CORESPONDENŢĂ DIN NEW YORK Criza bancară din 2023: Ce urmează?

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite

Lumea se confruntă acum cu o nouă criză bancară. A debutat la începutul lunii martie cu Silicon Value Bank (SVB), a 16-a cea mai mare bancă din SUA şi un partener financiar important al sectorului tehnologic din Silicon Valley... Mai multe alte bănci medii din SUA au fost apoi afectate. Contagiunea s-a răspândit la nivel internaţional, Credit Suisse fiind cel mai proeminent exemplu. În speranţa de a o opri, autorităţile de reglementare din SUA şi Elveţia au intervenit deja pentru a garanta depozitele, a oferi lichiditate şi a proiecta preluarea băncilor afectate.

Care sunt cauzele principale ale acestei crize? Este probabil ca aceasta să devină o criză majoră sau va fi ea ţinută sub control înainte de a afecta "economia reală"?

Cauza principală este creşterea rapidă a ratelor dobânzilor care a avut loc în întreaga lume ca răspuns la creşterea inflaţiei. Creşterea dobânzii a produs o scădere a valorii activelor cu venit fix - obligaţiuni şi credite - prezente în bilanţurile bancare.

Băncile se bazează pe "încredere". Deponenţii trebuie să aibă încredere că depozitele lor sunt în siguranţă. Băncile câştigă bani "împrumutând" depozite şi împrumutându-le mai departe la o rată mai mare decât plătesc deponenţilor. Băncile folosesc, de asemenea, o parte din depozite pentru a cumpăra investiţii, de ex. obligaţiuni de stat, despre care se aşteaptă să aducă un randament superior dobânzilor pe care le plătesc deponenţilor. Ele caută să menţină suficientă lichiditate şi/sau titluri de valoare uşor de tranzacţionat, pentru a satisface nevoile de rutină ale deponenţilor lor.

Băncile pleacă de la premisa că baza lor de depozite rămâne destul de stabilă, în ansamblu. Dacă prea mulţi oameni îşi cer banii înapoi în acelaşi timp şi băncile rămân fără lichidităţi, atunci vor fi forţate să vândă din investiţiile lor. Pe vremea când ratele dobânzilor erau practic zero, principala modalitate a băncilor de a câştiga bani era prin investiţii pe termen mai lung, în principal obligaţiuni guvernamentale. Dar, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut agresiv în 2022, valoarea acestor investiţii a scăzut brusc. SVB, de exemplu, se pregătea să-şi consolideze capitalul şi ratingul de credit prin obţinerea de capital suplimentar din surse private. Piaţa a interpretat asta ca un semn de slăbiciune.

SVB lucra cu sectoare precum cripto şi startup-uri finanţate cu capital de risc, multe dintre ele aveau performanţe slabe şi aveau nevoie de finanţare din partea băncii. Dificultăţile acestor companii, împreună cu scăderea lichidităţii băncii şi pierderile din investiţii au început să ridice semnale de alarmă. Când clienţii au aflat aceste lucruri, din ce în ce mai mulţi deponenţi şi-au retras banii de la SVB, iar banca nu avea suficient numerar disponibil pentru a face faţă cererilor. Pentru a finanţa aceste retrageri, SVB a trebuit să-şi vândă unele dintre investiţiile pe termen lung şi să suporte pierderi semnificative. Odată ce clienţii au văzut acest lucru, a început o panică bancară clasică.

Frica se răspândeşte rapid şi retragerile panicate de la o bancă devin rapid "contagioase".

Căutând să atenueze îngrijorarea publicului şi să ajute la rezolvarea problemelor de lichiditate, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a preluat băncile cu probleme, Rezerva Federală a oferit rapid împrumuturi pe 1 an băncilor care aveau nevoie de lichiditate, garantate cu activele lor evaluate la valoarea nominală, în locul valorii lor de piaţă, un pas major. Astfel, băncile nu trebuie să-şi vândă investiţiile în pierdere pentru a satisface cerinţele de numerar ale clienţilor.

În Elveţia, banca centrală a acordat, de asemenea, un împrumut către Credit Suisse şi în prezent a aranjat o fuziune cu UBS.

Vor fi aceste măsuri suficiente pentru a opri contagiunea altor bănci din întreaga lume? Deocamdată, acţiunile decisive ale autorităţilor de reglementare ar trebui să ajute. Totuşi, efectul creşterii ratelor dobânzilor a creat o situaţie riscantă pentru sistemul financiar mondial.

În sistemul bancar din SUA, se estimează că există 620 de miliarde de dolari de pierderi nerealizate la valoarea de piaţă. În comparaţie cu capitalul propriu de nivel 1 al băncilor de 2000 de trilioane de dolari, acesta reprezintă o posibilă pagubă de 31%... în mod clar o depreciere semnificativă.

Europa nu e nici ea departe în urma Statelor Unite. Pieţele emergente sunt într-o formă mult mai proastă, deoarece sistemele lor financiare trebuie să facă faţă unor urcări mai rapide ale dobânzilor, unor monede mai slabe şi unor datorii semnificative în valută.

Fed se confruntă cu două probleme grele: pe de o parte, inflaţia persistă şi ar fi necesare majorări suplimentare ale ratei dobânzii pentru a controla inflaţia; pe de altă parte, sistemul financiar arată o fragilitate care nu era aparentă acum câteva luni.

Cel mai probabil, Fed va deveni mai prudentă cu ratele dobânzilor. Creşteri de 0,5% nu mai sunt acceptabile; Azi, 23 martie 2023, Fed a ridicat ratele cu numai 0,25% .

Riscul unei crize financiare este mai mare decât riscul de a lăsa inflaţia să continue o perioadă. Probabil că şi alte bănci centrale vor fi de aceeaşi părere. Mult aşteptata recesiune din 2023 va sosi în cele din urmă şi poate că va domoli inflaţia.

Între timp, ar trebui să ne aşteptăm la o perioadă foarte tulbure pe pieţele financiare, în cursul anului 2023.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. urmeaza PIMCO-Allianz la un moment dat...urmeaza marile banci burdusite cu titluri de stat (ale diverselor state, nu doar SUA). . . si atentie la China care inca (!) e burdusita cu US bonds. . .

    e mixul unei explozii ca la carte.  

    FED a facut ce trebuia sa faca, oricum fiind prinsa intre ciocan si nicovala.

    Nu va mai urma doar o urcare de dobanda in 2023 (cum a zis d-nul Powell) ci vor urma succesive urcari de dobanda alternate cu pauze - acest proces fiind observat pana in 2024 primavara.  

    1. sau criza economica va fi asa de mare incat FED-ul va fi nevoit sa reduca semnificativ dobanda

      si poate nici atunci FED-ul nu va fi capabil sa opreasca recesiunea , depresiunea  

      panica se raspandeste rapid si in economie nu numai in sistemul bancar

      de obicei incepe cu o criza finaciara care apoi se transforma intr-o criza economica  

      ...recesiunea, depresiunea, panica.....

      Despre depresia depunatorilor, nimic maestre? 

      Ge ce ar fi util subiectul pe care-l propui? Ca sa vorbim si noi, mestere?

      De ce intrebi ucenicule, esti in depresie sau doar omori timpul?

      guvernele se finanteaza cu banii altora = inclusiv cu banii depunatorilor in banci

      dar nu numai (taxe pe salar , imprumuturi , TVA si un numar urias de alte taxe ..)

      NU depune bani in banci ! cauta o alta posibilitate.... 

      eu nu propun un subiect, eu informez publicul larg cu informatii rare si ascunse.

      probleme ?  

    Ce urmeaza, printare de bani urmeaza. Ati auzit ce a spus FED: toti deponentii ar trebui sa se astepte ca depozitele lor sunt safe(17 trillion usd). Deja balanta FED(BANII PRINTATI ), a crescut in 2 saptamani cu 75% din ceea ce a scazut intr-un an. Dar sunt doar imprumuturi blabla, care "vor fi date inapoi". Dar dc nu vor fi date inapoi, din cauza de faliment, de fapt FED ul iar a cumparat bonduri pe bani printati.

    1. 3. Nu prea se stie, in lume, de ce au crescut preturile in industriile producatoare de energie. Inflatia vine tocmai din cresterea acestor preturi. Se crede azi ca diminuarea inflatiri se trateaza cu medicatia cresterii ratei dobanzilor bancare. Gresit. Cresterea ratei dobanzilor nu prea duce la scaderea inflatiei, dar este cert ca o crestere a dobanzilor duce la cresterea profiturilor in banci si la franarea cresterii economice.

      ai scris = "cresterea ratei dobanzilor nu prea duce la scaderea inflatiei, dar este cert ca o crestere a dobanzilor duce la cresterea profiturilor in banci "

      bancile fac bani din diferenta dintre dobanzile pe termen scurt si dobanzile pe termen lung  

      de exemplu = o banca ia imprumut bani de la FED cu 5 % si da imprumut la oameni si la firme cu 6 % = profit 1 %  

      problema este ca in acest moment FED da cu 5 % dar ratele de imprumut pe termen lung sint 3, 6 % = deci bancile pierd bani daca dau imprumut  

      deci bancile nu mai dau imprumut pentru ca nu fac profit

      dar fara credit din banca = economia se opreste = recesiune  

      si acesta este scopul FED-ului = sa opreasca economia pentru ca atunci scade inflatia

      de aceea au ridicat ratele la 5 %  

      problema este ca au ridicat foarte mult si foarte repede  

      economia se va opri

      deja se vad primele semne = criza bancara  

      În momentul în care e distrus leverage-ul creditării, urlă analfabeții economic că e tipărire de bani. :) Se tipăresc depozite!!! hahahaha Bulele crapă!

    Toate ca toate dar inflatia duduie in Romania. Am fost marti sa fac cumparaturile, si azi, vineri. De marti pana vineri iar s-au scumpit toate.

    Si guvernantii de 2 ani tot o dau pe-aia cu stati linistiti ca-i terecatoare, acum acum scade .

    Scade , ce sa scada, au inundat piata cu bani de-astia "electronici". 

    1. Retail-erii vor majora prețurile până când se sufocă proștii. Doar n-o să-și reducă cineva consumul?!? :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb