Rezerva Federală a Statelor Unite a tot ridicat dobânzile în ultimul an, perioadă în care economia a rezistat bine, dar acum s-a ajuns la un nivel de unde lucurile încep să "trepideze", este de părere Mihai Nichişoiu, Capital Markets Specialist în cadrul societăţii de brokeraj TradeVille. Totuşi, specialistul a subliniat, în cadrul "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat marţi de ziarul BURSA, că vede nu efecte pentru ţara noastră şi, în general, nu vede o criză sistemică, cu toate că nici în 2007 nu părea că va avea loc un astfel de eveniment.
Mihai Nichişoiu a spus: "În ultimele douăsprezece luni Rezerva Federală a tot mărit dobânzile, proces care până acum a fost foarte calm. Economia americană a rămas foarte puternică - în prima lună a anului a reuşit să creeze 500.000 de locuri de muncă. Nu a existat niciun fel de accident serios în pieţele financiare şi bursa a funcţionat foarte bine până acum. Dar, exact ca atunci când începi să urci spre Everest, există o zonă în care lucrurile devin destul de complicate. Cred că am ajuns la începutul acelei zone. La un nivel al dobânzilor de unde lucrurile încep să trepideze; este ceea ce vedem şi zilele acestea".
Specialistul TradeVille a adăugat: "Pentru România nu văd cine ştie ce efecte, nici la nivelul Bursei de Valori Bucureşti nici la nivelul sistemului bancar. Deocamdată nu reuşesc să desluşesc care ar fi liantul care să creeze o criză sistemică. Este adevărat că ceea ce avea Silicon Valley Bank au cam toate băncile din economiile dezvoltate, adică deţineri foarte mari de titluri de stat. În 2008, băncile investiseră în tot felul de chestii exotice care s-au făcut praf în acel an, pe când acum nu poţi să spui că este o crimă financiară să investeşti un exces de lichidităţi în titluri de stat. Lucrul acesta a fost încurajat de chiar de Fed (...). Nu văd o criză sistemică, cu toate că nici în 2007 nu părea că o să avem o criză sistemică. Dar lucrurile s-au legat într-un fel foarte nefast, spre vara şi toamna lui 2008".
În opinia sa, băncile s-au pregătit pentru aspectele care au contat în criza anterioară, motiv pentru care nu reuşim să anticipăm de la ce poate porni următoarea criză.
"Acum pare să fie diferit (n.r. faţă de perioada 2007-2008). Problema este că tot timpul ne pregătim pentru criza care a fost deja. Vedem şi testele de stres pe care le aplică Fed-ul în Statele Unite. Economia plonjează, piaţa muncii pierde angajaţi, dar băncile s-au capitalizat foarte bine, au sisteme de management al riscurilor foarte bune. S-au pregătit pentru lucrurile care au contat în criza din 2008. Dar nimeni nu a testat băncile pentru o creştere foarte mare a dobânzilor în Statele Unite, ceea ce încă se poate întâmpla. Prin urmare, băncile au fost foarte bine pregătite pentru testele de stres care se aplică acum, motiv pentru care nu reuşim să anticipăm exact de la ce poate porni următoarea criză", a spus Mihai Nichişoiu.
Specialistul TradeVille a sublinicat că, în 2022 am avut o piaţă "bear" în majoritatea burselor dezvoltate, dar nici măcar acel val foarte puternic nu a reuşit să scufunde toate bărcile. "Energia a fost un segment cu aprecieri formidabile anul trecut, de asemenea apărarea a avut o perioadă foarte bună. În 1967 Dow Jones era 1.000 de puncte şi în 1982 era tot 1.000 de puncte. Au fost 15 ani în care investiţiile în titluri de stat nu au fost foarte inspirate, investiţiile în bursa americană nu au fost foarte inspirate, dar şi atunci au existat oportunităţi", a afirmat Mihai Nichişoiu.
1. Ce sa intamplat la Vivre?
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 06:47)
Domnul Nichişoiu,
Ce sa intamplat de fapt in cazul Vivre de care era responsabil TradeVille? Onoare aveti?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 24.03.2023, 14:18)
Nu s-a intampla mare lucru, iar acum nu se mai intampla nimic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 10:15)
Liantul = efectele secundare a metodei minune
numita "tiparnita de bani" fara acoperire
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 24.03.2023, 14:19)
Asta a fost motorul cresterii in perioada de criza, gusterii sunt speriata catre investitii si consum inutil de frica tiparnitei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 14:38)
cand iti spun "specialistii"..ca nu avem o criza sistemica..tocmai atunci sa te astepti ca vine una :)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 19:03)
In 2008 spuneu specialistii ca economia duduie. Si au avut dreptate, duduia in gol.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de antonim în data de 24.03.2023, 19:24)
În 2008 erau mese rotunde aproape zilnic. :) Cam ca acum. :))
Recomandarea de atunci era să pierzi 30% în imobiliare și 30% în acțiuni. Acum recomandă 50% imobiliare și 50% acțiuni. :)))))))))
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 21:25)
Aparent nenea asta nu stie intelesul cuvantului "liant". Probabil ca e f. bun la altele..