Apa, o problemă globală tot mai mare

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 24 martie 2023

Apa, o problemă globală tot mai mare

Criza apei se adânceşte de la un an la altul. În zona noastră lucrurile stau bine, dar există locuri pe glob unde oamenii suferă la propriu din cauza lipsei fluidului vital. Omenirea "vampirică" a "rupt ciclul apei", punând în pericol miliarde de oameni de pe întreg globul, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la deschiderea conferinţei ONU privind apa, un eveniment inedit organizat după o pauză de aproape o jumătate de secol. "Am rupt ciclul apei, am distrus ecosisteme şi am contaminat apele subterane", a afirmat Antonio Guterres la deschiderea conferinţei la care timp de trei zile sunt aşteptate peste 6.500 de persoane, între care o sută de miniştri şi 12 şefi de stat şi de guvern. "Drenăm umanitatea de substanţa sa vitală prin supraconsumul vampiric şi utilizarea nesustenabilă a apei şi o facem să se evapore prin încălzirea planetei", a adăugat el, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la viitorul "compromis" al apei, care este "seva umanităţii" şi "un drept al omului". Cel puţin două miliarde de oameni beau apă contaminată cu fecale, fiind expuşi la boli mortale, holeră, dizenterie, febră tifoidă sau poliomielită. De asemenea există poluarea cu produse farmaceutice, chimice, pesticide, microplastice sau nanomateriale care afectează de asemenea ecosistemele de apă dulce. Pentru a asigura accesul tuturor la apă potabilă până în 2030, nivelurile actuale de investiţii ar trebui cel puţin triplate, apreciază un raport al ONU-Apă şi UNESCO.

Nu este suficientă apă în unele locuri, prea multă în altele unde inundaţiile sunt în creştere sau apa este contaminată, se arată în raportul care subliniază "riscul iminent al unei crize mondiale de apă".

Pe de altă parte, Papa Francisc a lansat un apel pentru o mai bună gestionare şi conservare a resurselor de apă ale planetei noastre, o provocare aflată în centrul discuţiilor ce vor fi purtate în cadrul unei conferinţe ONU. "Mă rog pentru un rezultat bun al discuţiilor" de la conferinţă şi "sper că acest eveniment important va putea să accelereze iniţiativele în favoarea celor care suferă din cauza lipsei de apă, o resursă esenţială", a declarat suveranul pontif în cadrul audienţei sale de la Vatican. "Apa nu trebuie să fie nici risipită, nici folosită într-o manieră nepotrivită, nici să fie un motiv pentru războaie, ci trebuie să fie conservată pentru noi şi pentru generaţiile viitoare", a adăugat papa Francisc.

Exemplele concrete oferă o imagine asupra situaţiei. Consecinţele celei mai grave secete din ultimii 40 de ani continuă să se extindă în Cornul Africii, lăsând în urmă pământuri sterpe şi foamete. La sfârşitul lui 2022, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, UNICEF, avertiza că numărul copiilor care au de suferit din cauza secetei grave în Etiopia, Kenya şi Somalia a crescut de peste două ori în cinci luni. Circa 20,2 milioane de copii erau ameninţaţi la sfârşitul lui decembrie trecut de foamete severă, lipsa apei şi boli - faţă de 10 milioane în iulie 2022. Schimbările climatice, conflictele, inflaţia globală şi lipsa cerealelor au dus la această situaţie de o gravitate extremă în Cornul Africii, potrivit UNICEF.

Cel puţin 942.000 de copii cu vârste cuprinse între şase luni şi 4 ani şi 9 luni suferă de malnutriţie acută, tulburare care slăbeşte sistemul imunitar al celor afectaţi, care riscă să se îmbolnăvească grav, ba chiar să moară.

La sfârşitul anului trecut, vicepreşedintele Kenyei, Rigathi Gachagua, s-a întâlnit cu oficialităţi locale şi regionale în Maalimin şi au căzut cu toţii de acord asupra nevoii de a trece rapid la acţiune. "Este momentul să acţionăm pentru a ne asigura că nu se pierd şi mai multe vieţi", a declarat vicepreşedintele kenyan în cadrul unui eveniment public. La rândul său, reprezentantul ONU în Kenya, Stephen Jackson, a pledat pentru mobilizarea mai multor resurse şi a adresat un apel comunităţii internaţionale. Lipsa apei afectează nu doar Kenya, ci şi alte ţări din regiunea Cornului Africii, precum Etiopia, Somalia, Djibouti şi unele zone din Uganda, unde milioane de oameni suferă de foame.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai daca nu ne linistim noi cu inmultitul si cu exploatare resurselor planetei in mod agresiv , ne linisteste natura insusi.

    Planeta va fi aici vesnic , dar noi? 

    Domnule secretar general al ONU, Antonio Guterres.

    La deschiderea conferinţei ONU privind apa, trebuia sa vorbiti de realitatea certa de acum, sa spuneti adevarul (mereu ascuns de maimarii lumii), sa vorbiti despre cauza care poate duce la distrugerea omeniri in urmatorii ani.  

    Incalzirea globala nu este determinata de emisiile de carbon. Asa cum s-a vazut, catalizatorii, inchiderea marilor poluatori si... si cum se va vedea, energia verde si autoturismele electrice, nu au produs si nu vor produce schimbari ale situatiei catastrofale care s-a produs in ultimii ani, care s-a manifestat anul trecut si care se va manifesta anul acesta pe plan mondial, in privinta marilor calamitati naturale, incendii si inundatii.  

    Nu este greu sa intelegem ca manifestarea normala, naturala, a caderilor de precipitatii de pe glob regleaza in realitate temperatura solului. In milioane de ani, pe glob, intre evaporare si precipitatii s-a stabilit un echilibru. Si acest echilibru mentine (a mentinut) banchiza la poli, nivelul oceanelor si mai ales temperatura pe glob.  

    Omenirea nu a incalzit planeta. Si omenirea nu va arde din acest motiv. Omenirea va ajunge la catastrofa prin combustie, va arde, din lipsa raspandirii si manifestarii naturale a precipitatiilor pe glob, precipitatii care au racit si care trebuie sa raceasca natural suprafata Terei.  

    Cautati domnule cauzele acestor dereglari si o sa salvati omernirea. Si luati masuri. Nu decarbonificarea, nu sobele si centralele de apartament, nu incendierea resturilor de vegetatie, nu basinile vacilor, nu biogazul din baleagar si din cotetul porcilor, nu aceste cretinisme sunt cauzele care genereaza astazi incendii in Spania sau care vor incendia peste cateva luni Texasul, California, Mexico, ...  

    Nu acestea sunt cauzele.

    Aveti domnule curaj si salvati omenirea. Precizati-le dv. domnule, ca le stiti. Si daca nu le stiti, uitati-va pe cer .  

    Trebuie un razboi nuclear USA cu Rusia si

    se rezolva problema, cred fanii razboiului rusnac 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb