Fondurile monetare - în scădere

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2006

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Un nou fond deschis de investiţii - "Concerto" a fost lansat în acest an. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), în ultimele 12 luni, fondurile monetare au pierdut peste 26%, adică aproape jumătate din segmentul de piaţă deţinut în ianuarie 2005. Fondurile diversificate şi cele de acţiuni au avut cea mai mare atractivitate în perioada analizată, tendinţă care va continua şi pe viitor datorită faptului că randamentele oferite de instrumentele din piaţa monetară nu sînt suficient de atractive. Evoluţia activelor nete pe ansamblul industriei consemnează în luna ianuarie o creştere de 8,8%.

    Indicele Fondurilor Mutuale - IFM - a înregistrat în luna ianuarie o apreciere de 3,18% (+304,59 puncte). În aceeaşi perioadă rata inflaţiei a fost de 1,03%, iar leul s-a apreciat faţă de moneda europeană cu 1,8%. Cu ponderi peste mediile din categoria fondurilor de obligaţiuni se remarcă FDI "Orizont", "Fortuna Gold" şi "Europa Obligaţiuni", care au fiecare în parte o expunere de peste 50%, cu menţiunea ca Europa Obligaţiuni are peste 70% expunere pe obligaţiuni emise în Uniunea Europeană şi 9% pe cele emise în România. În categoria fondurilor diversificate se remarcă, cu plasamente în acţiuni cotate peste media grupei de 32,8%, "Capital Plus" cu 42,04% şi "Transilvania" cu 50,69%. Fondurile Monetare au cedat în ultimele 12 luni peste 50% din cota lor de piaţă. Recentele evoluţii din piaţa monetară şi măsurile luate de BNR pentru temperarea consumului prin creşterea cu un punct a ratei dobînzii vor fi resimţite şi de fondurile monetare la care se va produce o creştere corespunzătoare a randamentelor proprii. Fondurile de obligaţiuni şi instrumentele cu venit fix au obţinut un randament mediu lunar sub rata inflaţiei. În cursul lunii ianuarie, categoria fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix a înregistrat o diminuare cu 2,9% a sumei activelor nete administrate. Excepţie a făcut fondul "BCR Clasic" a cărui performanţă a fost de 1,6%, iar activul net a crescut faţă de luna anterioară cu 1,16%

    Fondurile "Diversificate" deţin în prezent cea mai mare cotă de piaţă. Fondurile din această categorie au realizat o performanţă medie lunară de 4,1%, iar suma activelor nete a crescut în luna raportată cu 22,8% faţă de luna anterioară. Performanţe lunare peste media categoriei au înregistrat "Capital Plus" cu 6,3% şi "Transilvania" cu 6,6%. Cu creşteri de activ net de peste 19% se remarcă atît "BT Clasic" cît şi "BCR Dinamic", iar cea mai mare creştere de activ net a realizat-o fondul "Integro" cu 24%.

    Făcînd o analiză pe categorii de fonduri a evoluţiei activelor nete în ultimele 12 luni, se constată faptul că fondurile de acţiuni au avut cea mai mare atractivitate, creşterea de active nete fiind de peste 212%, urmate apoi la o oarecare distanţă de fondurile diversificate, a căror creştere de active pe aceeaşi perioadă a fost "doar" de 158%. De remarcat şi faptul că "BCR Expert", "BT Maxim" şi "Intercapital" au înregistrat în cursul lunii, fiecare în parte, intrări nete de capital de peste 3,5 milioane RON.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb