FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Radu Puiu, XTB România: "Cred că FED nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor"

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Radu Puiu, XTB România: "Cred că FED nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor"

Rezerva Federală nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor, consideră Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România. Specialistul a menţionat: "Într-o perioadă foarte scurtă, economia s-a confruntat cu un val de factori de risc care nu erau anticipaţi. Înainte de pandemie ne aflam într-un mediu în care inflaţia era joasă. Băncile centrale încercau să majoreze lichiditatea. Apoi, după izbucnirea pandemiei, au apărut lockdown-ul, întreruperi ale producţiei, ale fluxurilor de trasport, creşterea preţurilor, problemele din piaţa energiei, izbucnirea conflictului din Uraina etc. Toate acestea au creat un cotext macroeconomic pentru care niciuna dintre băncile centrale nu era pregătită. De aceea cred că a venit creşterea bruscă a dobânzii din SUA, ca o măsură rapidă şi exagerată, în opinia mea. Acum, la începutul lui 2023, pare că inflaţia este mai înrădăcinată decâ se credea.

Cred că Rezerva Federala nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor. Chiar dacă se realizează toate testele de stres şi reglementările din sectorul bancar vor deveni mult mai riguroase după criza din 2008, factorul uman - modul în care reacţionează clientul, CEO-ul unei companii -, este foarte nesigur. Aspectul uman este foare greu de inclus în analize şi este scos din discuţie, considerându-se că, dacă se întâmplă o dată ceva, nu se va mai întampla şi a doua oară. Acest lucru ar putea duce la o anumită problemă în ceea ce priveşte înăsprirea creditării, atât la băncile mari, cât şi la cele regionale şi la cele mici, care susţineau micile întreprinderi".

În opinia analistului, producţia, cel puţin în SUA, ar putea să fie influenţată, din acest punct de vedere. Un alt factor de risc pentru inflaţie ar putea fi producţia, care este posibil să scadă, iar cererea ar putea menţine presiunea inflaţionistă în continuare.

"Românii au o aversitate mai ridicată decat cei din alte pieţe", este de părere Radu Puiu. Printre altele, acesta consideră că un punct de observat este capacitatea de revenire a economiei chineze: "Redresarea pe care se bazau foarte mulţi economişti făcea referire la China, dar această ţară se confruntă cu unele probleme, printre care consum şi importuri mai slabe".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. FED-ul isi poate permite dobanzile mai mari,

    dar nu cred ca economia Europei poate suporta asa ceva, 

    din cauza preturilor mari la materii prime si energie si  

    a relocarilor de unitati productive in alte tari cu pret de energie

    mult mai mici si alte facilitati fiscale (USA) oferite cu generozitate 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb