ZIARUL BURSA

24 martie 2023
Ediţia din 15.08.2024

CORESPONDENŢĂ DIN NEW YORK Criza bancară din 2023: Ce urmează?

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele UnitePiaţa de Capital / 24 martie 2023

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite

Lumea se confruntă acum cu o nouă criză bancară. A debutat la începutul lunii martie cu Silicon Value Bank (SVB), a 16-a cea mai mare bancă din SUA şi un partener financiar important al sectorului tehnologic din Silicon Valley... Mai multe alte bănci medii din SUA au fost apoi afectate. Contagiunea s-a răspândit la nivel internaţional, Credit Suisse fiind cel mai proeminent exemplu. În speranţa de a o opri, autorităţile de reglementare din SUA şi Elveţia au intervenit deja pentru a garanta depozitele, a oferi lichiditate şi a proiecta preluarea băncilor afectate.

Legitimităţi competitive

Cornel CodiţăEditorial / 24 martie 2023

Cornel Codiţă

În situaţii de criză iar societăţile acestei civilizaţii, în plin proces de disoluţie, sunt toate în diferite tipuri şi stadii de criză, problema legitimităţii autorităţii în general, a celei politice şi de guvernare, în special, revine în forţă ca o temă radicală de diviziune şi majoră tensiune socială. Cum reacţionează elitele politice? Astăzi o să ilustrăm mecanismul păgubitor şi destabilizator al recursului la legitimităţi alternative.

Riscuri, vulnerabilităţi şi oportunităţi macroeconomice în 2023

Riscuri, vulnerabilităţi şi oportunităţi macroeconomice în 2023

GEORGE MARINESCUMacroeconomie / 24 martie 2023

Companiile din ţara noastră au mai multe oportunităţi de investiţii în perioada următoare, care vor duce la o creştere a economiei naţionale, cu condiţia ca statul să trateze în mod egal mediul privat de afaceri cu cel public, au afirmat, ieri, participanţii la prima ediţie a conferinţei "Future Economy - Tendinţe economice 2023" organizată de Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA) şi ziarul News.

Apa, o problemă globală tot mai mare

Apa, o problemă globală tot mai mare

O.D.Miscellanea / 24 martie 2023

Criza apei se adânceşte de la un an la altul. În zona noastră lucrurile stau bine, dar există locuri pe glob unde oamenii suferă la propriu din cauza lipsei fluidului vital.

Sursa foto: https://www.icr.ro/

Colaborare între designeri, artişti şi meşteşugari din România şi Marea Britanie

O.D.Cultură / 24 martie 2023

Colaborarea în domeniul artistic este foarte importantă. Schimbul de idei generează progres. British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, anunţă lansarea programului Circular Catalysts, menit să genereze noi colaborări între designeri, artişti şi meşteşugari din România şi Marea Britanie şi să faciliteze conversaţii fertile în jurul practicilor şi proceselor de producţie sustenabile.

Sursa foto: Facebook / Credit Suisse

TradeVille: Problemele băncilor sunt problemele tuturor

F.A.Companii / 24 martie 2023

UBS este marele câştigător după declinul Credit Suisse, care va fi absorbită de rivalul său, cu sprijinul guvernului şi a băncii centrale din Elveţia. În SUA, crizele bancare au determinat Fed să ia măsuri de politică monetară aflate în contradicţie, după ce s-a angajat să furnizeze lichiditate băncilor americane, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Proiect - activităţi religioase, doar cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte

Proiect - activităţi religioase, doar cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte

O.D.Miscellanea / 24 martie 2023

Activităţile religioase au atras, din nou, atenţia politicienilor, care doresc un plus în materie de reglementare. Asociaţiile şi fundaţiile care desfăşoară şi activităţi religioase vor trebui să obţină şi avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte la procedura de constituire, iar filialele acestora şi personalul desemnat pentru oficierea slujbelor religioase se vor comunica, spre evidenţă, acestei instituţii, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Închideri mixte pentru indici

BVB Închideri mixte pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 24 martie 2023

Tranzacţii de 94,4 milioane lei, peste media zilnică a anului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut închideri mixte în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi cu scăderi uşoare în pieţele europene. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, a avut un avans de 0,34%, la 12.082 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,33%, la 1.806 puncte.

Suprataxarea companiilor private din energie - risc crescut pentru stoparea proiectelor investiţionale

Suprataxarea companiilor private din energie - risc crescut pentru stoparea proiectelor investiţionale

GEORGE MARINESCUCompanii / 24 martie 2023

Companiile publice din energie sunt favorizate de stat la finanţarea din fonduri europene a proiectelor de investiţii, în timp ce producătorii de energie din mediul privat sunt suprataxaţi de decidenţii politici au susţinut reprezentanţii mediului de afaceri, ieri, în cadrul conferinţei "Future Economy - Tendinţe economice 2023" organizată de Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA) şi ziarul News.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Finantelor Publice

OPINII De ce nu stimulăm prin Fidelis naşterile multiple, lipsa de datorii la ANAF şi mersul pe jos?

CRISTIAN DOGARUMacroeconomie / 24 martie 2023

În timpul pandemiei, când lumea nu se prea înghesuia la înţepat, apăruse ideea unei alocaţii de 1.000 lei pentru cei ce se vaccinează. Până la urmă nu s-a mers pe un astfel de stimulent, dar au existat totuşi tombole cu premii şi nişte mici cu muştarul aferent oferiţi de autorităţi în piaţa Obor. În final, niciuna nu a avut mare succes, dovadă că România a rămas la coada vaccinării în UE (în paranteză fie spus, România şi Bulgaria se află de asemenea la coada mortalităţii excesive, în 2022, în Europa).

Mihai Nichişoiu, TradeVille: "Nu văd liantul care să creeze o criză sistemică"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Mihai Nichişoiu, TradeVille: "Nu văd liantul care să creeze o criză sistemică"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 24 martie 2023

"În 2022 am avut o piaţă «bear» în majoritatea burselor dezvoltate, dar nici măcar acel val foarte puternic nu a reuşit să scufunde toate bărcile" 

Rezerva Federală a Statelor Unite a tot ridicat dobânzile în ultimul an, perioadă în care economia a rezistat bine, dar acum s-a ajuns la un nivel de unde lucurile încep să "trepideze", este de părere Mihai Nichişoiu, Capital Markets Specialist în cadrul societăţii de brokeraj TradeVille.

Mareş-Alexandru Pavel, investitor: "Piaţa financiară suferă de o «boală», iar recesiunea este singurul medicament"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Mareş-Alexandru Pavel, investitor: "Piaţa financiară suferă de o «boală», iar recesiunea este singurul medicament"

SABIN S. BRANDIBURUPiaţa de Capital / 24 martie 2023

Piaţa financiară, la nivel global, suferă de o "boală", cauzată de Quantitative Easing (relaxarea cantitativă), iar singurul răspuns pentru această afecţiune este recesiunea, a afirmat investitorul Mareş-Alexandru Pavel, în cadrul conferinţei "Forumul Investitorilor - 2023: Provocările şi oportunităţile anului".

Radu Puiu, XTB România: "Cred că FED nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Radu Puiu, XTB România: "Cred că FED nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor"

E.O.Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Rezerva Federală nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor, consideră Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România. Specialistul a menţionat: "Într-o perioadă foarte scurtă, economia s-a confruntat cu un val de factori de risc care nu erau anticipaţi. Înainte de pandemie ne aflam într-un mediu în care inflaţia era joasă.

Steen Jakobsen, Saxo Bank: "Nu avem o problemă sistemică în industria bancară din Europa"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Steen Jakobsen, Saxo Bank: "Nu avem o problemă sistemică în industria bancară din Europa"

V.R.Piaţa de Capital / 24 martie 2023

"Credit Suisse şi Silicon Valley Bank au fost gestionate prost de mulţi ani, iar acum am văzut consecinţele" 

Credit Suisse, instituţia creditoare preluată recent de UBS, nu este o bancă europeană în ceea ce priveşte reglementarea, iar acest lucru este important, spune Steen Jakobsen, directorul de investiţii al băncii daneze Saxo Bank, referindu-se la problemele recente ale băncii elveţiene, adăugând că atât Credit Suisse, cât şi Silicon Valley Bank, bancă americană prăbuşită în urmă cu două săptămâni, au fost gestionate prost de mulţi, mulţi ani, iar acum am văzut consecinţele.

Horia Braun-Erdei, Erste Asset Management: "Sunt adeptul unei poziţionări mai defensive, pentru perioada următoare"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Horia Braun-Erdei, Erste Asset Management: "Sunt adeptul unei poziţionări mai defensive, pentru perioada următoare"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 24 martie 2023

"Probabil că este nevoie chiar de austeritate, pentru ca într-adevăr inflaţia să scadă şi să rămână scăzută" "Aş aloca mai mult către acţiunile plătitoare de dividende relativ mari, precum şi către companiile care reuşesc să transmită impulsurile din zona de costuri către preţuri" "Evaluarea activelor româneşti comparativ cu cele din regiune sau din alte părţi din Uniunea Europeană este relativ atractivă" 

În perioada următoare ar trebui să vedem o încetinire a creşterii economice, o reechilibrare a bugetelor şi bilanţurilor companiilor, a spus Hora Braun-Erdei, Preşedinte - Director General al Erste Asset Management, în cadrul "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat marţi de ziarul BURSA.

Florian Munteanu, investitor: "Este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Florian Munteanu, investitor: "Este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive"

E.O.Piaţa de Capital / 24 martie 2023

În contextul actual, este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive, consideră Florian Munteanu, investitor. Acesta a explicat: "Dacă ne referim la piaţa SUA, respectiv la indicele S&P 500, ne aflăm de un an şi jumătate într-o perioadă de corecţie. Am pornit de la 4800 în octombrie 2021 şi acum ne aflăm la 3900, deci o scădere de circa 20%. Există un indice care se cheamă CAPE Ratio (Cyclically-Adjusted Price-to-Earnings Ratio). Acest indicator exinde PER-ul tradiţional prin faptul că ajustează câştigurile pe ultimii zece ani cu inflaţia, pentru a elimina dezavantajul principal al PER-ului normal.

Activele nete ale fondurilor deschise locale au crescut în luna februarie cu 0,1%

Piaţa de Capital / 24 martie 2023

fonduri deschise locale 

- cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 5,5% şi 33,5% (unele fiind denominate în valută); pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 46,5% şi 55,9% , obţinute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (faţă de luna februarie 2020; unele fonduri sunt denominate în valută).

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 24 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 24 Martie 2023

Macroeconomie / 24 martie 2023

Creditul acordat rezidenţilor din Polonia şi-a temperat creşterea anuală în februarie 2023, până la 0,7%, de la 1,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, în condiţiile în care creditul acordat gospodăriilor populaţiei şi-a...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo