FORMULA GUVERNĂRII PD-L + PSD = TVA diferenţiat

Andreea Arăboaei, Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2008

Cota unică rămâne 16%.

Cota unică rămâne 16%.

Noul guvern vrea eficientizarea CNVM

Eliminarea temporară a impozitului pe veniturile din dobânzile la depozitele bancare

Impozit unitar pe câştigurile bursiere

Programul de guvernare al coaliţiei PD-L - PSD prevede menţinerea cotei unice de 16%, dar diferenţierea taxei pe valoarea adăugată (TVA) între 5% pentru bunurile de larg consum, res­pectiv 25% pentru cele de lux, spre deosebire de nivelul actual de 19% al TVA-ului.

Bogdan Baltazar, consultant financiar, consideră că menţinerea impozitului pe profit la nivelul de 16% reprezintă o dovadă de coerenţă a măsurilor luate de noul Guvern, dar diferenţierea TVA-ului este o măsură neinspirată deoarece este dovedit faptul că reducerea TVA-ului nu se resimte în preţul produsului la consumatorul final, acesta oprindu-se distribuitori sau producători. De asemenea, este important ca produsele de lux să fie bine definite, pentru ca aceste produse să nu aibă un grad mare de necesitate, a mai adăugat domnia sa.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că măsurile propuse de noul Guvern pentru perioada 2009-2013 sunt foarte ample şi lipseşte componenta măsurilor concrete pentru următoarele 6 luni - un an, menite să prevină criza în ţara noastră.

"Sunt măsuri despre care nu poţi spune că sunt bune sau proaste, dar, ce e important, e că le lipseşte partea de cuantificare a nevoilor financiare pentru îndeplinirea acestor măsuri, respectiv de identificare a surselor de finanţare necesare", ne-a declarat domnia sa.

În privinţa fiscalităţii, secretarul general AOAR ne-a precizat că măsura de diferenţiere a TVA-ului nu este suficientă, ci este nevoie să se explice de unde anume se recuperează pierderile la bugetul consolidat: din impozarea produselor de lux, din creşterea consumului etc.

La capitolul reduceri de taxe, programul prevede eliminarea temporară a impozitului pe veniturile din dobânzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidenţilor, în vederea stimulării economisirii. Noul Guvern ar urma să scutească firmele de impozitul pe profitul reinvestit în progresul tehnologic, potrivit programului de guvernare. Această măsură oferă băncilor mai multă libertate de a-şi realiza o politică coerentă de produse, consideră consultantul financiar, Bogdan Baltazar. "Până acum, băncile ofereau dobânzi mai ridicate la conturile de economii curente deoarece impozitul este de 1%, comparativ cel cu 16% pentru depozite", ne-a declarat domnia sa.

De asemenea, se prevede perceperea unei cote de TVA de 19% şi la tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de către persoane fizice şi impozitarea cu 16% a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale. Pentru tranzacţiile imobiliare care nu au scop comercial va fi menţinut actualul sistem de impozitare. Domnul Baltazar susţine că această măsură va duce la speculaţii pe piaţa imobiliară deoarece este foarte greu de dovedit ce înseamnă "scop comercial".

Ca măsuri fiscale, programul mai prevede majorarea impozitelor pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.

Programul mai prevede reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB în 2009.

Ministerul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că măsurile fiscale propuse de noua coaliţie de guvernare privind reducerea TVA la alimente, dublarea alocaţiilor şi acordarea de măsuri compensatorii pentru salariaţii cu venituri mici vor avea ca efect creşterea deficitului bugetar la 6% din PIB.

Potrivit ministrului, aceste măsurile nu sunt realiste dacă se ţine cont de obiectivul de guvernare a celor două formaţiuni pentru 2009, respectiv menţinerea unui deficit bugetar de 2,5% din PIB.

Vosganian a subliniat că încasările la bugetul de stat din ultimele trei luni au scăzut cu aproape două miliarde de euro faţă de perioadele similare din anii anteriori. În opinia sa, trendul descendent se va menţine şi anul viitor, ministrul estimând că încasările ar putea să fie mai mici chiar cu trei miliarde de euro.

Programul de guvernare al coaliţiei PD-L - PSD prevede, la anexa cu indicatorii macroeconomici pentru următorii patru an, o creştere economică de 3,5% pentru anul viitor, un deficit de cont curent de 11,1% din PIB şi o inflaţie medie de 5%, coaliţia menţinându-şi obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2014 şi propunându-ţi, în acest sens, "asigurarea condiţiilor favorabile continuării procesului de convergenţă economică".

Cifrele luate în calcul pentru 2009 sunt total diferite comparativ cu cele ale vechiului Guvern, respectiv venituri la buget de doar 32,6% din PIB şi cheltuieli de 35,1% din PIB, la care ar rezulta un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB. În privinţa numărului de ministere, domnul Pârvan ne-a declarat că majorarea numărului acestora de la 14 la 18 înseamnă o cheltuieli în plus şi în privinţa salarizării, iar această componentă a programului (salarizarea personalului bugetar) nu este clarificată, fiind una dintre marile probleme la ora actuală.

Viitorul Guvern ţinteşte dublarea investitorilor de la BVB până în 2012

Politicienii autohtoni ţintesc dublarea numărului de investitori activi la Bursa de Valori Bucureşti până în 2012, prin dezvoltarea culturii pieţei de capital, potrivit planului de guvernare propus de coaliţia PD-L-PSD.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la societatea de brokeraj "Estinvest", este sceptic cu privire la potenţialul de reuşită al unei astfel de măsuri. Domnia sa ne-a spus: "Ceea ce vor politicienii viitor guvernanţi sună foarte frumos, dar deocamdată, este doar un titlu. Aşteptăm să ne informează şi asupra instrumentelor pe care le vor utiliza pentru a pune în practică aceste măsuri."

Noul guvern intenţionează, de asemenea, să micşoreze costurile de operare pe piaţa de capital prin eficientizarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, potrivit actualului plan de guvernare.

Cum vor proceda, în realitate, viitorii guvernanţi este, în acest moment, destul de ambiguu. Domnul Murgoci ne-a explicat: "La un moment dat, au existat voci care spuneau că CNVM n-ar trebui să îşi mai desfăşoare activitatea aşa cum o face astăzi, ci ca un departament în cadrul Băncii Naţionale, în vederea reducerii din costuri. Este posibil ca măsurile anunţate în planul de guvernare să vizeze o reorganizare a Comisiei şi din punctul de vedere al finanţării sale, astfel încât CNVM să nu se mai finanţeze prin comisioanele de pe piaţa de capital, ci din bugetul de stat."

În vederea asigurării protecţiei acţionarilor minoritari, cele două partide care vor forma guvernul mai au în vedere o serie de iniţiative legislative care să clarifice procedurile de delistare şi obligaţiile acţionarilor majoritari care le iniţiază.

Impozit unitar pe câştigurile bursiere

Viitorii guvernanţi intenţionează să adopte o serie de măsuri în vederea stabilirii unui impozit unitar pe câştigurile bursiere, potrivit planului de guvernare. În acest caz, investitiorii ar putea specula mai mult la Bursa de Valori Bucureşti, iar valoarea tranzacţiilor ar putea creşte, potrivit domnului Mihai Mureşan, broker la "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a explicat: "În prezent, dacă un investitor cumpără şi vinde o acţiune în termen de un an, va plăti 16% impozit din profitul obţinut. În situaţia în care îşi vinde acţiunile la mai mult de un an de când le-a cumpărat, achită către stat doar 1% din profit. Stabiliarea unui impozit unitar pe câştigurile bursiere ar putea stimula venirea investitorilor la BVB, aceştia nemaifiind obligaţi să aştepte un an de zile pentru a plăti impozit doar 1% din profit."

Noul Guvern are 18 ministere

Primul-ministru desemnat, Emil Boc, preşedinte al PD-L, a anunţat, ieri, că formaţiunea sa a ajuns la o înţelegere cu partenerii de guvernământ din Alianţa PSD+PC privind strcutura Executivului.

Potrivit lui Boc, viitorul Guvern va avea un premier, un vicepremier, 18 miniştri şi un ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.Astfel, Guvernul va include trei ministere cu profil economic: Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Celelalte ministere ce vor alcătui Guvernul sunt: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Publice, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Turismului, Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. se mai propune odata eficientzarea, dupa ce PNTcd SI PNL au distruso. Chiar in programul PNL se prevedea la inspiratia lui Patriciu, V Soica si altii sa o desfinteze. Ei cred ca oamenii uita. Asta explica de ce Anghelache, Miclaus, Popovici si persoane din departamente sunt tarati pe la Parchet si in instante alaturi de Patriciu,ca sa scape el si gasca lui. Manevrele PNL l-au adus la starea de acum. Este cantecul de lebada al celui mai corupt partid din perioada postdecembrista. Prosti or fi cei de lala putere daca nu vor dezvalui toate matrapazlacurile facute de PNL din 1990 pana astazi.

    1. Pai nu scria in ppresa ca el a luat 50000 dedolari di safi. Au mai supt si Stolojan din banii safi pe care i-a luat Tofan. asa e e doar inceputul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb