FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Florian Munteanu, investitor: "Este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive"

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Florian Munteanu, investitor: "Este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive"

În contextul actual, este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive, consideră Florian Munteanu, investitor şi consultant de investiţii. Acesta a explicat: "Dacă ne referim la piaţa SUA, respectiv la indicele S&P 500, ne aflăm de un an şi jumătate într-o perioadă de corecţie. Am pornit de la 4800 de puncte în octombrie 2021 şi acum ne aflăm la 3900, deci o scădere de circa 20%. Există un indice care se cheamă CAPE Ratio (Cyclically-Adjusted Price-to-Earnings Ratio). Acest indicator exinde PER-ul tradiţional prin faptul că ajustează câştigurile pe ultimii zece ani cu inflaţia, pentru a elimina dezavantajul principal al PER-ului normal.

Dacă ne referim la CAPE Ratio pentru S&P 500 la momentul acual, acesta este la nivel de 28. Istoric, adică pe ultimii 100 de ani, acest indicator este undeva la 16. În octombrie 2021 era la circa 40, deci am scăzut de la 40 la 28. Dar media istorică este la 16. Suntem în continuare cu 40% deasupra unei medii istorice. Acest indicator, mai ales în SUA, este recunoscut probabil ca fiind cel mai bun indicator în a analiza dacă o piaţă este la nivel înalt sau ridicat din punct de vedere istoric.

În martie 2020, când dobânzile erau aproape de zero în SUA, S&P 500 era la 2350, acum este la 3950. Când economia trece prin diverse şocuri, noi suntem în continuare cu peste 60%-70% peste acel recent minim. În aceste condiţii, din perspectiva mea, ca investitor, ar trebui să fim rezervaţi sau defensivi.

Pe de altă parte, a face un timing al pieţei din perspectiva unui investitor individual nu este recomandabil şi, de cele mai multe ori, acest lucru se încheie într-un mod nefericit. Dar ţinând cont de nivelul pieţei şi de faptul că un investitor nu trebuie să facă un market timing în mod constant, aş spune că este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive, în contextul în care pe piaţa de bonduri avem nişte dobânzi cum n-au mai fost de foarte mulţi ani. Aşadar, ne aflăm într-o situaţie în care o repoziţionare strategică pe nişte poziţii mai defensive ar fi interesantă, din punctul meu de vedere".

În opinia lui Florian Munteanu, este bine de investit în companii solide, cu un management profesionist, cu un viitor pe termen lung strălucit, la un preţ corect: "Companii solide, cu management profesionist, corect, cu un viitor strălucit pe termen lung, pe care să le gaseşti la un preţ corect, există astăzi. Acesa este un lucru pe care un investitor poate să-l facă la vremuri tulburi - să se pregătească pentru a avea rezerve şi a căuta companii evaluate corect, pe care să le deţină pe termen lung, dar să nu înceapă speculaţii. Astfel, acesta va avea un randament rezonabil care asigură un viitor financiar mai bun".

Este nevoie ca bursa românească să fie transparentă şi să manifeste respect faţă de investitori, consideră Florian Munteanu. Acesta conchide că este necesar ca investitorul să aibă o independenţă financiară şi un retirement al investiţiilor judicioase, focusul trebuind să fie pe term lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb