Fondurile orientate spre acţiuni raportează randamente în scădere

Ana Moglan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 august 2004

Variaţia săptămînală a unităţilor de fond cu orientare spre acţiuni cotate a fost negativă în perioada 26-30 iulie.

"Capital Plus", care realizează 32,41% din plasamentele totale pe piaţa acţiunilor cotate, a înregistrat o depreciere de 0,15% a unităţii de fond, în săptămîna de referinţă, potrivit datelor "Certinvest", societatea care administrează fondul. "Certinvest" arată că această scădere a fost cauzată de evoluţia bursieră nefavorabilă în perioada analizată. Randamentul negativ al "Capital Plus" a fost cel mai mic comparativ cu cele ale altor fonduri mutuale ce au investiţii majoritare în acţiuni. Plasamentele în obligaţiuni reprezintă 23,54% din total, împrumuturile obligatare fiind cele mai profitabile de pe piaţa titlurilor cu randament fix.

Celelalte fonduri nu au raportat plasamente în obligaţiuni sau, cum ar fi cazul "Intercapital", aveau sub 10% din activ orientat spre acest tip de investiţie. Profitul anual al unităţii de fond "Capital Plus" a fost pozitiv, înregistrîndu-se o creştere de 22,88%. Preţul unităţii de fond "Capital Plus" a fost, ieri, de 63.923 lei/titlu.

Preţul unităţii de fond "Intercapital" a scăzut, în ultima săptămînă, cu 0,96%, ajungînd ieri la 2.226 lei/titlu. Aceasta a fost cea mai accentuată scădere a unei unităţi de fond cu orientare spre acţiuni listate. Plasamentele fondului sînt formate în proporţie de 47,38% din acţiuni cotate, evoluţia negativă de la bursă influenţînd, şi în cazul "Intercapital", randamentul săptămînal. În schimb, profitul adus investitorilor în ultimul an este de 50,77%, iar în perioada de analiză, fondul a înregistrat noi adeziuni (27 de noi clienţi au subscris).

"Napoca" este un alt fond orientat către acţiuni cotate. Riscul de evoluţie nefavorabilă a titlurilor s-a produs în ultima săptămînă, determinînd raportarea unui randament negativ al unităţii de fond şi pentru investitorii care au ales "Napoca" (fondul raporta, ieri, un număr de 986 de investitori). Fondul are 54,68% din totalul activului (peste 55,6 miliarde de lei) sub formă de plasamente în acţiuni cotate. Unitatea sa de fond era, ieri, de 4.312 lei, pierzînd 0,16% în perioada analizată.

În categoria fondurilor orientate către acţiuni listate intră şi "Fondul Oportunităţi Naţionale" (FON), care realizează peste 58% din totalul investiţiilor, adică aproximativ 5,5 miliarde de lei, la bursă. Pierderea consemnată de FON, în ultima săptămînă, este de 0,23%, preţul unitar al activului net fiind ieri de 320.904 lei. FON are numai 480 de investitori (fondul cu cei mai puţini investitori - la categoria analizată), valoarea unităţii sale fiind, însă, cea mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb