"Fortus" SA Iaşi a livrat noi componente pentru hidrocentralele de pe râurile interioare

Doru Mocanu, Iaşi
Piaţa de Capital / 21 august 2010

"Fortus" SA Iaşi a livrat noi componente pentru hidrocentralele de pe râurile interioare

Combinatul de utilaj greu "Fortus" SA Iaşi a livrat două furnituri de arbori generatori pentru hidrocentralele aflate în construcţie pe râurile interioare, în cursul lunii iulie şi la începutul lunii august.

Centralele hidroelectrice Bumbeşti, Dumitra şi Livezeni sunt situate pe râul Jiu şi fac parte dintr-un program de execuţie hidrocentrale a căror producţie de energie se va ridica la 270 GWh/an.

Hidrogeneratoarele acestor centrale sunt executate de întreprinderea UCM Reşiţa, care a comandat la "Fortus" Iaşi fabricarea principalelor piese, arborii generatori forjaţi. Realizarea acestor componente pentru hidroenergetică are deja o lungă tradiţie la "Fortus", ca de altfel şi colaborarea cu compania reşiţeană. "Fortus" Iaşi a produs astfel de arbori şi pentru clienţi externi, firme renumite din Austria şi Cehia.

În ce priveşte livrările pentru hidrocentralele de pe Jiu, tipurile de arbori executaţi la "Fortus", numite "tronsoane cu flanşă", au mase de 3,5 până la 29 tone şi impun o riguroasă stăpânire a procesului de elaborare a oţelului şi de forjare a lingourilor din oţel. Pentru execuţia celor două tronsoane de 29 tone s-a elaborat şi turnat un lingou de 73 tone. "În urma proceselor de elaborare, încălzire, deformare plastică şi tratamente termice, caracteristicile fizico-mecanice riguros impuse de astfel de produse au fost realizate conform prescripţiilor din documentaţia tehnică de execuţie", se arată într-un comunicat remis pe această temă de către "Fortus" Iaşi.

"Fortus" SA Iaşi, care a elaborat prima şarjă de oţel în 1978, a rămas singura platformă industrială cu flux tehnologic integrat şi conducere unitară din România, care, prin flexibilitatea proceselor tehnologice de producţie, acţionează pe piaţa producătorilor de utilaje tehnologice grele, destinate industriei miniere şi energetice, metalurgice, a cimentului, alimentară, construcţii navale şi altele. Acest flux tehnologic permite utilizarea şi transformarea fierului vechi şi a materiilor prime în semifabricate turnate, forjate sau mecano-sudate, iar apoi, prin prelucrare, în utilaje complexe destinate sectoarelor de bază ale economiei. Combinatul ieşean dispune de utilaje unicat în ţara noastră, ceea ce îi consolidează poziţia de societate strategică. În ciuda faptului că se află în plină desfăşurare a procedurii de insolvenţă, "Fortus" Iaşi încearcă să se plaseze în prim plan pe piaţa producătorilor strategici pentru sistemul energetic naţional. "Obiectivele din programele strategice energetice naţionale şi europene prevăd reduceri drastice ale emisiilor de dioxid de carbon, reducerea dependenţei de sursele de energie aprovizionate din import şi implicit dezvoltarea energeticii bazate pe surse regenerative, cum sunt hidroenergetica şi energetica eoliană", motivează "Fortus" Iaşi atenţia pe care o acordă contractelor din acest sector.

"Fortus" SA Iaşi a intrat în procedură de insolvenţă, ca urmare a uriaşelor datorii acumulate către bugetul consolidat al statului şi furnizori. Conform tabelului definitiv al creanţelor "Fortus" SA, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, au fost acceptate solicitări de creanţe în valoare totală de 260.856.438,72 lei, principalul creditor fiind Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu o creanţă garantată acceptată de 153.899.768 lei, reprezentând 58,9979% din total. În tabelul definitiv, au fost înscrise creanţe garantate în valoare de 197.301.421,15 lei, pe lângă ANAF, la acest capitol figurând şi Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale Iaşi (17.459.731,94 lei), AVAS (18.622.390,39 lei), societatea "Suport Colect" SRL (4.202.212,94 lei - această societate este firma de recuperare a Băncii Comerciale Române) şi societatea "Apa Vital" SA Iaşi (3.117.317,88 lei). În ce priveşte creanţele salariale, la acest capitol este înscrisă suma de 44.321.178,67 lei, din care 35.657.500 lei reprezintă valoarea plăţilor compensatorii cuvenite angajaţilor disponibilizaţi. De asemenea, aceştia mai au de recuperate şi salarii restante de 8.462.500 lei. La capitolul creanţe chirografare, se precizează suma totală de 19.121.505,26 lei, iar la "alte creanţe chirografare" există o persoană fizică pentru care a fost acceptată suma de 112.333,64 lei.

Conform Depozitarului Central, acţionar majoritar al "Fortus" SA Iaşi este AVAS, cu o cotă de 60,0297% din acţiuni, "Metalexportimport" SA Bucureşti a rămas cu 26,2315%, SIF Moldova Bacău are o deţinere de 13,5646%, iar diferenţa de 0,1742% din titluri se află în posesia altor acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb