an pragul de 100 milioane de lei în privinţa cifrei de afaceri, indicator care în 2014 s-a situat "puţin peste 90 milioane de lei".

"EAM este cea mai eficientă entitate din România a grupului austriac Erste. Practic, cifra de afaceri se situează în jurul a un milion de euro pe angajat, nivel ca în Europa", a spus reprezentantul administratorului.

La finele anului 2014, activele pieţei locale a fondurilor mutuale au atins 4,08 miliarde de euro şi o cotă de 0,1% la nivelul UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb